Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen suomalainen avaruusalus nousee lähikuukausina kiertoradalle

Aalto-yliopistossa rakennettu satelliitti Aalto-1 laukaistaan avaruuteen touko–kesäkuun aikana yhdysvaltalaisen SpaceX-yhtiön kantoraketin matkassa.

Talous
 
Akseli Valmunen
Aalto-1-satelliitin rakentamisessa mukana ollut Antti Kestilä esitteli satelliitin mallia Espoossa keskiviikkona. Itse satelliitti on määrä laukaista avaruuteen touko–kesäkuussa.
Aalto-1-satelliitin rakentamisessa mukana ollut Antti Kestilä esitteli satelliitin mallia Espoossa keskiviikkona. Itse satelliitti on määrä laukaista avaruuteen touko–kesäkuussa. Kuva: Akseli Valmunen

Suomi siirtyy pian virallisesti avaruusaikaan, kun ensimmäinen suomalainen avaruusalus nousee maan kiertoradalle lähikuukausina.

Aalto-yliopistossa rakennettu satelliitti Aalto-1 laukaistaan avaruuteen näillä näkymin touko–kesäkuun aikana yhdysvaltalaisen SpaceX-yhtiön kantoraketin matkassa.

Suomessa suunniteltuja ja rakennettuja osia sekä ohjelmistoja on lähetetty aiemminkin avaruuteen, mutta Aalto-1 on avaruustekniikan apulaisprofessorin Jaan Praksin mukaan YK:n ylläpitämässä avaruusalusten rekisterissä ensimmäinen laite, jonka kotipaikaksi tulee Suomi.

Muutama vuosi sitten taivaalle laukaistiin Suomi-niminen satelliitti, mutta yhteys Suomeen jää pelkän nimen tasolle. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa nimesi sääsatelliitin yhdysvaltalaisen meteorologin Verner E. Suomen mukaan.

Aalto-1 on nelikiloinen satelliitti, jota on suunniteltu ja rakennettu liki kuuden vuoden ajan. Jos kaikki menee kuin on suunniteltu, satelliitti toimii ainakin kahden vuoden ajan.

Satelliitin mukana avaruuteen nousee kolme hyötykuormaa. Satelliittiin kuuluvat VTT:n rakentama spektrikamera, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston yhteinen säteilyilmaisin sekä Ilmatieteen laitoksen kehittämä plasmajarru.

Plasmajarru on satametrinen ohut siima, joka avaruuteen laskettuna ja sähköisesti varattuna hidastaa satelliitin liikettä. Vauhti saattaa hidastua niin paljon, että käytöstä poistunut satelliitti putoaa ilmakehään ja tuhoutuu.

Jos idea toimii, tekniikan avulla voidaan tulevaisuudessa vähentää kiertoradalle jäävän avaruusromun määrää.

Akseli Valmunen / HS
Avaruuteen laukaistava Aalto-1-satelliitti esiteltiin tiedotustilaisuudessa Otaniemessä keskiviikkona.
Avaruuteen laukaistava Aalto-1-satelliitti esiteltiin tiedotustilaisuudessa Otaniemessä keskiviikkona.

Satelliitti on rakennettu pitkälti opiskelijavoimin, ja projektissa on ollut yli 80 opiskelijaa.

”Jatko-opiskelijat ovat ottaneet vastuun, että hommat kulkevat aikataulussa”, kertoo satelliitin rakentamisen laatua valvonut Tuomas Tikka.

Aalto-yliopistossa kehitettävän avaruustekniikan ympärille on rakentumassa vähitellen myös liiketoimintaa. Otaniemessä toimiva Iceye-yritys haluaa rakentaa avaruuteen maata luotaavien tutkasatelliittien verkoston.

Satelliitille ei voi suoraan panna hintalappua, mutta sen voi laskea Praksin mukaan maksaneen ainakin satojatuhansia euroja.

Suurin yksittäinen kuluerä on satelliitin saaminen kiertoradalle. Nelikiloisen satelliitin nostaminen avaruuteen Falcon 9 -kantoraketin mukana maksaa Praksin mukaan 240 000 euroa.

Tekniikan kehittyminen ja pieneneminen on silti tehnyt avaruuteen kurkottamisesta halvempaa kuin aiemmin.

”Satelliitti on talkootyön riemuvoitto”, Praks sanoo. ”Edullisinta Suomessa koskaan tehtyä avaruustekniikkaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat