Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM:n budjettipäällikkö varoittaa satojen miljoonien aukosta – uusia säästöpäätöksiä edessä

Talous
 
Sirpa Räihä
Bujdettipäällikkö Hannu Mäkinen ennakoi uusia säästöpäätöksiä kuukauden päästä alkavaan kehysriiheen.
Bujdettipäällikkö Hannu Mäkinen ennakoi uusia säästöpäätöksiä kuukauden päästä alkavaan kehysriiheen. Kuva: Sirpa Räihä

Hallitus uhkaa jäädä pahasti sopeutustavoitteistaan jälkeen, varoittaa valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen.

Kehysbudjetti alkaa reilun kuukauden päästä, 5.4. Mäkisen mukaan hallitusohjelmassa viime keväänä sovittuja säästöjä uhkaa jäädä toteutumatta useiden satojen miljoonien eurojen edestä.

”Hallitusohjelmassa on sovittu neljän miljardin euron tasapainotustavoitteista valtiolla ja kunnissa, lähinnä menoja sopeuttamalla. Kehysriihessä joudutaan miettimään, miten suhtaudutaan siihen, että tavoitteeseen ei päästä, vaan siitä jää uupumaan satoja miljoonia euroja.”

Uhkaava säästöaukko selittyy Mäkisen mukaan tekemättömillä ja perutuillä päätöksillä sekä yläkanttiin lasketuilla säästöarvioilla.

”Erilaisia repsahduksia on tapahtunut. Esimerkiksi indeksileikkausten säästötavoitteet ovat jääneet toteutumatta hitaan hintakehityksen vuoksi. Tavoitteena olivat myös nopeammin toteutetut työttömyysturvan leikkaukset. Asumistukien yhdistämispäätös purettiin”, hän luettelee.

”Jos halutaan pitää neljän miljardin tavoitteesta kiinni, tarvitaan uusia säästöpäätöksiä”, Mäkinen sanoo.

Mäkinen tuskailee, että erityisesti monen sovitun toimenpidepäätöksen valmistelu on pahasti kesken.

”Sairaanhoidossa vaativien hoitotoimenpiteiden keskittäminen, omais- ja perhehoidon kehittäminen, sairaanhoitopiirien kannustusjärjestelmän rakentaminen, toisen asteen koulutuksen uudistus. Näissä päätöksiä pitäisi tehdä jo tänä keväänä, jotta ne alkavat vaikuttaa ensi vuonna.”

”Nyt ei ole varmuutta, missä muodossa päätökset toteutuvat ja tuottavatko ne säästöjä, joita hallitusohjelmassa on edellytetty. Jokaisessa näissä isoissa toimenpidepäätöksissä on kyse noin sadasta miljoonasta eurosta”, Mäkinen arvioi.

Maahanmuutto tuo hallitukselle myös jättimäisen yllätyslaskun. Nykyennusteilla vuonna 2019 maahanmuutto maksaa vajaan miljardin

”Jos arvio on, että 15 000 turvapaikanhakijaa tulisi vuosittain, menolisäys on vaalikauden lopussa noin vajaa miljardi verrattuna tilanteeseen, kun hakijoita oli reilu 3 000”, Mäkinen laskee.

Hallitus on jäämässä myös kauaksi tavoitteistaan yhteiskuntasopimuksessa. Odotus oli, että yhteiskuntasopimus vahvistaisi julkista taloutta kaksi miljardia euroa. Toteutumassa on vain 600 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat