Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori pitää epätodennäköisenä, että rengasvilpissä olisi tapahtunut rikoksia

”On lähtökohtaisesti vaikea kuvitella, että Nokian Renkaiden kurssikehitykseen vaikuttaisivat olennaisesti median tekemät sertifioimattomat rengastestit”, sanoo professori Mårten Knuts.

Talous
 
Marko Oikarinen
Mårten Knuts
Mårten Knuts Kuva: Marko Oikarinen

Nokian Renkaiden rengasvilppi tuskin täyttää arvopaperimarkkinarikoksen tunnusmerkkejä, arvioi Helsingin yliopiston arvopaperimarkkinaoikeuden professori Mårten Knuts.

”Todennäköisesti näin. Oikeuskäytännössä Suomessa, Pohjoismaissa ja laajemmin Euroopassa arvopaperimarkkinarikoksissa on edellytetty suoraa ja läheistä vaikutusta osakkeen arvoon.”

Knuts on osallistunut useisiin arvopaperimarkkinoiden väärinkäytösten selvitystyöryhmiin ja tieteellisiin hankkeisiin Suomessa ja ulkomailla.

”On lähtökohtaisesti vaikea kuvitella, että Nokian Renkaiden kurssikehitykseen vaikuttaisivat olennaisesti median tekemät sertifioimattomat rengastestit. Kyllä yhtiön menestykseen ja osakkeen arvoon ovat vaikuttaneet enemmän pitkän ajan menestys ja strategiset onnistumiset.”

Arvopaperimarkkinalain mukaan pörssiyhtiön on ilman aiheetonta viivytystä julkistettava kaikki seikat, jotka ovat omiaan olennaisesti vaikuttamaan arvopaperin arvoon.

”Suhtaudun epäilevästi tulkintaan, jonka mukaan Kauppalehden julkaiseman artikkelin aiheuttama osakkeen tilapäinen halpeneminen olisi riittävä näyttö siitä, että sijoittajilla olisi ollut virheellinen käsitys osakkeen hinnasta tai testivoittojen vaikutuksista.”

Sen sijaan Knuts pitää todennäköisenä, että sijoittajat ovat olleet tietoisia rengastestien puutteista.

”Täytyy myös ottaa huomioon, että nykyisin osakemarkkinat ovat poikkeuksellisen epävakaita. Silloin spekulatiivinen tieto voi lyhyellä aikavälillä vaikuttaa yllättävän paljon osakkeen arvoon.”

Knutsin mielestä kyseenalaista on sekin, voisiko Nokian Renkaiden tapauksessa optio-oikeuksien myynti täyttää rikoksen tunnusmerkkejä.

Sisäpiirintiedon väärinkäyttö edellyttää, että tekijällä on ollut tarkoituksenaan hankkia tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä.

”Henkilöstöoptioiden nimenomainen tarkoitus on, että niitä myös myydään, kun ne ovat in-the-money eli haltijalleen tuottavia. Yleensä niitä myydään silloin, kun niiden myyntiaika on alkanut tai se on loppumassa.”

Esitutkintaa mahdollisista arvopaperimarkkinarikoksista ei ole ainakaan toistaiseksi aloitettu, mutta viranomaiset harkitsevat sitä.

Professori Knuts korostaa, että rikosvastuu on aina viimeinen keino.

Finanssivalvonta voi antaa myös muita rangaistusluonteisia seuraamuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat