Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhelimen hankkiminen osamaksulla voi olla järkevää

Osamaksulla maksaessa on iso ero siinä, ostaako kuukausi­maksuilla puhelimen vai jatkuvalla luotto­sopimuksella ison television.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Puhelimen voi ostaa jopa kolmivuotisella maksuaikasopimuksella, ja laitteen hinta on sama kuin kerralla maksettuna.
Puhelimen voi ostaa jopa kolmivuotisella maksuaikasopimuksella, ja laitteen hinta on sama kuin kerralla maksettuna. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Jos tilillä ei ole tarpeeksi rahaa uutta älypuhelinta tai digikameraa varten, mutta laitteelle olisi käyttöä juuri nyt, kannattaisiko ostos maksaa osissa? Vastaus on: kannattaa harkita.

Lain mukaan osamaksu tarkoittaa järjestelyä, jossa ostos maksetaan erissä, mutta tavaran omistus siirtyy kuluttajalle vasta, kun kaikki erät on maksettu tai kauppias voi ottaa tuotteen takaisin.

Arkisessa kielenkäytössä osamaksulla tarkoitetaan monenlaisia maksutapoja. Osassa todellinen vuosikorko voi olla helposti 30 prosenttia tai runsaasti enemmänkin sen mukaan, mistä raha lainataan.

Puhelimia myydään usein maksuaikasopimuksilla, joiden kesto on 1–3 vuotta. Niissä ei ole korkoja eikä kuluja, joten hinta on loppujen lopuksi täsmälleen sama kuin kerralla maksettuna.

Älypuhelimen ostajan kannattaa huomata muutama asia. Käytetyille puhelimille on jälkimarkkinat, ja niillä puhelimen hinta laskee yleensä nopeasti ja paljon. Ilmiö on sama kuin autokaupassa: hinta laskee heti, kun auto lähtee myymälästä.

Kuluttajan on myös hyvä muistaa, että puhelinmallistoja uudistetaan tiuhaan, ja se pienentää nopeasti vanhempien mallistojen hintaa.

Jokainen puhelinvalmistaja Applea lukuunottamatta esittelee uutuusmallejaan yleensä jo alkuvuonna, Barcelonan puhelinmessuilla. Se tarkoittaa, että monien aiempien mallien hinnat laskevat usein jo keväästä alkaen.

Jos on puoli vuotta sitten sitoutunut maksamaan vuoden tai kahden ajan tasaeriä laitteesta, jonka hinta laskeekin nyt selvästi, reaktio voi olla ymmärrettävästi harmistus.

Puhelinta ei tarvitse tietysti vaihtaa uuteen vuoden tai kahden välein, mutta moni kuluttaja näin tekee. Sonera tarjoaa järjestelyyn maksumallin, jota se kutsuu nimellä Sonera upgrade.

Siinä kaksivuotiseen sopimukseen sitoutunut asiakas maksaa aluksi korkeampaa kuukausimaksua ja voi ensimmäisen vuoden maksuerät kuitattuaan vaihtaa puhelimen uudempaan. Tällöin vanhemman puhelimen loput maksuerät mitätöidään ja kuluttaja jatkaa maksamalla uutta puhelinta. Asiakas voi maksaa erät myös nopeammin kuin vuodessa.

Jos asiakas kuitenkin pitää puhelimen koko kaksivuotiskauden, loppusumma on sama kuin sen maksaisi kerralla.

Palautetut puhelimet Sonera myy kumppaniyritykselle, joka tyhjentää puhelimet ja myy ne käytettyinä eri puolille maailmaa. Samantapainen malli on käytössä esimerkiksi Applella Yhdysvalloissa.

Kodinkonekaupoissa tarjotaan erilaisia pankkien ja rahoitusyhtiöiden maksuaikajärjestelyjä. Vaihtoehtoina ovat muun muassa Nordean Tuohi Mastercard -luotto, Handelsbankenin Aktiiviraha, Lindorffin Apuraha ja Klarnan joustava erämaksu.

Tarkat takaisinmaksuehdot vaihtelevat, mutta pääpiirteissään ne ovat samanlaisia. Kuukausierän päälle tulee lainanhoitokustannus sekä korko, joka on vuositasolla usein varsin korkea.

Monen verkkokaupan laskutuksesta huolehtiva Klarna tarjoaa niin sanottua joustavaa erämaksua, jossa asiakas sitoutuu maksamaan ostoksen yleensä kahdessa vuodessa. Tällöin kuukausierän korko on 19,9 prosenttia. Vaihtoehtoisesti tilin saldoa voi lyhentää hitaamminkin, pienimmillään yhdellä prosentilla koko luoton määrästä. Tällöin lainakorko nousee kuitenkin jo 22 prosenttiin, ja kuukausittainen käsittelymaksu on 3,95 euroa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston juristi Paula Hannula ei ota kantaa yksittäisiin sopimuksiin, mutta muistuttaa yleissäännöistä.

”Jos tarjotaan luottoa, sitä ei voi kutsua laskulla maksamiseksi”, Hannula sanoo.

Kuluttajansuojalain mukaan luoton myöntäminen ei käy automaattisesti. Asiakkaalle ei saa myöntää luottoa ennen kuin hänen luottokelpoisuutensa on selvitetty. Määräys ei päde kuitenkaan silloin, kun ostos maksetaan osissa ilman kuluja ja korkoja, eli juuri puhelinkaupoissa.

Ihmisiä houkutellaan avaamaan luotollinen tili usein niin, että ensimmäiselle ostokselle tarjotaan kymmenen kuukautta korotonta maksuaikaa. Kyseessä on kuitenkin jatkuva luottosopimus korkoineen ja muine kuluineen, ja tarjousajan päätyttyä sovelletaan sen ehtoja.

”Tällaisissa tapauksissa, joissa on ensin erikoisehdot ja sitten normaalit ehdot, ehtojen pitää olla kuluttajille selkeät”, Hannula sanoo.

Hannula kehottaa miettimään jo ennen luottosopimukseen sitoutumista, onko kuukausierien maksamiseen varaa ja varsinkin, jos elämäntilanne muuttuu. Tai mitä tapahtuu, jos on sitoutunut maksamaan puhelimesta 24 kuukautta, mutta puhelin rikkoutuu, eikä ole vakuutusta ja on pakko ostaa uusi puhelin tilalle? Riittävätkö rahat?

Juttuun keräsi tietoja myös Juha Jaakkola.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat