Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnwatch: Kaivosyhtiöiden verosuunnittelusta Suomelle 49 miljoonan euron menetykset

Finnwatchin raportin mukaan Suomen lainsäädännön puutteet sallivat ulkomaisten kaivosyhtiöiden louhia malmeja ilman kunnollista korvausta.

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Kaivosyhtiö Agnico Eagle Mines louhii kultaa Kittilässä. Finnwatch kritisoi Suomen verolainsäädäntöä, joka sallii monikansallisten metallikaivosyhtiöiden toimia ilman kunnon korvausta yhteiskunnalle.
Kaivosyhtiö Agnico Eagle Mines louhii kultaa Kittilässä. Finnwatch kritisoi Suomen verolainsäädäntöä, joka sallii monikansallisten metallikaivosyhtiöiden toimia ilman kunnon korvausta yhteiskunnalle. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kaivosyhtiöiden verosuunnittelu aiheutti Suomelle 49 miljoonan euron veromenetykset vuosina 2011–2014, arvioi Finnwatchin tiistaina julkaistu raportti.

Kaivosverotuksen kehitysmaa -raportissa analysoidaan kahden Suomen kannattavimpiin kuuluvan metallikaivosyhtiön toimintaa. First Quantum Minerals toimii Kevitsan ja Pyhäsalmen kaivoksilla. Agnico Eagle Mines louhii kultaa Kittilän Suurkuusikosta. Molemmat yhtiöt ovat kanadalaisia.

”Veromenetykset ovat valtavat, kun ne suhteutetaan kaikkien Suomessa toimivien 12 metallikaivoksen voitosta maksettuun vain 92 miljoonan yhteisöveroon samalla ajanjaksolla. Samaan aikaan malmeja on louhittu Suomen maaperästä liki neljän miljardin arvosta”, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Lauri Finér tiedotteessa.

Suomen verolainsäädännön puutteet antavat ulkomaisille kaivosyhtiöille mahdollisuuden louhia malmeja ilman, että Suomeen jää kunnollista korvausta. Eikä yritysmyönteisellä kaivosveropolitiikalla ole saavutettu tavoiteltuja taloushyötyjä, raportti kritisoi. Vuonna 2014 metallien louhinnan osuus bruttokansantuotteesta oli 0,1 prosenttia, ja kaivosyhtiöt maksoivat kaikista palkoista vain 0,1 prosenttia.

Finnwatchin mukaan on tärkeää, että ongelmaan puututaan, koska malmit ovat Suomen kansallisvarallisuutta. Kaivostoiminta aiheuttaa myös riskejä, joista vastaa viime kädessä valtio.

Suomessa voitaisiin järjestön mukaan ottaa käyttöön muiden kehittyneiden kaivosmaiden tapaan erillinen kaivosvero. Lisäksi pitäisi varmistaa, että Suomi voi verottaa kaivosoikeuksien myyntivoittoja, ja myös korkojen verovähennysoikeutta tulisi tarkastella uudelleen, raportti ehdottaa.

Finnwatch on suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat