Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen toimitusjohtaja myi kaikki omistuksensa Nokian Renkaista ennen rengasmanipuloinnin paljastumista

Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja on myynyt kaikki osakkeensa ja optionsa yhtiöstä.

Talous
 
Rengaskohun uskotaan heikentävän Nokian renkaiden myyntiä
Rengaskohun uskotaan heikentävän Nokian renkaiden myyntiä
Rengasliikkeissä pohdittiin kohun vaikutuksia kevään myyntisesonkiin. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Tästä on kyse

Testeihin lähetetty paranneltuja renkaita

 Nokian Renkaat tunnusti perjantaina peukaloineensa talvi- ja kesärenkaiden testituloksia vuosia.

 Yhtiö lähetti testeihin paranneltuja testirenkaita, joita ei tullut kauppoihin.

 Testitulosten ansiosta Nokian Renkaiden osakekurssi on pysynyt hyvänä. Yhtiön optiot taas ovat riippuvaisia osakekurssin kehityksestä.

 Yhtiön toimitusjohtaja

Ari Lehtoranta on pyytänyt toimintamallia anteeksi.

Nokian Renkaiden vuosien 2000–2014 toimitusjohtaja Kim Gran, 61, ei omista yhtään osaketta tai optiota yhtiöstä, jota hän johti 14 vuotta. Arvopaperikeskuksen maanantain tietojen mukaan Granilla ei ole Nokian Renkaissa omistusta, vaikka hän sai osakkeisiin oikeuttavia arvopapereita eli optioita yli 15 miljoonan euron arvosta.

Yritysjohdon kannustinoptiot ovat saajalleen ilmaisia ja ne voi halutessaan muuttaa omistukseksi yhtiössä.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Gran on luopunut viimeisistäkin osakkeisiin oikeuttavista optioista Nokian Renkaissa kuluneen 11 kuukauden aikana. Vielä vajaa vuosi sitten huhtikuussa hän omisti 90 000 optiota, mutta eilisen maanantain omistustietojen mukaan hän oli luopunut niistäkin.

Koska Gran jäi pois Nokian Renkaiden hallituksesta viime huhtikuussa, optioiden tarkka myyntipäivä ei näy sisäpiirirekisterissä.

Nokian Renkaiden hallitus on kannustanut Grania usealla optio-ohjelmalla neljäntoista vuoden aikana. Optioiden osuus palkitsemisessa on ollut poikkeuksellisen suuri, sillä esimerkiksi vuosina 2004–2014 Gran sai peruspalkkaa noin 5,2 miljoonaa euroa, bonuksia noin 1,7 miljoonaa euroa ja optioita noin 15,6 miljoonaa euroa, HS:n selvitys kertoo.

Optioiden osuus vuosien 2004–2014 kokonaispalkitsemisesta on ollut noin 70 prosenttia eli selvästi pörssiyhtiöiden keskiarvoa suurempi.

Optioiden rooli toimitusjohtajan kannustamisessa on kiinnostava, koska yhtiö tunnusti perjantaina pitkään jatkuneen testirenkaiden manipuloinnin. Kauppalehden haltuunsa saamien sähköpostien mukaan jatkuvan testimanipulaation taustalla ovat osakkeen kurssikehitys sekä johdon palkitsemiseen rakennetut optio-ohjelmat.

Koska julkistettujen rengastestien merkitys tuotteen myynnissä on suuri, manipulaatio on saattanut vaikuttaa huomattavastikin yhtiön liikevoittoon, tulevaisuuden näkymiin ja pörssikurssiin eli optioiden arvoon.

Silloinen toimitusjohtaja Kim Gran realisoi arvokkaimmat osat optioistaan vuonna 2008, jolloin hän sai niistä lähes kolme miljoonaa euroa. Vuonna 2011 optioista tuli Granille toiseksi eniten eli 1,9 miljoonaa euroa.

Oheiseen taulukkoon on kerätty Granin samat optiovoitot vuosittain ja Nokian Renkaiden julkaisemia tiedotteita. Tiedotteissa Nokian Renkaat luettelee saavuttamiaan testivoittoja.

Nokian Renkaat julkaisi maanantaina ensimmäisen pörssitiedotteen sen jälkeen, kun yhtiö oli myöntänyt laajan testimanipulaation. Perjantaina yhtiö lähetti ”muun tiedotteen”, jolla ei ole pörssitiedotteen arvoa.

Perjantain tiedotteessa yhtiö ilmoitti, että sen ”hallitus ei ole missään vaiheessa päättänyt sellaisista optiojärjestelmistä, jotka olisivat kannustaneet testivilppiin”.

Maanantain pörssitiedotteessa Nokian Renkaat ei nähnyt perusteita asiakkaille maksettaville vahingonkorvauksille.

Kim Gran ei vastannut perjantaina eikä maanantaina hänelle jätettyihin soittopyyntöihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat