Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran rikos­epäilyistä suuri osa oli aiheettomia – syyteharkinnassa nyt Pekka Perä ja entinen talous- ja rahoitusjohtaja

Rikosepäilyt koskivat nikkelin tuotantoennusteita, joihin Talvivaara ei koskaan yltänyt. Optimistiset ennusteet saattoivat nostaa osakkeen kurssia väärin perustein.

Talous
 
Jukka Grondahl / HS
Talvivaaran tuotanto on kangerrellut monesta eri syystä, joista yksi on kaivoksen vedenpaisumus. Ilmeisesti osa tuotanto-ongelmista on johtunut onnettomuuksista ja osa yhtiön johdon virhearvioista hätätilassa.
Talvivaaran tuotanto on kangerrellut monesta eri syystä, joista yksi on kaivoksen vedenpaisumus. Ilmeisesti osa tuotanto-ongelmista on johtunut onnettomuuksista ja osa yhtiön johdon virhearvioista hätätilassa. Kuva: Jukka Grondahl / HS

Suuri osa pörssiyhtiö Talvivaaran epäillyistä tiedottamisrikoksista on osoittautunut aiheettomiksi.

Helsingin poliisin esitutkintapäätöksen mukaan hallituksen jäsenistä Tapani Järvistä, Maija Liisa Frimania, Eero Niivaa ja Kirsi Sormusta ei ole syytä epäillä arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta.

Rikosepäilyt koskivat nikkelin tuotantoennusteiden antamista ja muuttamista vuosina 2011–2013. Poliisin mielestä nikkelin ja sinkin tuotantoennustetta voi pitää yhtiön tulevaisuudennäkymänä.

Esitutkintapäätöksen mukaan Järvinen, Friman, Niiva ja Sormunen ovat hallituksessa käsitelleet tuotantoennustetta siinä määrin huolellisesti, että heitä ei ole syytä epäillä tiedottamisrikoksesta.

Sen sijaan toimitusjohtaja Pekka Perän ja entisen talous- ja rahoitusjohtajan Saila Miettinen-Lähteen osalta asia on edennyt syyteharkintaan. Molemmat ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllisyytensä epäiltyihin rikoksiin.

Rikoksesta epäiltyjä on pidettävä syyttöminä siihen saakka, kunnes tuomioistuin heidät mahdollisesti epäillyistä rikoksista tuomitsee.

Perjantaina Helsingin käräjäoikeus päätti pidentää syyteoikeuden vanhentumisaikaa vuodella.

Jos käräjäoikeus ei olisi pidentänyt vanhentumisaikaa, osa syytteistä olisi ilmeisesti vanhentunut hyvin pian.

Arvopaperimarkkinoita koskevan tiedottamisrikoksen syyteoikeus on viisi vuotta.

Pörssiyhtiön on ilman aiheetonta viivytystä julkistettava kaikki seikat, jotka ovat omiaan olennaisesti vaikuttamaan arvopaperin arvoon.

Talvivaaran tuotantomäärät ovat kaivoksen perustamisesta lähtien olleet selvästi pienemmät kuin yhtiö on arvioinut.

Yhtiö ei ole koskaan pystynyt tuottamaan nikkeliä likimainkaan 50 000:ta tonnia vuodessa, mikä oli vielä vuoden 2013 vuosikertomuksessa yhtiön arvio nikkelintuotannosta täydessä mittakaavassa.

Enimmillään Talvivaara tuotti nikkeliä vuonna 2011, jolloin kaivoksen tuotanto oli runsaat 16 000 tonnia.

Tuotanto on kangerrellut monesta eri syystä, joista yksi on kaivoksen vedenpaisumus. Ilmeisesti osa tuotanto-ongelmista on johtunut onnettomuuksista ja osa yhtiön johdon virhearvioista hätätilassa.

Talvivaaran entisen kaivoksen on kesästä 2015 omistanut valtionyhtiö Terrafame.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat