Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rengasyrityksen epäillään varastaneen Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksia – taustalla joukko suomalaisia huippujohtajia

Yksi Black Donuts Engineeringin asiakas on kiinalainen Triangle.

Talous
 
Manu Tuppurainen
Yksi Black Donut Engineering -yhtiön asikkaista on kiinalainen Triangle. Sen renkaita markkinoidaan 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi.
Yksi Black Donut Engineering -yhtiön asikkaista on kiinalainen Triangle. Sen renkaita markkinoidaan 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi. Kuva: Manu Tuppurainen

Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksien hyödyntämisestä epäiltyyn Black Donuts Engineering -yhtiöön kytkeytyy epäsuorasti joukko suomalaisen liike-elämän vaikuttajia.

Black Donuts Engineeringin omistavan belgialaisen sijoitusyhtiön Cleantech Industries Globalin hallituksen varapuheenjohtaja on Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo, ja hallituksen jäseninä ovat konsulttiyhtiö Pöyryn entinen varatoimitusjohtaja Jukka Nyrölä ja hallitusammattilainen Matti Vikkula. He ovat olleet yhtiön hallituksessa vuoden 2014 alusta.

”Olen mukana Cleantech Industries Globalissa (CIG), koska se on todella kiinnostava yhtiö, jolla on hyvät mahdollisuudet. Aion myös jatkaa tehtävässä. Jos, vastoin luuloani, tässä CIG:n osittain omistamassa yhtiössä olisi tapahtunut väärinkäytöksiä, harkitsen asiaa uudestaan. En ole tässä asiassa tuomari”, sanoo Kallasvuo.

Cleantech Industries Globalin ovat perustaneet ilmeisesti sijoittajat Ari Salmivuori ja Raif Nisametdin. Salmivuori ei tiistaina vastannut soittopyyntöihin. Yhtiön verkkosivuilla ainoana työntekijänä mainitaan Kai Hauvala, joka on Black Donuts Engineeringin toimitusjohtaja.

Kaupparekisteriin sijoitusyhtiö Cleantech Industries Globalin toimialaksi on merkitty myös renkaiden valmistukseen ja testaamiseen liittyvien prosessien, järjestelmien, laitteiden ja palveluiden suunnittelu, konsultointi, tuotanto, kauppa ja agentuuri. Lisäksi yhtiö kehittää ja konsultoi renkaiden suunnittelua ja suunnitteluun liittyviä menetelmiä ja järjestelmiä.

Black Donuts Engineeringin perustajien oikeudellisia asioita on hoitanut Salmivuoren Ajanta-sijoitusyhtiön entinen juristi. Nokian Renkaiden hallituksen entinen sihteeri on myös hoitanut yhtiön perustajien asioita.

Cleantech Industries Globalin hallituksen puheenjohtajana oli vuosina 2014–2015 pääomasijoitusyhtiö Capmanin hallituksen puheenjohtaja Karri Kaitue.

”Ilmoitin keväällä 2015 eroavani hallituksesta. On parempi, että yhtiön asioita kommentoivat ne, jotka siellä ovat nykyisin.” Kaitue kertoo, että hän ei ole koskaan sijoittanut Black Donuts Engineeringiin eikä Cleantech Industries Globaliin.

Nokian Renkaiden palveluksesta irtisanoutui vuosina 2010–2011 useita työntekijöitä, jotka ovat mukana Black Donuts Engineeringissä. Nokian Renkaat teki syksyllä 2011 tutkintapyynnön epäillessään irtisanoutuneiden vieneen yhtiön yrityssalaisuuksia.

Rikoksesta syytettyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita. Syyttäjä epäilee, että tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia on käytetty yhtiön toiminnassa tarjottaessa ja myy­täessä rengastehdashankkeisiin liittyvää teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan Black Donuts Engineeringin asiakkaina on ainakin venäläinen, indone­sialainen, serbialainen ja kiinalainen renkaiden valmistaja. Asiakkaana oleva kiinalainen on Triangle, joka markkinoi renkaitaan 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi.

Syyttäjä vaatii epäillyille vankeusrangaistuksia, ehdollisia vankeusrangaistuksia ja huomattavaa rikoshyötyä valtiolle. Rikoshyödyn määrästä syyttäjä ei ole kertonut.

”Yrityssalaisuudet liittyvät pääsiassa meidän tuotantoteknologiaan ja tuotekehitykseen, ja ne sisältävät Nokian Renkaiden keskeistä ydinosaamista. Käsittääksemme yrityssalaisuuk­siamme on myös käytetty oikeudettomasti”, sanoo Nokian Renkaiden lakiasiainjohtaja Susanna Tusa.

Rikoksista epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä rikokseen. Rikoksesta epäiltyjä on pidettävä syyttöminä siihen asti, kunnes tuomioistuin heidät mahdollisesti epäillyistä rikoksista tuomitsee. Syytteiden käsittely tuomioistuimessa ei ole vielä alkanut.

Marraskuussa Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Nokian Renkaiden liikesalaisuuksia Black Donuts Engineeringille toimittaneen vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen yrityssalaisuusrikoksista.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden emeritusprofessorin Raimo Lahden mukaan marraskuussa tunnustamisoikeudenkäynnissä annetulla tuomiolla yrityssalaisuuden rikkomisesta ja yrityssalaisuuden väärinkäyttämisestä voi olla tosiasiallista merkitystä vireillä olevien syytteiden käsittelyyn tuomioistuimessa.

”Annettu tuomio antaa syytä otaksua, että syytteet varsinaisessa pääasiassa voivat hyvinkin menestyä. Merkittävää on se, että tuomio vahvistaa näiden yrityssalaisuusrikosten tunnusmerkkien täyttymisen. Pääkäsittelyssä syyttäjän täytyy näyttää silti toteen todisteilla jokaisen syytetyn kohdalta rikoksen tunnusmerkkien täyttyminen”, sanoo Lahti.

Kiinalaiset rynnistävät markkinoille

Renkaiden valmistus on suurta liiketoimintaa.

Maailman 20 suurimman valmistajan yhteenlaskettu liikevaihto on yli 100 miljardia euroa, ja vuosittain valmistetaan yli miljardi rengasta.

Markkinoita hallitsevat japanilaiset, eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset valmistajat, mutta kiinalaiset ja intialaiset kilpailijat ovat lisänneet markkina­osuuttaan.

Kiinassa ja Intiassa kilpailuetuna on verraten pienet työvoimakustannukset.

Viime vuosina etenkin kiinalaiset valmistajat ovat alkaneet menestyä entistä paremmin rengastesteissä. Se on puolestaan pelästyttänyt monia alan perinteisiä yhtiöitä.

Nokian Renkaat on keskittynyt kalliisiin talvirenkaisiin. Se edellyttää halvempia perusrenkaita enemmän tutkimus- ja tuotekehitystä, joka taas aiheuttaa kustannuksia. Suurimmat yhtiöt valmistavat renkaita kaikkiin hintaluokkiin.

Nokian Renkaiden tuotannosta 70 prosenttia on talvirenkaita. Yhtiön suurin tehdas on Venäjällä.

Elintason noustessa autojen kysyntä kasvaa eniten kehittyvillä markkinoilla, joissa kuluttajilla on varaa ostaa pääasiassa kaikista huokeimpia renkaita ja vähiten kalliita talvirenkaita.

Siksi monet suurten renkaiden valmistajat ovat siirtäneet tuotantoaan kehittyville markkinoille säilyttääkseen markkinaosuutensa ankarassa kilpailussa.

Renkaiden markkinoilla on jo pitkään ollut käynnissä samanlainen muutos kuin monilla muillakin teollisuuden aloilla. Tuotanto siirtyy pienten työvoimakustannusten maihin, mutta tutkimus- ja tuotekehitys voi pysyä siellä, missä osaaminen on parasta.

Renkaiden tuotekehityksen ja tuotannon suunnittelun myyminen aasialaisille valmistajille voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi liikeideaksi.

Oikaisu: Uutisen grafiikkaan korjattu Nokian Renkaiden liikevaihto sekä Sumitomon kirjoitusasu.
Pasi Autio / Lehtikuva
Vuosi 2014: Olli-Pekka Kallasvuo aloittaa Black Donuts Engineeringin omistavan yhtiön hallituksessa.
Vuosi 2014: Olli-Pekka Kallasvuo aloittaa Black Donuts Engineeringin omistavan yhtiön hallituksessa.
Manu Tuppurainen
Kiinalainen Triangle mainostaa renkaitaan 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi.
Kiinalainen Triangle mainostaa renkaitaan 100-prosenttisesti Suomessa suunnitelluiksi.
Mika Ranta / HS
VUOSI 2016: Yhtiö myöntää vilppinsä rengastesteissä. Vilpin paljastaneet sähköpostit ovat peräisin Black Donuts Engineeringistä.
VUOSI 2016: Yhtiö myöntää vilppinsä rengastesteissä. Vilpin paljastaneet sähköpostit ovat peräisin Black Donuts Engineeringistä.
Kimmo Penttinen
VUOSI 2011: Nokian Renkaat tekee tutkintapyynnön entisistä työntekijöistään, jotka siirtyivät Black Donuts Engineeringiin.
VUOSI 2011: Nokian Renkaat tekee tutkintapyynnön entisistä työntekijöistään, jotka siirtyivät Black Donuts Engineeringiin.
Reijo Hietanen
VUOSI 2015: Kymmentä Nokian Renkaiden entistä työntekijää vastaan nostetaan syytteet yrityssalaisuusrikoksista.
VUOSI 2015: Kymmentä Nokian Renkaiden entistä työntekijää vastaan nostetaan syytteet yrityssalaisuusrikoksista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat