Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etävastaanotto Kela-korvauksen piiriin – kännykkälääkäri nousee Kelan silmissä livelääkärin rinnalle

Videoyhteydestä lääkäriin saa nyt saman korvauksen kuin perinteisestäkin lääkärin vastaanotosta.

Talous
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Lääkärin etävastaanotosta saa vastedes saman korvauksen kuin perinteisestäkin vastaanotosta.
Lääkärin etävastaanotosta saa vastedes saman korvauksen kuin perinteisestäkin vastaanotosta. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Terveydenhoidon etäpalveluista kuten videoyhteydestä lääkäriin saa Kela-korvauksen 1. maaliskuuta alkaen. Lääkärin vastaanotto etäyhteydessä saa siten samanlaisen korvauskäytännön kuin muut lääkärinvastaanotot.

Suomalainen telelääketieteen start-up-yritys Meedoc pitää päätöstä merkittävänä toimialan kasvulle.

”On tosi tärkeää, että julkinen valta tunnustaa tämän palvelumuodon”, Meedocin toimitusjohtaja Mikko Kiiskilä sanoo.

Kiiskilän mukaan Meedocin tarjoama etälääkärikäynti maksaa jatkossa potilaalle 9,90 euroa Kela-korvauksen jälkeen. Se on yleensä selvästi vähemmän kuin terveyskeskusmaksu, joka asettuu monissa kunnissa 20 euron tuntumaan.

”Terveyskeskuksen avovastaanotto esimerkiksi silmätulehduksen vuoksi maksaa yhteiskunnalle arvion mukaan 30–50 euroa. 10–20 minuutin etävastaanotto lääkärille maksaa yhteiskunnalle yhdeksän euroa. Näin yksinkertaisella asialla yhteiskunta voi säästää nopeasti merkittäviä summia”, Kiiskilä sanoo.

Kiiskilän mukaan esimerkiksi silmätulehduksen diagnosointi onnistuu hyvin etävastaanotolla.

Etävastaanotot ovat Suomessa kuitenkin vielä harvinaisia. Vain alle prosentti aikuisväestöstä on käyttänyt sellaista. Meedocin teettämän kyselyn mukaan 40 prosenttia olisi kuitenkin halukkaita niitä käyttämään.

Kiiskilä sanoo uskovansa, että Kela-korvaus lisää halukkuutta käyttää palvelua. Vaikka useimmilla suomalaisilla on älypuhelin, monelle ajatus lääkärin kohtaamisesta kännykässä voi silti olla vielä outo, Kiiskilä arvelee.

Meedocin etäyhteysohjelma on käytössä esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä YTHS:ssä sekä joissakin yksityisissä työterveyshuollon palveluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat