Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimitusjohtaja Veera Sylvius: Tasa-arvo edellyttää myös rohkeita ja pelottavia tyttöjä

Veera Sylviuksen mielestä tasa-arvo lähtee lastenkasvatuksesta.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Veera Sylviuksen johtamassa Space Systems Finlandissa noin kolmasosa työntekijöistä on tohtoreita. ”Työskentelen itseäni keskimäärin älykkäämpien ihmisten ympäröimänä”, Sylvius iloitsee.
Veera Sylviuksen johtamassa Space Systems Finlandissa noin kolmasosa työntekijöistä on tohtoreita. ”Työskentelen itseäni keskimäärin älykkäämpien ihmisten ympäröimänä”, Sylvius iloitsee. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Veera Sylvius on aina ollut johtajatyyppiä.

Opiskellessaan teoreettista fysiikkaa hän meni heti mukaan ainejärjestön toimintaan ja huomasi pian olevansa sen puheenjohtaja.

Vastavalmistuneena, ensimmäisessä työpaikassaan, hän halusi heti edetä – ja huomasi esimiestensä hämmentyvän.

”Sedät ihmettelivät, että mitä me tehdään tämän 25-vuotiaan tytön kanssa, joka ilmoittaa haluavansa johtotehtäviin.”

Eipä siis ihme, että Sylvius pillastuu puheista, joiden mukaan naiset eivät tahtoisi johtajiksi tai että naiset eivät voisi saada sekä perhettä että uraa.

Kun HS helmikuussa julkaisi uutisen suuresta tutkimuksesta, jonka mukaan Ruotsissa miehet nousevat naisia todennäköisemmin toimitusjohtajiksi ja myös ansaitsevat enemmän, osa kommentoijista arvioi naisten olevan vain haluttomia johtamaan.

”Se on aivan järkyttävä ajatus. Nainen voi saada uran, perheen ja harrastukset yhtä hyvin kuin mieskin”, Sylvius vakuuttaa.

Ainakin Suomessa, joka on The Economist -lehden lasikattoindeksin mukaan paras maa työssä käyvälle naiselle.

Avaruusfyysikko ja toimitusjohtaja näyttää itse esimerkkiä.

Sylvius, 41, johtaa avaruuslaitteisiin, lääkelaitteisiin ja koneteollisuuteen ohjelmistoja tekevää Space Systems Finlandia (SSF). Yritys on pieni, mutta alallaan Suomessa ainutlaatuinen. Nopeasti kasvanut firma työllistää nyt 79 ihmistä ja sen liikevaihdon ennustetaan nousevan tänä vuonna yli seitsemän miljoonan euron.

Sylviuksella on kaksi kouluikäistä lasta. Hän harrastaa triathlonia ja treenaa 8–9 tuntia viikossa.

Ja hänellä on paljon näkemyksiä siitä, miten tasa-arvon esteet puretaan.

Kaikki alkaa lapsuudesta. Sekä tyttöjä että poikia pitäisi Sylviuksen mukaan tukea pienestä asti olemaan omia itsejään, ilman sukupuoleen sidottuja rooleja.

Nyt hänestä tyttöjä typistetään edelleen. ”Tytöt joutuvat rooliin, jossa heidän pitää olla kilttejä, nättejä ja miellyttäviä”, Sylvius sanoo.

”Mutta elämässä ihminen tarvitsee myös rohkeaa, intohimoista, pelottavaakin puolta. Molempia puolia löytyy kummastakin sukupuolesta.” Yhtä lailla poika voi ja saa olla kiltti ja ujo.

Miellyttäjän rooliin ahdetuista tytöistä tulee liian helposti ylitunnollisia työntekijöitä, joita uhkaa uupumus.

Yhdelle kunnianhimoisista alaisistaan Sylvius on asettanut kehityskeskustelussa tavoitteeksi, että tämä ei enää jatka töitä kotonaan illalla lasten mentyä nukkumaan.

Läheskään kaikilla ei ole kykyä ja halua johtotehtäviin, Sylvius myöntää – mutta tämä ei riipu sukupuolesta. Hän haluaa itse johtajana olla herkkä tukemaan ja rohkaisemaan johtotehtäviin haluavia sukupuoleen katsomatta.

SSF:llä johtotehtävissä työskentelevistä noin kaksi kolmasosaa on naisia, vaikka ala on yleensä miesvaltainen. Kaikista yrityksen työntekijöistä kolmasosa on naisia.

”Naiset ovat päässeet meillä esiin siksi, että ovat hyviä, eivätkä siksi että ovat naisia.”

Urallaan Sylvius on saanut tukea ja rohkaisua itsekin, niin naisilta kuin miehiltäkin. Kokemuksiaan ensimmäisessä työpaikassaan, verkkoyhtiö Ericssonilla, hän ei pidä lasikattoon törmäämisenä tai syrjintänä: ei hänen ohitseen ketään miestäkään nostettu. Tuolloin yrityksessä ei vain ollut mahdollisuuksia edetä.

SSF:ltä mahdollisuuksia löytyi. Sylvius nousi vuonna 2010 toimitusjohtajaksi. Seuraavana vuonna hän osti yhtiön kahden kollegansa kanssa.

Paitsi MBA-johtajakoulutus, myös äitiyslomilla tehdyt kasvatustieteen opinnot ovat Sylviuksen mielestä antaneet hänelle eväitä johtamiseen.

Nyt yksi hänen keskeisistä tavoitteistaan on mahdollistaa alaisille omien kykyjen kehittäminen ja työn ja muun elämän yhteensovittaminen. Tämäkin on tärkeää molemmille sukupuolille: Sylviuksen alaisissa on paljon myös pienten lasten isiä.

”Jos työntekijä kohtaa haasteita henkilökohtaisessa elämässään, pyrimme järjestämään niin, että hän selviytyy niistä.”

Myös tässä Sylvius on saanut tukea itsekin. Kun hänen esikoispoikansa sairastui vakavasti viime vuonna, työtoverit eivät jättäneet pulaan sairaalassa pitkiä aikoja viettänyttä toimitusjohtajaansa.

Työn ja muun elämän yhteensovittamisessa auttaa, että organisoi aikansa ja toimensa napakasti. On tärkeää muistaa terve laiskuus eli Sylviuksen sanoin ”selektiivinen tunnollisuus”.

Töissä pitää osata delegoida, ja MBA-koulutuksessa hän lintsasi osan luennoista.

”Jotkut asiat ansaitsevat tulla huonosti hoidetuiksi”, Sylvius uskoo.

”Ylenpalttinen tunnollisuus johtaa uupumukseen. Terve laiskuus suojelee siltä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat