Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntia houkutellaan aurinkosähkön kimppahankintaan

Alkuvuosiksi luvassa sähköä markkinahintaan – loppuvuosiksi jopa halvemmalla.

Talous
 
Pekka Fali
Aurinkopaneeleita asuintalossa Siikajoella.
Aurinkopaneeleita asuintalossa Siikajoella. Kuva: Pekka Fali

Suomen ympäristökeskus (Syke) houkuttelee kuntia mukaan aurinkosähkön yhteishankintaan. Hanketta vetävä suunnitteluinsinööri Pasi Tainio kertoo, että yhteishankinnalla halutaan helpottaa kuntien aurinkosähkön hankintaa.

Tainio pohtii, että jos kuntiin hankittaisiin aurinkosähköjärjestelmiä 1,3 miljoonan euron arvosta, summalla saisi kokoon arviolta 1 MWp:ä (megawattipeakiä). MWp tarkoittaa aurinkosähkön teoreettista maksimaalista tuotantotehoa muun muassa optimaalisella kulmalla ja kirkkaalla taivaalla.

Suomessa verkkoon kytkettyä aurinkosähköä on nyt noin 10 MWp:ä.

Yksi megawattipeak ei ole vielä kovin paljon, sillä tuottaisi laskennallisesti muutaman kymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon sähköt tai sähköt muutamalle sadalle tyypilliselle kerrostaloasunnolle.

Yhteishankintamalli on sellainen, että ensiksi kilpailutetaan aurinkosähköjärjestelmien toimittajat. Sen jälkeen kilpailutetaan rahoitusyhtiö, joka maksaisi hankinnat. Kunnat puolestaan maksaisivat rahoitusyhtiölle leasingmaksua, joka olisi samaa tasoa kuin mitä sähkö maksaa verkosta ostettuna. Projektin kustannuksia kunnille pienentää se, että työ- ja elinkeinoministeriö myöntää aurinkosähkölle 25 prosentin tuen kokonaiskustannuksista.

Leasingmaksu loppuu arviolta 12 vuoden kuluttua, ja kunta voi lunastaa aurinkosähköjärjestelmän jäännösarvolla. Tainio arvelee, että jäännösarvo muodostuu hyvin pieneksi: se vastaa arvoltaan ehkä aurinkosähköjärjestelmän yhden vuoden tuotantoa.

”Järjestelmän pitäisi kuitenkin kestää 30 vuotta.”

Käyttöaikana järjestelmään voidaan tosin joutua vaihtamaan osia. Järjestelmät ovat sellaisia, että tuotettu sähkö kulutetaan saman tien. Sitä ei voida varastoida, koska järjestelmissä ei ole mukana akkuja.

Yhteishankintaan mukaan tulevat kunnat voivat tilata pienimmillään 5, 10 tai 20 kWp:n voimalan. Isompiakin saa.

Tainio sanoo, että Syke haluaa projektillaan tarjota kunnille helpon tavan tuottaa auringon avulla sähköä kiinteistöilleen. Aurinkosähkön etuja ovat uusiutuvuus, kotimaisuus ja ekologisuus. Tainio huomauttaa, että vaihtotasekin hyötyy, kun kotimaisella energialla korvataan vaikkapa tuontisähköä.

Projektin sähköntuotantotavoite on vielä pieni.

Yhteishankintaprojekti voi kuitenkin tuoda monenlaisia hyötyjä: Suomalaisille yrityksille tulee uudenlaista liiketoimintaa. Paikalliset laitteita asentavat yritykset saavat asiasta oppia ja kokemusta.

Kuntien kiinteistöissä, vaikkapa kouluissa, sijaitsevat aurinkojärjestelmät ovat monen nähtävillä ja niihin on mahdollisuus päästä tutustumaan helpommin kuin yksityisten aurinkojärjestelmiin. Niin tietämys asiasta leviää.

”Kouluja pidetään usein huonoina kohteina aurinkosähkölle, koska ne ovat kiinni kesän. Usein niissä kuitenkin on tyhjänäkin ilmanvaihto päällä, jolloin pienen voimalan aurinkosähkö kuluu siihen. Lisäksi kouluissa aurinkovoimalat tarjoavat hyvän mahdollisuuden hyödyntää niitä opetuskäytössä”, Tainio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat