Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuskauppakamari: Talon sisältä tulevat toimitusjohtajat menestyvät paremmin

Silti 42 prosenttia pörssin uusista toimitusjohtajista valittiin viime vuonna yrityksen ulkopuolelta.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Harvard Business Review -lehden ”sata parasta toimitusjohtajaa” -selvityksessä peräti 86 prosenttia parhaista toimitusjohtajista oli noussut tehtäväänsä yhtiön sisältä, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa kertoo.
Harvard Business Review -lehden ”sata parasta toimitusjohtajaa” -selvityksessä peräti 86 prosenttia parhaista toimitusjohtajista oli noussut tehtäväänsä yhtiön sisältä, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa kertoo. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Talon sisältä tulevat toimitusjohtajat menestyvät paremmin kuin ulkopuolelta hankitut, mutta silti 44 prosenttia pörssiyhtiöihin viime vuonna palkatuista toimitusjohtajista palkattiin tehtävään yhtiön ulkopuolelta.

Tieto selviää Keskuskauppakamarin perjantaina julkistamasta pörssiyhtiöiden toimitusjohtajaselvityksestä.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mukaan suomalaisissa pörssiyhtiöissä muualta värvättyjen osuus on kansainvälisesti verrattuna korkea.

”Näissäkin viime vuoden toimitusjohtajanimityksissä kaksi tuli yhtiön hallituksesta eikä oman yhtiön uraputkesta”, Linnainmaa sanoo.

”Mikä ei sinänsä ole huonoa”, hän lisää.

Harvard Business Review julkaisi äskettäin tutkimuksen sadasta parhaasta toimitusjohtajasta. Heistä peräti 86 oli lähtöisin oman yhtiön uraputkesta, Linnainmaa kertoo.

”On mielenkiintoista, että huiput tulevat niin usein talon sisältä.”

Suomessa on havaittu myös pk-yrityksistä tehdyissä selvityksissä, että hallitukset eivät kanna tarpeeksi huolta toimitusjohtajan seuraajasta.

Suuryrityksissä keskustelua seuraajasta voidaan pitää hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan välillä myös arkaluontoisena.

Siksikin hallitusten kannattaisi miettiä entistä enemmän sitä, miten yhtiössä valmistaudutaan toimitusjohtajan seuraajan suunnitteluun, Linnainmaa neuvoo.

Keskuskauppakamarin pörssiyhtiöiden johtoa koskevan selvityksen mukaan toimitusjohtajan keskimääräinen toimikausi kestää 4,2 vuotta.

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat ovat keskimäärin 52-vuotiaita, ja puolet heistä on 51–55-vuotiaita.

Myös johtoryhmän jäsenten keskimääräinen palveluskausi on 4,2 vuotta niin kuin toimitusjohtajillakin.

Yli 60-vuotiaita johtoryhmän jäseniä on suomalaisissa pörssiyhtiöissä vain neljä prosenttia. Enintään 40-vuotiaita on kymmenes johtajista.

Hallitusjäsenyyksissä miesten ja naisten jäsenyyksien kesto eroaa merkittävästi toisistaan.

Miesten kaudet ovat kestäneet keskimäärin yli kuusi vuotta ja naisten alle neljä vuotta.

”Tämä kertoo myös käynnissä olevasta muutoksesta eli siitä, että naisia nimitetään nykyään aiempaa enemmän hallituksiin. Kuitenkin hallitusten naisjäsenten keskuudessa vaihtuvuus on miehiä suurempi”, selvityksessä todetaan.

Linnanmaan käsityksen mukaan naisten jäsenyyksien kestoajat ovat ensinnäkin lyhyempiä sen takia, että heitä valitaan joka vuosi lisää.

Se lyhentää kaikkien naisten keskimääräistä hallitusaikaa.

Pienissä pörssiyhtiöissä perustajat ovat usein miehiä, ja he istuvat yhtiöidensä hallituksissa omistajina.

Myös naisten tausta poikkeaa hallituksen miehistä.

”Miehillä on enemmän liiketoimintaosaamista. Jos toimialaosaamista halutaan vahvistaa, se voi vaikuttaa korkeampaan vaihtuvuuteen naisilla”, Linnainmaa sanoo.

Hallitusjäsenistä puolet on toiminut yli kolme vuotta hallituksessa, puolet alle kolme vuotta.

Keskuskauppakamarin mukaan hallituspaikat eivät Suomessa juurikaan kasaudu samoille henkilöille, sillä samalla henkilöllä on keskimäärin 1,1 hallituspaikkaa suomalaisissa pörssiyhtiöissä.

Hallitusjäsenistä 70 prosentilla on tausta liiketoimintajohdossa ja jopa puolella hallitusjäsenistä on toimitusjohtajakokemusta.

Linnainmaan mukaan hallitusten jäsenet painottavat usein keskusteluissa sitä, että hallitusten jäsenten on tärkeää ymmärtää toimitusjohtajan tehtävää, ja siksi omasta toimitusjohtajakokemuksesta on hyötyä.

”Se on se ajatuskulku.”

Miehillä tausta liiketoimintajohdossa on selvästi yleisempi kuin naisilla.

Keskuskauppakamarin selvitys kattaa syyskuussa 2015 Helsingin pörssissä päälistatut suomalaiset yhtiöt, joita on 117.

Ruotsalaiset Suomen pörssilistoilla olevat Nordea, TeliaSonera ja SSAB eivät siis ole mukana.

Hallitusten jäsenten osalta tiedot perustuvat huhtikuussa 2015 kerättyihin tietoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat