Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-1 vie Suomen avaruusaikaan – ensimmäinen avaruusalus odottaa laukaisua

Avaruustekniikan ympärille rakentuu vähitellen myös liiketoimintaa.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Aalto-1-satelliittia rakentaneet Tuomas Tikka, Antti Kestilä ja Janne Kuhno paljastivat avaruuteen lähetettävän laitteen Espoon Otaniemessä keskiviikkona.
Aalto-1-satelliittia rakentaneet Tuomas Tikka, Antti Kestilä ja Janne Kuhno paljastivat avaruuteen lähetettävän laitteen Espoon Otaniemessä keskiviikkona. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Plasmajarru avaruuteen

 Aalto-1 vie avaruuteen kolme hyötykuormaa eli lastia: VTT:n rakentaman spektrikameran, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston yhteisen säteilyilmaisimen sekä Ilmatieteen laitoksen plasmajarrun.

 Plasmajarru on satametrinen alumiinisiima, joka avaruuteen laskettuna ja sähköisesti varattuna hidastaa satelliitin liikettä.

 Jarrun ideana on hidastaa vauhtia niin paljon, että satelliitti putoaa ilmakehään ja tuhoutuu. Tekniikan avulla voidaan tulevaisuudessa kenties vähentää kiertoradalle jäävän avaruusromun määrää.

Pieni loikka ihmiskunnalle, iso harppaus Suomelle.

Suomi liittyy avaruusvaltioiden joukkoon, kun ensimmäinen suomalainen avaruusalus nousee kiertoradalle lähikuukausina. Aalto-yliopistossa rakennettu Aalto-1 laukaistaan avaruuteen näillä näkymin touko–kesäkuussa.

Avaruuteen on ennenkin noussut suomalaista tekniikkaa: esimerkiksi Mars-mönkijä Curiosityn paine- ja kosteusmittalaitteet ovat Ilmatieteen laitoksen valmistamia. Avaruustekniikan apulaisprofessorin Jaan Praksin mukaan YK:n ylläpitämässä avaruusalusten rekisterissä Aalto-1 on kuitenkin ensimmäinen laite, jonka kotipaikaksi tulee Suomi.

Yksi Suomi-niminen sääsatelliitti avaruudessa liikkuu, mutta Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on nimennyt sen amerikansuomalaisen meteorologin Verner E. Suomen mukaan.

Aalto-1-satelliittia on suunniteltu ja rakennettu jo liki kuusi vuotta. Pitkä projekti huipentuu pian, kun SpaceX-yhtiön kantoraketti Falcon 9 nostaa satelliitin avaruuteen Kaliforniasta.

Avaruudessa toimiminen on perinteisesti ollut erittäin kallista puuhaa. Aalto-1:n rakentaminen on tähän verrattuna puoli-ilmaista, sillä satelliitti on tullut maksamaan vain joitain satojatuhansia euroja.

Isoin yksittäinen kuluerä on laukaisu. Nelikiloisen satelliitin vieminen kiertoradalle maksaa 240 000 euroa.

”Satelliitti on talkootyön riemuvoitto”, Praks sanoo. ”Edullisinta Suomessa koskaan tehtyä avaruustekniikkaa.”

Satelliittien laukaisu on tullut paljon halvemmaksi, koska tekniikka voidaan ahtaa huomattavasti pienempään ja kevyempään pakettiin.

”Se mahdollistaa lähiavaruuden kaupallisen toiminnan”, Praks kertoo.

Halventumisen aiheuttama buumi on synnyttänyt maailmalle satoja yrityksiä, jotka haluavat rakentaa kiertoradalle vaikkapa verkkoyhteyksiä välittävien satelliittien tai kameroiden verkoston.

Aalto-1:n suunnittelusta ja rakentamisesta ovat vastanneet lähinnä opiskelijat.

Opiskelijat ovat isossa roolissa, kun yliopiston avaruusprojektien ympärille rakentuu vähitellen myös liiketoimintaa. Teekkareiden perustama espoolainen Iceye-yhtiö haluaa rakentaa avaruuteen maata luotaavien tutkasatelliittien verkoston.

Yritys saattaa syntyä myös ohjelmistoyhtiö Reaktorin kanssa tehtävän yhteistyön ympärille. Yliopiston avaruusryhmä auttaa Reaktoria rakentamaan oman satelliitin.

Avaruus ei vielä työllistä kovin suurta joukkoa ihmisiä. Tekes listaa Suomesta noin 70 yritystä, jotka ovat jollain tapaa mukana avaruusteknologiateollisuudessa.

Suomessa on Praksin mukaan kuitenkin hyvä pohja alan kasvulle, koska täällä osataan sensori-, antenni- ja radiotekniikkaa.

Aalto-1 ei jää yliopiston viimeiseksi satelliitiksi.

Aalto-2 laukaistaneen syksyllä. Lisäksi yliopisto yrittää laukaista satelliitin Suomen satavuotisjuhlien yhteydessä, ja yliopisto pyrkii mukaan myös Euroopan avaruusjärjestön asteroiditutkimuksiin.

Aalto-1:n rakentamista valvonut jatko-opiskelija Tuomas Tikka kertoo, että yliopisto saattaa päästä mukaan alle kilometrin kokoisen Didymos-asteroidin tutkimiseen. Satelliitti voisi spektrikameralla tutkia asteroidin koostumusta.

Akseli Valmunen / HS
Avaruuteen laukaistava Aalto-1-satelliitti esiteltiin tiedotustilaisuudessa Otaniemessä keskiviikkona.
Avaruuteen laukaistava Aalto-1-satelliitti esiteltiin tiedotustilaisuudessa Otaniemessä keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat