Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahtisijoittaja Warren Buffett: Pienikin talouskasvu luo paljon vaurautta – häviäjillekin

Maailman tunnetuin sijoittaja vaati lisää turvaverkkoja työttömiksi jääville.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Kevin Lamarque / Reuters
Warren Buffett Washingtonissa lokakuussa 2015.
Warren Buffett Washingtonissa lokakuussa 2015. Kuva: Kevin Lamarque / Reuters
Kuka?

Mestarisijoittaja

 Warren Buffett on Forbes-talouslehden listauksen mukaan maailman toiseksi rikkain ihminen runsaan 62 miljardin dollarin eli vajaan 57 miljardin euron omaisuudellaan.

 Hänen 51 vuotta sitten Nebraskan Omahaan perustamansa Bershire Hathaway on ollut historiallisella pääoman tuotolla mitattuna poikkeuksellisen kannattava sijoitus.

 Viime vuosina tuotto kehitys on ollut vaatimatonta.

 Berkshire hallitsee nykyisin noin 90 yhtiötä ja se työllistää noin 360 000 työntekijää.

 Suurimpia osaomistuksia ovat Wells Fargo, IBM, American Express ja Coca-Cola, joiden kaikkien omistusten yksittäinen markkina-arvo ylittää kymmenen miljardin dollarin rajan.

 Omassa hallinnassa ovat esimerkiksi autovakuutusyhtiö Geico, BNSF-rautatieyhtiö, Dairy Queen -jäätelöyhtiö ja pian myös monialayhtiö Procter & Gamblen omistuksessa ollut Duracell-patteriyhtiö.

Maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffett julkaisi lauantaina vuotuisen sijoittajakirjeensä sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway Incin osakkeenomistajille.

Buffett aloitti 31-sivuisen sijoittajakirjeensä hyvillä uutisilla.

Berkshiren viime vuoden 15,4 miljardin dollarin nettotulos nosti A- ja B-sarjan osakkeiden kirja-arvoa 6,4 prosentilla.

Buffett muistutti myös, että yhtiön 51 vuoden historian aikana osakekohtainen tasearvo on noussut 19 dollarista 155 510 dollariin.

Se tarkoittaa vuosittain kertyneen pääoman vuotuisen kasvuprosentin (CAGR) olevan näin laskettuna 19,2 prosenttia vuodessa.

Sijoittajakirje on vuosien ajan kuulunut sijoittajien suosikkilukemistoon ympäri maailmaa. Niissä Omahan oraakkeliksi kutsuttu Buffett pohtii sijoitusten, maailman ja hyvän elämän tilaa.

Buffett kertoo kirjeessään, että joskus huonojen yritysostojen takia yhtiöiden liikearvoja on täytynyt alaskirjata, mutta hyvissä ostokohteissa liikearvoja ei ole koskaan nostettu ”penniäkään”.

Hän listaa sijoitusyhtiön viimeaikaisia onnistumisia. Erityismaininnan saa esimerkiksi Heinz-kumppanuus, jossa yhtiö yhdistyi viime vuonna elintarvikejätti Kraftiin niin, että Bershire omistaa syntyneestä Kraft Heinz -jätistä noin 27 prosenttia.

”Uuden yhtiön vuotuinen myynti on 27 miljardia dollaria ja voi tarjota Heintzin ketsupin ja sinapin lisäksi Oscar Mayer -hot dogeja Kraftilta”, Buffet kirjoittaa.

”Siihen kun lisää kokiksen, kyseessä on suosikkiateriani”, hän lisää.

Berkshire omistaa 9,3 prosenttia Coca-Cola Companysta.

Buffet kehui myös vuolaasti brasilialaisia liikekumppaneitaan, joita on julkisuudessa kritisoitu kovista otteistaan kululeikkauksissa yritysfuusioissa. Hän sanoi Berkshiren kuitenkin keskittyvän ystävällismielisiin yritysvaltauksiin.

”Berkshiressä me me menemme vain sinne, missä tunnemme olevamme tervetulleita.”

Buffett mainosti yhtiönsä pystyvän sekä suuriin passiivisiin sijoituksiin että sijoituksiin, joissa yhtiö ottaa koko vastuun liiketoiminnan pyörittämisestä.

Woody Allen selitti kerran, että että biseksuaalina olemisessa on se etu, että se tuplaa mahdollisuudet löytää seuraa lauantai-iltana. Samalla – tai ei aivan samalla – lailla nälkämme passiivisiin tai aktiivisiin sijoituksiin tuplaavat mahdollisuutemme”, Buffett vitsaili kirjeessä.

Buffett otti kantaa myös Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, joissa ehdokkaat puhuvat maan ongelmista.

Tämä keskustelu saa Buffettin mukaan monet amerikkalaiset uskomaan, että heidän lastensa elintaso on heidän elintasoaan heikompi.

”Näkemys on täysin väärä: Amerikkaan syntyvät lapset ovat historian onnekkaimpia”, Buffett väitti.

Buffett muistutti, että hänen syntymävuodestaan 1930 maan bruttokansantuote asukasta kohden on noussut häikäisevästi reaaliarvolta kuusinkertaiseksi 56 000 dollariin henkeä kohden, vaikka työtä ei tehdä enempää eikä ihmisten älykkyys ole kasvanut.

Tuottavuus on tullut tehokkuuden kasvusta, ja tämän trendin Buffett ennustaa varmasti jatkuvan.

Jo kahden prosentin vuotuinen kasvuvauhti yhdistettynä Yhdysvaltain 0,8 prosentin vuotuiseen väestökasvuun tuo 25 vuodessa 34,4 prosentin reaalikasvun kansantuotteeseen kansalaista kohden.

Tämä tarkoittaisi tasapuolisesti jaettuna 76 000 dollarin vuotuista lisäystä nelihenkisellä perheelle, Buffett laski.

Hän muistutti, että ylemmän keskiluokan lasten elintaso on nykyisin parempi kuin 1930-luvun mahtimies John D. Rockefeller Sr:lla.

Buffettin arvion mukaan tulonjakotaistelu tulee Yhdysvalloissa jatkumaan, ja lobbariammatit ”pysyvät kasvualoina”.

Epätasa-arvoisuuden jatkumisesta huolimatta myös tulonjakotaistelussa alakynteen jäävien elintaso nousee, Buffett väitti.

Buffettin mukaan kapitalistit eivät tarvitse markkinoiden murroksessa sääliä, koska heidän tehtävänään on pitää itse huolta itsestään.

Sen sijaan pitkäaikaisten työntekijöiden kohtalosta Buffett on huolissaan. Moni työ tulee tarpeettomaksi, ja heidän työlleen ei ole enää käyttöä.

Buffettin mukaan muutosta ei kannata yrittää hidastaa, mutta syrjäytetyt työntekijät tarvitsevat erilaisia turvaverkkoja, jotta he voisivat elää kunniallisen elämän.

Ilmastonmuutosta Buffett kommentoi sanoilla ”erittäin todennäköinen” ennemminkin kuin ”varma”.

”Olisi silti typeryyttä vaatia sadan prosentin varmuutta valtavasta tulevasta vahingosta maailmalle”, hän lisäsi.

Buffett vertasi ilmastonmuutoksen todennäköisyyttä Jumalan olemassaoloon – jos olisi prosentinkin todennäköisyys, että Jumala on olemassa, kannattaisi käyttäytyä sen mukaisesti.

Samasta syystä ”ilmastoarkkia” kannattaa alkaa rakentaa jo tänään, Buffett vertaa.

Kirjeessään Buffett ei ottanut lainkaan kantaa siihen, miksi Berkeshiren osakekehitystä on ollut muuta markkinaa heikompi.

Viime vuonna Berkshiren A-sarjan osakkeen arvo laski 12,5 prosenttia, kun taas Standard & Poor’s 500 -yleisindeksi (S&P) toi osinkoineen 1,4 prosentin tuoton, uutistoimisto Reuters vertailee.

Vuosi oli S&P 500-indeksiin verrattuna huonoin sitten vuoden 2009.

Myös pidemmällä ajalla Berkshiren tuotto on jäänyt indeksistä.

Vuosina 2009–2015 S&P 500 -indeksin arvo nousi 163 prosenttia, Berkshiren vain 105 prosenttia, Reuters laskee.

Warren Buffett ei sijoittajakirjeessään myöskään sivunnut seuraajakysymystään.

Buffett on 85-vuotias, ja yhtiön hallituksen kakkosmies Charlie Munger on 92-vuotias.

Viime vuoden sijoittajakirjeessä Buffett paljasti, että hänen seuraajansa on valittu ja että uusi toimitusjohtaja tulisi yhtiön sisältä.

Henkilön nimeä ei kuitenkaan paljastettu.

”Sekä hallitus että minä uskomme, että meillä on nyt oikea henkilö jatkamaan työtäni toimitusjohtajana sinä päivänä, kun kuolen tai astun syrjään”, Buffett kirjoitti.

Sen verran Buffett on kertonut, että tuo henkilö on mies ja ”suhteellisen nuori”.

Oikaisu 28.2. kello 12.39: Warren Buffett arvioi sijoittajakirjeessään Yhdysvaltain väestökasvun olevan 0,8 % vuodessa eikä 8 prosenttia vuodessa, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat