Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkojen leikkaus voi vahvistaa Suomen taloutta

Ensiksi kasvaisi vienti, sen jälkeen uudet investoinnit ja lopulta kokonaistuotanto, arvioivat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ekonomistit.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Merikuljetusten osuus Suomen viennin arvosta on 80 prosenttia, arvioi Pellervon taloustutkimus. Palkkojen pienennys jouduttaisi vientiä.
Merikuljetusten osuus Suomen viennin arvosta on 80 prosenttia, arvioi Pellervon taloustutkimus. Palkkojen pienennys jouduttaisi vientiä. Kuva: Mika Ranta / HS

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tutkijoiden mielestä palkkojen pienennys voisi olla tehokas keino jouduttaa kustannuskilpailukykynsä menettäneen eurovaltion talouskasvua.

Tutkimuksen mukaan palkkojen pienentämisestä seuraisi viennin kasvaminen ja myöhemmin myös investointien lisääntyminen. Niiden yhteisvaikutuksesta bruttokansantuote alkaisi kasvaa.

Palkkojen pienennyksellä olisi myös varjopuolensa, sillä se voisi vähentää yksityistä kulutusta. Lukuisissa suhdanne-ennusteissa yhteinen nimittäjä on, että Suomeen tälle vuodelle ennustettu talouskasvu perustuu juuri yksityisen kulutuksen lisääntymiseen.

IMF:n tutkijoiden mielestä viennin kasvamisesta ja investointien lisääntymisestä seuraavat hyödyt olisivat suuremmat kuin palkkojen pienentämisestä aiheutuva yksityisen kulutuksen väheneminen.

Tutkimus on suunnattu lääkkeeksi pääasiassa Etelä-Euroopan kriisivaltioille.

Taloustieteen tutkija Juha Tervala Helsingin yliopistosta kannattaisi tutkimuksen perusteella palkkojen pienentämistä myös Suomessa, jotta talous alkaisi kasvaa vakaammin.

”Mielestäni palkkojen pienennys olisi tutkimuksen perusteella tehokas keino lisätä Suomen kustannuskilpailukykyä, joka on elektroniikkateollisuuden ja metsäteollisuuden ongelmien myötä heikentynyt.”

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan Suomi oli Kreikan lisäksi ainoa eurovaltio, jossa bruttokansantuote supistui viime vuoden loka–joulukuussa. Suomen talous on ollut taantumassa neljä vuotta.

”Tutkimuksen argumentit ovat uskottavia. Voidaan jopa sanoa, että Suomessa työvoimakustannusten pienentämisen vaikutukset olisivat vieläkin myönteisempiä kuin Etelä-Euroopan kriisivaltioissa, koska työpaikkoja on kadonnut nimenomaan vientiteollisuudesta”, sanoo tutkija Niku Määttänen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta.

Määttäsen mielestä Suomessa on välttämätöntä jouduttaa työvoimakustannuksien supistamista, koska työn tuottavuus on heikentynyt paljon.

Tutkimuksen mukaan yksityinen kulutus supistuisi palkkojen pienennyksen seurauksena vain vähän, koska tulojen supistuessa hinnat halpenisivat ja yksityinen kulutus vähenisi reaalisesti verraten vähän.

Tutkimus ei ole IMF:n virallinen tutkimus, mutta sen on hyväksynyt julkaistavaksi IMF:n pääekonomisti Maurice Obstfeld ja Euroopan osaston johtaja Poul Thomsen.

”Viennin lisääntyessä myös työllisyys paranee, vaikka työssä olevien tulot vähenisivät. Jos oletetaan, että kustannuskilpailukyky on heikentynyt 10–15 prosenttia, palkkoja pitäisi pienentää saman verran suhteessa kilpailijavaltioihin”, Tervala sanoo.

Tervalan mielestä palkkojen pienentäminen pitäisi toteuttaa muuttamalla pyhäpäivistä palkattomia lomapäiviä, lomarahoja leikkaamalla ja pidentämällä vuosityöaikaa.

Keinot ovat siis osittain samoja kuin hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen alustavassa sopimuksessa, mutta ne olisivat vain vielä voimakkaampia.

Oletus, jonka mukaan Suomen kustannuskilpailukykyä pitäisi parantaa 10–15 prosentilla, perustuu Suomen Pankin laskelmiin. Kustannuskilpailukyvyn tavoiteltu parannus Suomessa saataisiin aikaan noin viiden prosentin palkkojen pienennyksellä, pidättymällä palkankorotuksista kolmeksi vuodeksi ja lisäämällä paikallista sopimista.

IMF:n laskelma perustuu oletukseen siitä, että muissa eurovaltioissa palkat nousisivat tarkasteluajanjaksolla.

”On aivan ilmeistä, että Suomen vientiteollisuuden ongelmat supistavat myös kotimaista kysyntää. Hyvin lyhyellä aikavälillä palkkojen pienennyksillä olisi toki kielteisiä vaikutuksia Suomen yksityiseen kulutukseen, mutta ne saattaisivat sittenkin olla hyvin rajallisia”, Määttänen sanoo.

Tausta: Kaksi talouden peruskäsitettä

Kustannuskilpailukyky

Tarkoittaa yritysten menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Kustannuskilpailukykyyn vaikuttavat esimerkiksi työn hinta, energian ja muiden välituotteiden hinnat, valuuttakurssi ja verotus. Välituotteet ovat tuotteita, joita tarvitaan tietyn myyntiin menevän lopputuotteen valmistamiseksi.

Jos yritysten kustannuskilpailukykyä parannetaan palkkoja supistamalla, yritykset voivat myydä tuotteittaan halvemmalla. Seurauksena on yritysten kustannuskilpailukyvyn paraneminen ainakin tilapäisesti

Kustannuskilpailukyvyn keskeinen mittari on yksikkötyökustannus. Se lasketaan jakamalla työvoimakustannukset tuotannon määrällä. Yksikkötyökustannusten supistaminen tarkoittaa parempaa kustannuskilpailukykyä.

Työn tuottavuus

Tarkoittaa tuotannon määrää työpanosta kohden.

Kansantalouden tasolla työn tuottavuus lasketaan jakamalla bruttokansantuotteen määrä tehdyillä työtunneilla. Työn tuottavuus mittaa siis työn tehokkuutta.

Jos työn tuottavuus on riittävän hyvä, yrityksillä on varaa maksaa hyviä palkkoja ja säilyttää kustannuskilpailukykynsä. Suomen talouden ongelmat eivät johdu työn vähäisestä määrästä, vaan työn heikosta tuottavuudesta. Pitkällä aikavälillä talouskasvu ja hyvinvoinnin lisääntyminen perustuvat työn tuottavuuden paranemiseen.

Työn tuottavuutta ei voida juuri parantaa talouspoliittisilla toimilla. Sitä parannetaan yrityksissä tehtävillä innovaatioilla, joilla voidaan luoda asiakkaille arvokkaimpia tuotteita. Lisäksi työn tuottavuutta voidaan parantaa työskentelytapoja muuttamalla. Liukuhihnatyö oli aikoinaan keksintö, joka paransi merkittävästi työn tuottavuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat