Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO palautti puukartellikiistan käräjäoikeuteen

Oikeuden mukaan puun myyjän korvausvaatimus ei ole kaikilta osin vanhentunut.

Talous
 

Korkein oikeus KKO päätti tänään maanantaina palauttaa puukartellikiistan Helsingin käräjäoikeuteen.

Kiistassa on kyse siitä, että puun myyjä vaatii korvauksia UPM:ltä, Metsäliitolta ja Stora Ensolta, koska näillä oli puun ostokartelli vuosina 1997–2004. Markkinaoikeus tuomitsi vuonna 2009 Stora Enson ja Metsäliiton seuraamusmaksuun laittomasta hintayhteistyöstä. UPM välttyi seuraamusmaksulta, koska se ilmiantoi hintakartellin.

Puun myyjä katsoo, että ostokartellin vuoksi puun hinta on jäänyt alemmaksi kuin mitä se olisi ollut vapaasti kilpailluilla markkinoilla.

Nyt KKO palautti hovioikeuden asiasta tekemän päätöksen käräjäoikeuteen. Käräjäoikeus katsoi aikanaan, että asia oli vanhentunut. Puun myyjä valitti hovioikeuteen, jonka päätöksen mukaan kanne ei kuitenkaan ollut miltään osin vanhentunut.

Metsäyhtiöt saivat luvan valittaa hovioikeuden päätöksestä KKO:hon, joka nyt siis palautti päätöksen käräjäoikeuteen. KKO:n kanta eroaa sekä käräjä- että hovioikeuden päätöksistä. KKO:n mukaan puunmyyjän vaatimukset olivat joiltakin osin mutta eivät kaikilta osin vanhentuneita, kertoo esittelijäneuvos Mia Hoffrén KKO:sta.

Pohdittaessa asian vanhenemista keskeistä on, mistä päivämäärästä vanhenemisen katsotaan alkaneen.

”Metsäyhtiöt ovat hakeneet valituslupaa KKO:lta myös kahdessatoista muussa puukartellin liittyvässä vahingonkorvausasiassa. Kyseessä olevien muiden asioiden osalta valituslupa-asian käsittely jatkuu nyt annetun ratkaisun jälkeen”, KKO kertoo tiedotteessaan.

Käräjäoikeudessa on vireillä noin 1 700 puukartelliasiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat