Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wärtsilän merimoottoreiden kulutusta sormeiltiin

Polttoaineen­kulutus oli testauksissa prosentin asiakkaan kanssa sovittua pienempi.

Talous
 
Rio Gandara / HS
Jaakko Eskola
Jaakko Eskola Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Liiketoimintaa 70 valtiossa

 Vuonna 1834 perustettu Wärtsilä on erikoistunut moottoreiden valmistamiseen.

 Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli runsaat viisi miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 612 miljoonaa euroa.

 Työntekijöitä Wärtsilän palveluksessa on noin 18 900.

 Yhtiöllä on yli 200 toimipistettä lähes 70 valtiossa eri puolilla maailmaa.

Konepajayhtiö Wärtsilä on vääristellyt testausvaiheessa merimoottoreidensa polttoaineenkulutusta Italiassa sijaitsevalla tehtaallaan. Yhtiö kertoi asiasta varhain maanantaina ja päivän aikana yhtiön osake notkahti prosentin.

Wärtsilän sisäisessä tarkastuksessa ilmeni, että merimoottoreiden polttoaineenkulutus on ollut Triestessä tehdyissä testauksissa keskimäärin prosentin asiakkaansa sovittua pienempi.

”Meillä on sisäisiä tarkastuksia yhtiössä vuosittain joka puolella. Kun viime vuoden lopulla tarkastettiin testausprosesseja, ohjeiden noudattamista ja toiminnan laatua, tämä asia tuli esille”, kertoo toimitusjohtaja Jaakko Eskola.

Viime vuonna Wärtsilän merimoottoreiden myynti oli 12 prosenttia yhtiön runsaan viiden miljardin euron liikevaihdosta. Wärtsilän mukaan polttoaineenkulutuksen vääristelyllä ei ole oleellista taloudellista vaikutusta yhtiölle.

Testaustuloksia on vääristellyt rajallinen joukko ihmisiä, jotka ovat toimineet työohjeiden ja toimintaperiaatteiden vastaisesti.

Toimitusjohtaja Eskola ei halua sen tarkemmin kertoa, kuinka suuri määriä työntekijöitä on osallistunut tulosten peukalointiin.

Hän ei myöskään suostu kertomaan, ovatko työntekijät yhä Wärtsilän palveluksessa.

”Kun asia tuli yhtiön johdon tietoon viime vuoden lopussa, siitä kerrottiin samantien hallitukselle. Poikkeamien varsinainen laajuus ja kokonaisuus selvisi vasta nyt. Heti kun tiesimme, mistä on kysymys, meiltä tuli pörssitiedote.”

Hänen mukaansa Nokian Renkaiden rengavilpistä syntyneellä keskustelulla ei ole mitään tekemistä Wärtsilän ajoitukseen kertoa sisäisen tarkastuksensa tuloksista.

Eskolan mukaan päätöksen asiasta tiedottamisesta teki hallitus. Hän on hyvin pahoillaan tapahtuneesta, joka on räikeästi toimintaohjeiden vastaista.

Ennen kuin merimoottorit luovutetaan asiakkaalle, niille tehdään runsaat viisi tuntia kestävä testaus tehtaalla. Sen jälkeen moottorit lähetään asiakkaille ja ne asennetaan aluksiin.

”Kun moottori on asennettu alukseen, tehdään vielä uusi testaus. Näissä meritestauksissa kaikki moottorimme on hyväksytty”, Eskola sanoo.

Hän ei halua kertoa asiakkaita, joiden alusten moottoreiden polttoaineenkulutusta on testausvaiheessa vääristelty.

”Triesten tehtaalta merimoottoreita toimitetaan hyvin erilaisiin aluksiin, minkä lisäksi ne ovat hyvin erikokoisia. Osalle asiakkaista polttoaineenkulutus on erittäin tärkeää, kun taas osalle muut asiat, kuten pienet päästöt tai teho ovat pääkriteerit.”

Wärtsilä aloitti maanantaiaamuna yhteydenotot asiakkaisiin asian selvittämiseksi.

”Arviomme mukaan poikkeama on asiakkaillemme pieni ja siksi toivomme, että emme joudu keskustelemaan vahingonkorvauksista.”

Eskola ei suostu myöskään kertomaan täsmällisesti, milloin epätarkkuuksia polttoaineenkulutuksessa testausvaiheessa on havaittu.

”Epätarkkuuksia on ollut useina vuosina, mutta sen tarkemmin en voi asiasta sanoa. Sisäisessä tarkastuksessa ei tullut ilmi muita asioita testauksessa, mihin meidän pitäisi puuttua.”

Wärtsilä
Wärtsilä valmistaa Triestessä Italiassa merimoottoreita hyvin erilaisiin aluksiin. Moottoreiden testauksissa polttoaineenkulutus vääristeltiin pienemmäksi.
Wärtsilä valmistaa Triestessä Italiassa merimoottoreita hyvin erilaisiin aluksiin. Moottoreiden testauksissa polttoaineenkulutus vääristeltiin pienemmäksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat