Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran: Rengaskohun taustalla teollisuusvakoilu

Talous
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Nokian Renkaat Oyj:n toimitusjohtaja Kim Gran.
Nokian Renkaat Oyj:n toimitusjohtaja Kim Gran. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran kiistää väitteet, joiden mukaan yhtiön pörssikurssia olisi vedätetty vilpillisillä rengastesteillä.

Granin mukaan esitetyt väitteet rengasvilpistä ja osakekurssin vedätyksestä ovat lähtöisin teollisuusvakoilusta syytettynä olevilta henkilöiltä tai heidän lähipiiristään.

”Väitteet ovat kaikilta osin mielikuvituksen tuotetta. Väitteen esittäjä, käsitykseni mukaan tässä tapauksessa teollisuusvakoilusta syytteessä olevat tai sen lähipiiri, on esittänyt väitteet mustamaalaustarkoituksessa”, Gran kirjoittaa tiedotteessaan.

”Vaihtoehtoisesti välittäjä ei ymmärrä pörssiarvoon vaikuttavista tekijöistä enempää kuin sika Pohjantähdestä.”

Granin mukaan Nokian Renkaita on kiristetty mustamaalauksella, mikäli teollisuusvakoilututkintaa ja syytteitä ei peruta.

”Koska ensimmäinen tuomio on jo annettu ja muissa on raskas todisteaineisto olemassa, kosto ja mustamaalaus käynnistettiin, kun nykyinen johto kertoi, että tuunausta on esiintynyt Nokian Renkailla”, Gran kirjoittaa.

Syyttäjä nosti viime kesänä syytteet kymmentä Nokian Renkaiden työntekijää vastaan yrityssalaisuusrikoksista. He ovat tavalla tai toisella olleet mukana Black Donuts Engineeringin toiminnassa. Black Donuts Engineeringin toimitusjohtaja Kai Hauvala ei halunut maanantaiaamuna kommentoida lainkaan Kim Granin väitteitä.

Granin mukaan hän ei voi kertoa vielä asiasta enempää, koska teollisuusvakoilun käsittely on oikeudessa kesken ja siihen liittyvä materiaali on osa poliisin esitutkintamateriaalia.

”Sieltä löytyy kuitenkin selkeät verifikaatit siitä, mitä tehtiin ja mitä oli tarkoitus tehdä.”

Gran oli Nokian Renkaiden palveluksessa 1995-2014. Yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä hän oli 2002-2015.

Hänen mukaan ”tuunaus ja virittely” oli yleinen käytäntö aikoinaan rengasalalla.

”Jos toimintaa arvioidaan tämän päivän näkökulmasta, niin tilanne on toinen”, hän kirjoittaa.

”Toiminnan leimaaminen jälkikäteen huijaukseksi tai manipuloinniksi on mielestäni liioittelua.”

Syyttäjän mukaan yrityssalaisuusrikoksista epäiltyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita.

Tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia epäillään käytetyn yhtiön toiminnassa tarjottaessa ja myytäessä rengastehdashankkeisiin liittyvää teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Syyttäjä vaatii epäillyille vankeusrangaistuksia, ehdollisia vankeusrangaistuksia ja huomattavaa rikoshyötyä valtiolle. Syyttäjä ei ole kertonut rikoshyödyn määrästä.

Epäillyt kiistävät syyllistyneensä asiassa rikoksiin. Rikoksista epäiltyjä on pidettävä syyttöminä siihen asti, kunnes tuomioistuin heidät mahdollisesti epäillyistä rikoksista tuomitsee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat