Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaiden testihuijaus saattaa johtaa jopa rikostutkintaan

Rengastestauksissa huijaaminen on todennäköisesti kasvattanut yhtiön päätuotteiden myyntiä sekä kasvattanut yhtiön liikevaihtoa ja liikevoittoa.

Talous
 
Rengaskohun uskotaan heikentävän Nokian renkaiden myyntiä
Rengaskohun uskotaan heikentävän Nokian renkaiden myyntiä
Rengasliikkeissä pohdittiin kohun vaikutuksia kevään myyntisesonkiin. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Tästä on kyse

Testeihin lähetetty paranneltuja testirenkaita

 Kauppalehti kertoi perjantaina Nokian Renkaiden peukaloineen talvi- ja kesärenkaiden testituloksia jopa 14 vuoden ajan.

 Testeihin lähetetty modifioituja ja paranneltuja testirenkaita, joita ei ole viety myytiin.

  Testitulosten ansiosta Nokian Renkaiden osakekurssi on pysynyt hyvänä. Yhtiön optiot taas ovat riippuvaisia osakekurssin kehityksestä.

  Yhtiön toimitusjohtaja Ari Lehtoranta on pyytänyt toimimallia anteeksi, mutta kiistää, että Nokian Renkaiden optiojärjestelmät olisivat kannustaneet huijaamaan.

  Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtajan Petteri Walldénin mukaan erityisten testirenkaiden lähettäminen on yleinen tapa alalla.

Nokian tyres
Kim Gran, Nokian Renkaiden toimitusjohtaja 2000–2014.
Kim Gran, Nokian Renkaiden toimitusjohtaja 2000–2014.
Sami Kilpiö
Ari Lehtoanta Nokian Renkaat 1 v 5 kk
Ari Lehtoanta Nokian Renkaat 1 v 5 kk

Arvopaperimarkkinoita valvova Finanssivalvonta (Fiva) selvittää, liittyykö Nokian Renkaiden rengastestien perjantaina paljastuneeseen testihuijaukseen mahdollisesti arvopaperimarkkinarikosten tunnusmerkkejä.

Jos Fivan käsityksen mukaan on syytä epäillä rikosta, tekee se rikosilmoituksen poliisille.

Ainakaan perjantaina poliisi ei ollut aloittanut esitutkintaa, mutta Fivan tai asianosaisen rikosilmoitus voi käynnistää sellaisen.

Rikosepäilyjen perustana voisi olla se, että rengastestauksissa huijaaminen on todennäköisesti kasvattanut yhtiön päätuotteiden myyntiä sekä kasvattanut yhtiön liikevaihtoa ja liikevoittoa.

Tämä taas on voinut nostaa osakkeen arvoa, mikä taas on vaikuttanut johdon kannustinten arvoon.

Rengastesteissä huijaaminen voi johtaa siihen, että tutkinnan kohteeksi saattavat tulla kaikki kolme arvopaperimarkkinarikosten muotoa.

Ensinnäkin kyseessä voisi olla markkinoiden vääristäminen eli kurssimanipulaatio. Testitulosten manipuloinnin avulla Nokian Renkaat on saattanut epäsuorasti manipuloida myös osakkeen arvoa paremmaksi.

Todennäköisesti Fiva joutuu selvittämään myös tiedottamisrikoksen mahdollisuuden. Lain mukaan yhtiön pitäisi tiedottaa markkinoille ilman aiheetonta viivytystä kaikki sellainen tieto, jolla voi olla oleellista vaikutusta osakekurssiin.

Jo perjantain osakkeen halpeneminen osoitti, että markkinat eivät olleet saaneet kaikkea kurssiin oleellisesti vaikuttavaa tietoa.

Kauppalehden uutisen takia Nokian Renkaiden osake halpeni yli seitsemän prosenttia.

Fiva tutkii todennäköisesti entisen toimitusjohtajan Kim Granin kauden ja uuden toimitusjohtajan Ari Lehtorannan kauden tiedottamisen.

Lehtoranta myönsi perjantaina, että testien manipulointi oli yhtiön hallituksen tiedossa jo viime syksynä. Siitä huolimatta hallitus ja toimitusjohtaja eivät päättäneet lähettää tiedotetta asiasta.

Kolmas ja vakavin mahdollinen epäily liittyy sisäpiirintiedon väärinkäyttöön. Yhtiössä on ollut hyvin tuottoisa optiojärjestelmä, jonka arvo on ollut sidoksissa osakekurssiin.

Kun osakekurssi on noussut, myös optioiden arvo on kohonnut. Esimerkiksi edellisen toimitusjohtajan Kim Granin kymmenvuotiskausi vuosina 2005–2014 tuotti hänelle yli 15 miljoonan euron optiovoitot. Ne olivat valtaosa hänen 21 miljoonan euron kokonaistuloistaan.

Kauppalehden uutisen mukaan testien huijaaminen keskittyi juuri Granin toimitusjohtajakaudelle vuodesta 2005 alkaen. Fiva saattaa siis ryhtyä selvittämään, tiesikö Gran tai joku muu sisäpiiriläinen huijaamisesta optiomyyntien aikaan.

Jos tiesi, silloin hänellä on voinut olla halussaan kurssiin vaikuttavaa julkaisematonta tietoa.

Tällaisen tiedon käyttäminen arvopaperikaupassa on sisäpiirintiedon väärinkäyttöä.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut perjantaina Kim Grania kommentteja varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat