Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC: Onko Suomi Euroopan sairas mies?

Suomen talouden pitkän tähtäimen tulevaisuus on synkkä, sanoo BBC:n talouteen erikoistunut kirjeenvaihtaja Andrew Walker.

Talous
 
Dado Ruvic / Reuters
Nokian logo rikkinäisen näyteikkunan takana Zenican kaupungissa Bosniassa vuonna 2014. BBC:n toimittaja pitää Nokian alamäkeä yhtenä Suomen talousvaikeuksien pääsyistä.
Nokian logo rikkinäisen näyteikkunan takana Zenican kaupungissa Bosniassa vuonna 2014. BBC:n toimittaja pitää Nokian alamäkeä yhtenä Suomen talousvaikeuksien pääsyistä. Kuva: Dado Ruvic / Reuters

Onko Suomi nyt virallisesti ”Euroopan sairas mies”, kysyy BBC:n talouden kirjeenvaihtaja Andrew Walker kolumnissaan maanantaina. Suomea Euroopan sairaaksi mieheksi nimitti viime syksynä valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Suomen talouden pitkän tähtäimen tulevaisuus on synkkä huolimatta siitä, että talouden kolmen vuoden ajan jatkunut lasku onnistuttiin viime vuonna katkaisemaan, hän kirjoittaa. Suomen bruttokansantuote on noin seitsemän prosenttia alhaisempi kuin se oli vuonna 2007 juuri ennen maailmanlaajuista talouskriisiä. Suurin osa euromaista on jo saavuttanut tämän tavoitteen tai mennyt hieman sen yli.

Suomen masentava kehitys käy ilmi myös työttömyysluvuissa: vuoden 2008 alkupuolella työvoimasta 6,2 prosenttia oli työttömiä, kun tuorein luku on 9,5 prosenttia, kirjoittaa Walker.

Syyt Suomen talouden kurjaan tilaan löytyvät paperin kysynnän laskusta ja Nokiasta, Walker kirjoittaa. Paperin kysyntä on vähentynyt median digitalisaation myötä, mikä on aiheuttanut haasteita maan metsäteollisuuteen. Nokia taas menetti johtoasemansa matkapuhelimissa Applen iPhoneille ja muille älypuhelimille. Walkerin mukaan Nokian tilanne koskettaa teknologia-alaa laajemminkin.

Lisäksi Suomen vienti on kärsinyt Venäjän EU-boikotista: esimerkiksi Valiolle viennin kuihtuminen on ollut suuri isku. Myös väestön vanheneminen ja työvoimakustannusten nousu viime vuosina ovat vaikuttaneet talouden tilaan.

Jos Suomi ei olisi liittynyt euroon, vaan sillä olisi kansallinen valuutta, jota voisi devalvoida, niin talouden ongelmat saattaisivat olla lievempiä, Walker kirjoittaa.

Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Venäjän vientikiellon takia Suomessa myyntiin tullutta Valion voita Helsingissä elokuussa 2014. EU:n Venäjä-pakotteet ja Venäjän vastapakotteet ovat nekin osaltaan haavoittaneet suomen taloutta.
Venäjän vientikiellon takia Suomessa myyntiin tullutta Valion voita Helsingissä elokuussa 2014. EU:n Venäjä-pakotteet ja Venäjän vastapakotteet ovat nekin osaltaan haavoittaneet suomen taloutta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat