Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rengasvilpin taustalla likainen peli: Nokian Renkailta varastettiin suuri määrä yrityssalaisuuksia

Rengasvilpin paljastumisen taustalla ovat luultavasti turhautuneet entiset työntekijät.

Talous
 
Rengaskohun uskotaan heikentävän Nokian renkaiden myyntiä
Rengaskohun uskotaan heikentävän Nokian renkaiden myyntiä
Rengasliikkeissä pohdittiin kohun vaikutuksia kevään myyntisesonkiin. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru

Rengasvilpin paljastumisen taustalla olevat sähköpostiviestit ovat HS:n tietojen mukaan peräisin Black Donuts Engineering -yhtiöstä. Yhtiön toimitusjohtaja Kai Hauvala ei halua kommentoida asiaa lainkaan.

Kauppalehti kertoi perjantaina sähköpostiviesteistä, joista ilmenee Nokian Renkaiden toimittaneen tiedotusvälineiden rengastesteihin parempia renkaita kuin myyntiin tulleet renkaat. Lue kooste aiheesta täältä.

Black Donuts Engineeringin perusti vuonna 2010 joukko turhautuneita Nokian Renkaiden entisiä työntekijöitä.

Viime kesänä kymmentä Nokian Renkaiden entistä työntekijää vastaan nostettiin syytteet yrityssalaisuusrikoksista.

Syyttäjän mukaan epäiltyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita. Syyttäjä epäilee, että yrityssalaisuuksia on käytetty tarjotessa ja myydessä rengastehdashankkeisiin liittyvää teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Iisalmelainen Vannetukku mainostaa maahantuomiaan kiinalaisen Triangelin renkaita 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi talvirenkaiksi.

Epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä rikoksiin. Rikoksesta epäiltyjä on pidettävä syyttöminä siihen saakka, kunnes tuomioistuin mahdollisesti tuomitsee heidät epäillyistä rikoksista.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi marraskuussa Nokian Renkaiden liikesalaisuuksia Black Donuts Engineeringille toimittaneen ihmisen yhden vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen yrityssalaisuuden rikkomisesta ja yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

Kesäkuussa 2015 syyttäjä päätti olla syyttämättä 19-vuotiasta kesätyöntekijää, joka oli saanut Black Donuts Engineeringissä tehtäväkseen Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksien muokkaamisen ja tallentamisen. Syyttäjän mukaan kesätyöntekijällä oli rajalliset edellytykset arvioida yrityssalaisuuksia sisältäneiden tiedostojen alkuperää. Työntekijän isä on Nokian Renkaiden entinen työntekijä ja nykyisin Black Donuts Engineeringin johtaja.

Nokian tyres
Kim Gran, Nokian Renkaiden toimitusjohtaja 2000–2014.
Kim Gran, Nokian Renkaiden toimitusjohtaja 2000–2014.

Black Donuts Engineeringin perustajat olivat ilmeisesti pettyneitä saamaansa palkkaan ja palkkioihin Nokian Renkaissa. Siksi he perustivat oman yhtiön, joka myy renkaiden kehittämiseen ja valmistukseen liittyvää osaamista.

Nokian Renkaat teki rikosilmoituksen yrityssalaisuusrikoksista syksyllä 2011. Helmikuussa 2012 Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Kim Gran ilmoitti HS:lle, että ”hän ei pelkää mustia donitseja”. Black Donuts tarkoittaa mustia donitseja.

”Siellä on ihmisiä, jotka ovat olleet meillä töissä. Heillä on tuntemusta siitä, mitä me olemme tehneet aikaisemmin. Tuotekehitys etenee nopeasti. Asiat, jotka olivat uusia vuosi sitten, eivät ole uusia enää tänä päivänä”, Gran sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat