Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokrasopimuksissa hurjia korotusehtoja – jopa viisi prosenttiyksikköä yli yleisen inflaatiokehityksen

VVO:n vuokrat voivat nousta yli viisi prosenttia vuodessa. Korkeista prosenttimääräisistä korotusehdoista on tullut markkinoilla tavallisia.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola pitää useiden prosenttiyksikkköjen korotusehtoja kohtuuttomina. Hänet kuvattiin vuokrattavana olevassa huoneistossa maaliskuussa 2015.
Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola pitää useiden prosenttiyksikkköjen korotusehtoja kohtuuttomina. Hänet kuvattiin vuokrattavana olevassa huoneistossa maaliskuussa 2015. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vuokrasopimuksiin kirjataan tätä nykyä yleisesti hyvin korkeita vuokran korotusehtoja. Esimerkiksi suuret vuokrataloyhtiöt VVO ja Sato varaavat itselleen oikeuden korottaa vapaarahoitteisten asuntojen vuokria viisi prosenttiyksikköä yli yleisen inflaatiokehityksen.

Tiukat korotusehdot näkyvät vuokratason nopeana nousuna. Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin 3,6 prosenttia, kun muu hintataso on pysynyt ennallaan.

Alla olevalla laskurilla voit kokeilla, miten eri korotusprosentit vaikuttavat vuokraasi.

”Pitkään jatkuneen matalan inflaation kaudella varsinkin suurimmat vuokranantajat ovat alkaneet kirjata vuokrasopimuksiin kiinteitä prosenttimääräisiä korotuksia elinkustannusindeksin päälle”, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo.

Ennen oli tavallista, että vuokraa korotettiin vain elinkustannusindeksin muutoksen verran.

”Lähtökohtaisesti ei ole mitään syytä, miksi sen pitäisi nykyäänkään nousta enempää. Jos vuokrataso on jostain syystä jäänyt jälkeen, laki sallii tasokorotukset aika ajoin”, Metsola sanoo.

Korotusehdolla on suuri vaikutus vuokrakehitykseen. Metsolan mielestä se on tärkeimpiä vuokralaisen neuvoteltavissa olevia asioita.

HS:n laskelmasta näkyy, miten paljon vuokra kasvaa kolmessa vuodessa erilaisilla korotusprosenteilla. Jos esimerkiksi kaksion 800 euron kuukausivuokraa nostetaan kolmena vuonna peräkkäin viisi prosenttia, vuokra paisuu 926 euroon kuukaudessa.

VVO:n Heinon mukaan VVO:n vapaarahoitteisten asuntojen viiden prosentin vuokrankorotusehto on enimmäiskorotus. Tehdyt korotukset ovat olleet pienempiä.

”Meidän viimeinen korotus, joka tuli voimaan maaliskuun alussa, oli keskimäärin kolme prosenttia. Viime vuosina korotukset ovat olleet 3–4 prosentin välillä”, hän sanoo.

Myöskään Sato ei ole korottanut vuokria sopimuksen sallimaa enimmäismäärää. Saton mukaan vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin 3,1 prosenttia ja tänä vuonna 2,8 prosenttia.

Artikkeliin liittyvät

Korotukset ovat yleisen hintatason kehitykseen nähden silti hyvin korkeita. Elinkustannusindeksi on noussut kolmessa vuodessa yhteensä vain 1,5 prosenttia.

Heinon mukaan syynä on kustannusten nousu ja markkinatilanne.

”Kiinteistöjen verot ovat nousseet rajusti. Samoin veden ja lämmön hinta”, hän sanoo.

Markkinoihin viittaaminen tarkoittaa sitä, että vuokria nostetaan koska muutkin nostavat.

Vaikka VVO on suurin yksittäinen vuokranantaja, sen markkinaosuus on Heinon mukaan vain noin viisi prosenttia. Suurin osa vuokra-asunnoista on yksityisen ihmisten omistamia.

Tiukat korotusehdot ovat johtaneet ristiriitaiseen tilanteeseen vuokra-asuntomarkkinoilla. Vuokra-asuntomarkkinoiden toimijoiden mukaan uusien vuokrasopimusten vuokrat kääntyivät laskuun viime syksynä. Tilastoissa keskimääräiset vuokrat kuitenkin nousevat yhtä vanhojen vuokrien korotusten vuoksi.

”Monissa asunnoissa korotukset ovat johtaneet siihen, että vuokra on noussut nykyistä markkinavuokraa korkeammalle”, Vuokraturvan Metsola sanoo.

Ilmiö on johtanut siihen, että vuokralaiset pyrkivät entistä useammin vaihtamaan asuntoa halvempaan. Metsolan mukaan ainakin hyvillä vuokralaisilla on nyt hyvät mahdollisuudet neuvotella niin vuokran tasosta kuin korotusehdoista.

Vuokranantajien yhdistyksen toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva arvioi, että yksityisen vuokranantajat ovat korotuksissa varovaisia.

”Kahden asunnon omistajalle on ihan toisenlainen kysymys kuin isoille yrityksille, jos vuokralainen lähtee. Tyhjät kuukaudet käyvät hyvin kalliiksi”, Koro-Kanerva sanoo.

Kiinteistä yleisen inflaatiotason ylittävistä prosenttikorotuksista on tullut niin tavallisia, että edes vuokralaisia edustava Vuokralaiset ry ei vastusta niitä.

”Meidän mielestä elinkustannusindeksi plus kolme prosenttia pitäisi olla maksimi. Se, että on jonkinlainen prosenttimääräinen korotus, on realismia näillä markkinoilla”, toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo.

Tieto korotuksista pienellä präntillä

Tietoa vuokran korotusehdosta voi joutua etsimään vuokrasopimuksesta kirjaimellisesti suurennuslasin kanssa.

Suomen suurin vuokranantaja VVO on piilottanut poikkeuksellisen kovan vuokrankorotusehdon vuokrasopimusten takapuolella olevaan niin sanottuun pieneen pränttiin.

HS:n näkemän vuokrasopimuksen etupuolella ei puhuta korotuksesta mitään. Paperin pientä tekstiä täynnä olevalla takapuolella sen sijaan kerrotaan, että vuokraa voidaan korottaa vuosittain kuluttajahintojen vuosimuutosta vastaavasti lisättynä viidellä prosenttiyksiköllä.

VVO:n asiakkuusjohtajan Juha Heinon mukaan käytäntö on normaali.

”Siellä on lueteltu muutkin vuokrasopimuksen tarkemmat ehdot. Sopimuksen etupuolella lukee lihavoituna ja huutomerkillä vahvistettuna: käännä.”

Viranomaisten tarjoamissa verkosta löytyvissä vuokrasopimuspohjissa vuokran korotusehto on poikkeuksetta tuotu esiin sopimuksen pääkohdissa.

Saton sopimuksessa vuokran korotusehto mainitaan etusivulla. Ehdon tarkempi sisältö kerrotaan sopimuksen takana.

VVO on piilottanut kovan vuokrankorotusehdon vuokrasopimusten takapuolella olevaan niin sanottuun pieneen pränttiin.
VVO on piilottanut kovan vuokrankorotusehdon vuokrasopimusten takapuolella olevaan niin sanottuun pieneen pränttiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat