Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen suurin vuokran­antaja piilotti rajun vuokran­korotus­ehdon sopimuksen pieneen pränttiin

VVO:n vuokrat voivat nousta yli viisi prosenttia vuodessa. Korkeista prosenttimääräisistä korotusehdoista on tullut markkinoilla tavallisia.

Talous
 
VVO on piilottanut kovan vuokrankorotusehdon vuokrasopimusten takapuolella olevaan niin sanottuun pieneen pränttiin.
VVO on piilottanut kovan vuokrankorotusehdon vuokrasopimusten takapuolella olevaan niin sanottuun pieneen pränttiin.

Suomen suurin vuokranantaja VVO on piilottanut poikkeuksellisen kovan vuokrankorotusehdon vuokrasopimusten takapuolella olevaan niin sanottuun pieneen pränttiin.

HS:n näkemän vuokrasopimuksen etupuolella ei puhuta korotuksesta mitään. Paperin pientä tekstiä täynnä olevalla takapuolella sen sijaan kerrotaan, että vuokraa voidaan korottaa vuosittain kuluttajahintojen vuosimuutosta vastaavasti lisättynä viidellä prosenttiyksiköllä.

Oheisesta laskurista näet, miten vuokran korotusprosentti vaikuttaa vuokraasi. Juttu jatkuu laskurin alapuolella.

 

Vuokra-asuntojen välitystä ja asuntosijoittamisen palveluita tarjoavan Vuokraturva-yrityksen hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola uskoo, että suurin osa vuokralaisista ei tällaista ehtoa edes huomaa. Hän pitää käytäntöä arveluttavana.

”Yleensä sopimuksen takapuolella on kirjattu lähinnä lakipykäliä. Eikä kuluttaja ainakaan ajattele, että sinne kirjatut asiat ovat sellaisia, joista voisi neuvotella. Korotusehto on kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista, joihin vuokralaisen tulee kiinnittää huomiota”, Metsola sanoo.

VVO:n asiakkuusjohtajan Juha Heinon mukaan on tavallinen käytäntö kirjata korotusehto sopimuksen kääntöpuolelle.

”Siellä on lueteltu muutkin vuokrasopimuksen tarkemmat ehdot. Sopimuksen etupuolella lukee lihavoituna ja huutomerkillä vahvistettuna: käännä”, hän sanoo.

Muun muassa viranomaisten tarjoamissa verkosta löytyvissä vuokrasopimuspohjissa vuokran korotusehto on kuitenkin poikkeuksetta tuotu esiin sopimuksen pääkohdissa.

Metsolan mukaan prosenttimääräisistä korotusehdoista on tullut vuokramarkkinoilla jo tavallisia. VVO:n viisi prosenttia on silti tavallista korkeampi luku.

”Pitkään jatkuneen matalan inflaation kaudella varsinkin suurimmat vuokranantajat ovat alkaneet kirjata vuokrasopimuksiin kiinteitä prosenttimääräisiä korotuksia elinkustannusindeksin päälle”, Metsola sanoo.

Ennen oli tavallista, että vuokraa korotettiin vain elinkustannusindeksin muutoksen verran.

”Lähtökohtaisesti ei ole mitään syytä, miksi sen pitäisi nykyäänkään nousta enempää. Jos vuokrataso on jostain syystä jäänyt jälkeen, laki sallii tasokorotukset aika ajoin”, Metsola sanoo.

VVO:n Heinon mukaan VVO:n vapaarahoitteisten asuntojen viiden prosentin vuokrankorotusehto on enimmäiskorotus.

”Meidän viimeinen korotus oli keskimäärin kolme prosenttia. Viime vuosina korotukset ovat olleet 3–4 prosentin välillä. Enimmäiskorotusta ei ole kertaakaan käytetty”, hän sanoo.

Heinon mukaan yleistä inflaatiota selvästi suuremmat korotukset johtuvat kustannusten noususta ja markkinoista.

”Kiinteistöjen verot ovat nousseet rajusti. Samoin veden ja lämmön hinta”, hän sanoo.

Kiinteistä yleisen inflaatiotason ylittävistä prosenttikorotuksista on tullut niin tavallisia, että edes vuokralaisia edustava Vuokralaiset ry ei vastusta niitä.

”Meidän mielestä elinkustannusindeksi plus kolme prosenttia pitäisi olla maksimi. Se, että on jonkinlainen prosenttimääräinen korotus, on realismia näillä markkinoilla”, toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo.

Vuokra-asuntomarkkinoiden toimijoiden mukaan uusissa asuntojen vuokrasopimuksissa vuokrat kääntyivät laskuun jo viime syksynä. Vanhojen vuokrasopimusten vuokrat sen sijaan jatkoivat reipasta nousua.

Keskimäärin vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 3,6 prosenttia.

”Tämä johtuu näistä korotusehdoista. Monissa asunnoissa korotukset ovat johtaneet siihen, että vuokra on noussut nykyistä markkinavuokraa korkeammalle”, Metsola sanoo.

Suuret korotukset näkyvät Metsolan mukaan markkinoilla niin, että ihmiset pyrkivät vaihtamaan asuntoa halvempaan. Metsolan mukaan ainakin hyvillä vuokralaisilla on nyt hyvät mahdollisuudet neuvotella niin vuokran tasosta kuin korotusehdoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat