Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suursijoittaja George Soros rahoittaa suomalaista hakukonetta

Hakukone sai 33 miljoonan dollarin rahoituspotin. Suursijoittaja George Soros osallistuu suomalaisen hakukoneen rahoittamiseen.

Talous
 
Miikka Skaffari
Jaakko Kokko perusti Alpha-Sensen vuonna 2008.
Jaakko Kokko perusti Alpha-Sensen vuonna 2008. Kuva: Miikka Skaffari
Kuka?

Jaakko Kokko

 Syntynyt vuonna 1973 Oulussa.

 Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden kandidaatti.

 Työskennellyt aikaisemmin Silecsin toimitusjohtajana ja Morgan Stanleyn analyytikkona.

 Vuodesta 2008 Alpha-Sensen toimitusjohtaja ja toinen perustaja.

 Harrastaa leijalautailua. Asuu San Franciscossa.

Suomessa kehitetty taloudellisen tiedon hakukone Alpha-Sense ilmoittaa saaneensa 33 miljoonan dollarin pääomasijoituksen. Uuteen rahoitukseen osallistuvat muun muassa suursijoittaja George Sorosin rahasto Quantum Strategic Partners ja uutistoimisto Reutersin entinen toimitusjohtaja Tom Glocer.

”Tarvitsemme uutta rahoitusta pääasiassa hakukoneen edelleen kehittämiseen ja liiketoiminnan laajentamiseen uusille markkinoille. Meillä on jo satoja yrityksiä asiakkaina, mutta olemme vielä kasvun alkuvaiheessa”, yhtiön toimitusjohtaja Jaakko Kokko sanoo.

Yhtiön alkuvaiheen rahoittajista tunnetuin on verkkolaitteita valmistavan Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Hän osallistui myös uuteen rahoituskierrokseen.

Kokko perusti perusti yhtiön vuonna 2008 opiskelukaverinsa Raj Neervannanin kanssa.

”Se oli varmasti kaikkien aikojen huonoin ajankohta perustaa yhtiö, jonka asiakaskunta on rahoitusmarkkinoilla. Toisaalta se pakotti meidät alusta asti kehittämään tuotteen, jota tarvitaan kaikissa olosuhteissa”, Kokko sanoo.

Vuoden 2008 syksyllä rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon. Seurauksena oli arvopaperimarkkinoiden laaja-alainen romahdus.

Romahdusta seurasi taantuma, mutta Alpha-Sense pystyi pystyssä. Vuonna 2015 konsulttiyhtiö Deloitte nimesi Alpha-Sensen Suomen nopeimmin kasvaneeksi teknologiayhtiöksi. Sen liikevaihto kolmekymmenkertaistui neljän vuoden kuluessa.

Alpha-Sense on kehitetty apuvälineeksi etenkin sijoitusrahastoille ja pörssiyhtiöille. Taloudellisen tiedon määrä on suuri, ja Alpha-Sense pyrkii helpottamaan olennaisen tiedon löytämistä ja seuraamista.

”Kun valmistuin kauppakorkeakoulusta, työskentelin analyytikkona investointipankki Morgan Stanleyssa. Suuri osa työstäni oli tiedonhankintaa valtavasta määrästä informaatiota. Silloin syntyi idea siitä, miten taloudellisen informaation hallintaa pitäisi kehittää.”

Alpha-Sense on semanttinen hakukone. Se pyrkii löytämään käyttäjän etsimät tiedonjyvät ja lausunnot hakusanoista riippumatta hyödyntäen yhtiön kehittämää kielitekniikkaa. Se toimii siis eri tavoin kuin esimerkiksi Google, joka valitsee hakutulokset sen mukaan, missä on eniten linkityksiä hakusanaan.

Alpha-Sense etsii tietoja etenkin pörssiyhtiöiden julkaisemasta materaalista: tiedotteista, osavuosikatsauksista, sijoittajapuheluiden litteroinneista, johtajien esityksistä ja puheista. Palvelussa on myös talousuutiset ja investointipankkien raportit.

”Ideana on helpottaa yritysten ja sijoittajien toimintaa siten, että niillä on aina käytettävissään ajankohtaiset tiedot, jotka löytyvät hetkessä pitkän etsimisen sijaan. Kuulemme usein, että asiakas on käyttänyt viikkokaupalla aikaa löytääkseen tiedot, jotka Alpha-Sense kaivoi esiin sekunneissa.”

Yhtiön palveluksessa on 60 työntekijää, joista 25 ohjelmistokehittäjää työskentelee Suomessa. Yhtiön tuotekehitys on kokonaisuudessaan Helsingin Ruoholahdessa.

Kokko asuu perheineen San Franciscossa.

Liiketoimintamalli perustuu ohjelmiston lisensointiin, jossa käyttäjä maksaa hakukoneen käytöstä vuosimaksun. ”Olemme saaneet todella hyvää palautetta. Kuulemme jatkuvasti käyttäjiltä, että he eivät enää voisi tulla toimeen ilman Alpha-Senseä.”

Pääomasijoittajilla on yleensä yksi tavoite: listata sijoituskohde ajan mittaan pörssiin.

”Onhan se tietenkin unelma ja tavoite, mutta asia ei ole vielä ajankohtainen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat