Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piensijoittajia houkutellaan pikavippibisnekseen – lupauksena kovia tuottoja suurella riskillä

Sijoittajille on tarjolla useita vaihtoehtoja sijoittaa vippiliiketoimintaan. Lainasto-niminen pikavippifirma myy korkeita osinkoja lupaavia pääomasijoituksia. Vertaislainapalveluissa sijoittaja valitsee lainansaajat itse.

Talous
 
Laura Oja / HS
Pikavippiohjelma älypuhelimessa.
Pikavippiohjelma älypuhelimessa. Kuva: Laura Oja / HS

Piensijoittajille on tarjoutunut parin viime vuoden aikana mahdollisuuksia laittaa rahojaan likoon erilaisiin vippipalveluihin. Tarjolla on esimerkiksi pääomasijoituksia perinteisiin pikavippiyhtiöihin. Vertaislainapalveluiden kautta puolestaan voi lainata rahojaan suoraan lainanottajille.

Yhteistä lainapalveluihin sijoittamisessa on, että korkean tuoton vastapainona on aina huomattava riski.

Pikavippejä ja vertaislainoja ottavat yleensä ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta saa edullisempaa kulutusluottoa muualta. Pikavippien todelliset vuosikorot voivat olla yli sata prosenttia ja vertaislainojenkin noin 25 prosenttia.

Korkeat korot voivat tarkoittaa sijoittajalle hyviä tuottoja, mutta ne heijastavat myös sijoituksen korkeaa riskiä. Jos lainanottaja ei maksa luottoa takaisin, sijoittaja voi menettää korot tai koko pääomansa.

Pikavippiyhtiö Lainasto on kerännyt viime huhtikuusta asti pääomasijoituksia korkeatuottoinen.fi-sivuston kautta. Lainasto lupaa sijoitusosakkeiksi kutsumilleen sijoituksille 3–8 prosentin tuoton sijoitusajasta riippuen. Tuotto maksetaan osinkoina kuukausittain, jolloin myös tuottojen verokohtelu on edullinen.

Toimitusjohtaja Sami Rantalaisen mukaan sijoituksia on tullut yli seitsemän miljoonaa euroa. Sijoituksen saa irtisanoa koska tahansa ja Lainasto lupaa palauttaa pääoman kahden viikon kuluessa.

Sijoitus on oman pääoman ehtoinen eli sen voi myös menettää kokonaan, jos yritys ajautuu talousvaikeuksiin.

Toistaiseksi Lainaston liiketoiminta on kasvanut nopeasti ja yritys on tehnyt hyvää tulosta.

Neljän perustajan omistama yritys on toiminut vuodesta 2011.

Yritys myöntää 100–400 euron pikalainoja ja 3 000 euron tililuottoja. Lainojen todelliset vuosikorot vaihtelevat 50 ja yli sadan prosentin välillä.

”Kuluvalla toukokuussa päättyvällä tilikaudella liikevaihto tulee olemaan kahdeksan miljoonan euron luokkaa ja voittoakin tulee ihan mukavasti”, Rantalainen sanoo.

Vielä parempaa tuottoa mutta myös huomattavan korkeaa riskiä tarjoavat vertaislainapalvelut. Niiden, kuten Fellow financen tai Lainaaja-sivuston kautta sijoittaja voi lainata rahojaan suoraan lainanhakijoille.

Vertaislainapalvelut hoitavat rahojen välittämisen, perinnän, tarkistavat lainanhakijoiden luottotiedot ja laativat usein jonkinlaisen luottoluokituksen lainanhakijoista.

Sivustoilla esitetään erilaisia arvioita vertaislainaamisesta saatavasta tuotosta, mutta todellisuudessa tuotto vaihtelee sijoittajan omien valintojen mukaan. Jos valittu lainanottaja ei maksa, sijoittaja voi menettää koko lainasumman.

Fellow finance antaa sijoittajille osittaisen pääomasuojan niin, että sijoittajan tappio voi olla korkeintaan 30 prosenttia lainapääomasta, jos lainanottaja ei maksa lainaansa takaisin.

Laura Oja / HS
Pikavippiohjelma älypuhelimessa.
Pikavippiohjelma älypuhelimessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat