Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katse kääntyi Venäjältä Puolaan

Rakennusyhtiö YIT vähensi toimintojaan Venäjällä ja laajentaa nyt Puolaan, mikä saattaa olla orastava trendi.

Talous
 
Puolan talouskasvu näkyy Varsovan katukuvassa
Puolan talouskasvu näkyy Varsovan katukuvassa
Puolan talous nousee kohisten, jopa niinkin kohisten, että Handelsbankenin johtajaa arveluttaa. "Jos tämä jatkuu näin, joku stoppi tulee jossain vaiheessa", hän sanoo HSTV:n haastattelussa. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Akseli Valmunen.
Fakta

Puolan talous kasvaa EU:n kärkivauhtia

 Puolan talous on kasvanut viime vuosina muita EU-maita keskimääräistä nopeammin.

 Vuonna 2015 talous kasvoi noin 3,6 prosenttia.

 Viime vuonna Puolassa nousi valtaan kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue. Hallitus kohdistaa uusia veroja ulkomaalaisille pankeille ja vakuutusyhtiöille, mikä on huolestuttanut kansainvälisiä sijoittajia.

Varsova

Puolassa on kaksi kertaa enemmän ensiasunnon ostoiässä olevia ihmisiä kuin Suomessa on asukkaita. Puolassa 20–40-vuotiaita on noin kymmenen miljoonaa.

Näille asuntomarkkinoille suomalainen rakennusyhtiö YIT haluaa päästä. Se avasi viime vuoden lopussa Puolan pääkaupunkiin Varsovaan toimiston.

Syy Puolan markkinoiden kiinnostavuuteen on selvä.

”Olemme vahvistumassa ja rikastumassa”, YIT:n Puolan-johtaja Tomasz Konarski kuvailee kotimaataan toimistohotellissa, jossa yhtiö väliaikaisesti majailee. Puolan-toimintojen käynnistäminen on rekrytointivaiheessa.

”Neuvostovallan aikana Puola ei päässyt hyödyntämään vapaata markkinataloutta, joten vahvistamme vasta nyt keskiluokkaamme ja maamme varallisuutta”, hän jatkaa.

Puola on ollut viime vuosina yksi EU-alueen nopeimmin kasvavia maita. Se heijastuu myös pääkaupungin katukuvaan. Varsovan siluettia uudistavat pilvenpiirtäjät.

Puola voisi olla sijoittajille kohde, jota Venäjästä vielä muutama vuosi sitten toivottiin: Suomea lähellä sijaitseva Itämeren kauppakumppani, jossa talous kasvaa ja työvoimakustannukset ovat Suomea pienempiä. Puola on lisäksi EU:n jäsen.

Venäjä ei lunastanut odotuksia. Sen sijaan Venäjä lähti sotaretkelle Ukrainaan ja sitä seurasivat talouspakotteet. Omaa lähipiiriä suosiva järjestelmä on myös osaltaan heikentänyt Venäjän sijoitusilmapiiriä.

Poliittisen epävarmuuden ja talousvaikeuksien vuoksi muutamat suomalaisyritykset ovat alkaneet jo supistaa liiketoimintaansa Venäjällä. Myös YIT ilmoitti viime syksynä karsivansa Venäjän toimintojaan rajusti.

Suomalaisyrityksiä Puolassa auttavassa Finprossa on havaittu, että Puola saattaisi nousta korvaamaan Venäjää yritysten kasvusuuntana. Fokuksen vaihtaminen Venäjältä Puolaan on nousemassa, jos ei ihan vielä ilmiöksi, niin ainakin orastavaksi minitrendiksi.

”Vaikea sanoa, onko tämä suurempi trendi, mutta yksittäistapauksia on. Yksi pörssiyhtiö suunnittelee tällaista, mutta asia ei ole vielä julkinen”, kaupallinen neuvos Kari Vähäkangas Finprosta sanoo.

”Ja tietenkin YIT.”

YIT:n Puolan-johtaja Konarski ei usko, että toimiston avaaminen Puolaan johtuisi YIT:n Venäjän-toimintojen supistamisesta. Yhtiö jatkaa yhä Venäjällä.

”YIT on ollut Venäjällä 50 vuotta. Siihen mahtuu monia ylä- ja alamäkiä”, Konarski sanoo.

Finpron Vähänkankaan mukaan Puola on suomalaisille osin vielä pimentoon jäänyt lupaava kohde. Suomalaiset teknologiateollisuuden ja konepaja-alan yritykset löysivät Puolan tosin jo 1990-luvulla.

”Mutta laajassa mittakaavassa suomalaiset yritykset eivät ole ymmärtäneet, että Puola on yksi nopeimmin kasvavia talouksia”, Vähäkangas sanoo.

Puolassa kansallismielinen politiikka on herättänyt kuitenkin pelkoa tasaisen talouskasvun ajan päättymisestä.

Loppuvuodesta valtaan noussut Laki ja oikeus -konservatiivipuolue lupasi vaalikampanjassaan lisäetuja perheille, jotka maksavat valtiolle miljardeja euroja vuodessa. Uudet lapsilisät aiotaan maksattaa veroilla, jotka kohdistetaan erityisesti ulkomaisiin yrityksiin.

Huolta herättävät lisäksi hallituksen ripeää vauhtia tekemät poliittiset uudistukset, jotka vastustajien mukaan uhkaavat Puolan demokratiaa. EU on aloittanut tutkinnan, jossa se selvittää Puolan oikeusvaltion tilaa.

Uudistukset heijastuvat myös ulkomaisiin yrityksiin.

Handelsbankenin Puolan-johtaja Harri Tuohimaa tapaa työkseen eurooppalaisia sijoittajia. Hän kertoo muutosten saattavan vaikuttaa sijoitusilmapiiriin tulevaisuudessa. Konkreettisia vaikutuksia ei ole toistaiseksi näkynyt.

”Ei ole tietoa, että joku olisi laittanut stopin tämän vuoksi. Mekin valmistelemme vanhaan tapaan pankkisuhteita suomalaisyrityksille”, Tuohimaa sanoo. ”Mikä huolestuttaa on se, että tämä kaikki menee vielä hullummaksi”, Tuohimaa sanoo.

© Kacper Pempel / Reuters
Puola on ollut viime vuosina yksi EU-alueen nopeimmin kasvavista maista.
Puola on ollut viime vuosina yksi EU-alueen nopeimmin kasvavista maista.
Kacper Pempel / Reuters
Puolan viime vuosien nopeasta talouskasvusta todistavat muun muassa Varsovan uudet pilvenpiirtäjät.
Puolan viime vuosien nopeasta talouskasvusta todistavat muun muassa Varsovan uudet pilvenpiirtäjät.
Akseli Valmunen / HS
Puolan keskiluokka vahvistuu ja vaurastuu, sanoo YIT:n Puolan-johtaja Tomasz Konarski.
Puolan keskiluokka vahvistuu ja vaurastuu, sanoo YIT:n Puolan-johtaja Tomasz Konarski.
Akseli Valmunen / HS
Handelsbankenin maajohtaja Harri Tuohimaa arvioi, että Puolan uusi hallitus saattaa vaikuttaa sijoitusilmapiiriin.
Handelsbankenin maajohtaja Harri Tuohimaa arvioi, että Puolan uusi hallitus saattaa vaikuttaa sijoitusilmapiiriin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat