Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko yhteiskuntasopimus pidentää työaikaa, jos tekee jo 40 tunnin työviikkoa?

Työmarkkinajärjestöjen sopu työajan pidentämisestä voi olla mahdoton toteuttaa yrityksissä, joissa jo nyt tehdään töitä lain sallima enimmäismäärä.

Talous
 
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Tämä lyhyt video kertoo yksinkertaisesti, mistä paljon huomiota herättäneessä yhteiskuntasopimuksessa on kyse. Toimittaja: Tuomas Peltomäki, grafiikka: Boris Stefanov.

Yhteiskuntasopimukseen kirjattua työajan pidentämistä on vaikea toteuttaa työpaikoilla, joissa tehdään jo nyt lain sallima enimmäismäärä työtä. Työaikalain mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa.

Vuosilomalaki puolestaan säätää, että kokopäivätyöstä kertyy vuosilomaa 2,5 päivää kuukaudessa. Se tarkoittaa neljän viikon kesälomaa ja viikon talvilomaa.

Suurimmalla osalla suomalaisista työaika on säädetty työehtosopimuksilla selvästi lain sallimaa maksimia lyhyemmäksi. Tavallisesti työaika on keskimäärin 37,5 tuntia viikossa, mutta monilla aloilla tehdään tätäkin lyhyempää viikkoa.

Myös vuosilomaa on monilla aloilla enemmän kuin lain takaama minimi.

Kaikki työnantajat tai työntekijät eivät kuitenkaan kuulu työehtosopimusten piiriin. Erityisesti pienissä yrityksissä ja aloilla, joilla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta, tehdään usein töitä jo nyt lain sallima maksimi.

”Se, miten työajan pidennys kullakin alalla toteutetaan ratkaistaan alakohtaisesti. Neuvottelutuloksessa oleva kirjaus ei tarkoita sitä, että työaikalain säännöllisen työajan säännöstä oltaisiin muuttamassa. Lähtökohtaisesti meillä ei siis ole yli 40 tunnin työaikoja”, hallitusneuvos Tarja Kröger työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

”Työajan pidennys voidaan toki toteuttaa myös vuosittaisen työajan pidennyksenä.”

Esimerkiksi arkipyhien muuttamisesta työpäiviksi ei kuitenkaan voida Krögerin mukaan sopia työpaikkakohtaisesti. Niistäkin säädetään työaikalaissa.

”Arkipyhinä tehty työ on sunnuntaityötä ja sitä voidaan teettää ainoastaan sunnuntaityön edellytyksin. Ainoastaan valtakunnallisella työehtosopimuksella voidaan poiketa näistä säännöksistä”, Kröger sanoo.

Aloilla, joilla ei ole työehtosopimusta, nämä muutokset eivät pätisi.

Hallituksen haasteet parissa minuutissa
Hallituksen haasteet parissa minuutissa
Juha Sipilän hallituksen alkutaival on ollut vaikea. Eikä helpotusta näy sillä hankalia ongelmia on edelleen ratkaisematta.
Jarmo Stenmark / Lehtikuva
Työaikalain mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa.
Työaikalain mukaan säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat