Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaiden Kim Gran HS:n haastattelussa: ”Ehkä vähän nastan kärkeä joskus viilattiin”

Gran syyttää kilpailijaa vahingoittamispyrkimyksistä: ”Työntekijöitä houkuteltiin Nokian Renkailta kaksinkertaisella palkalla ja muutamalla kymppitonnilla käteistä”.

Talous
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Kim Gran
Kim Gran Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Tästä on kyse

Rengasvilpeistä kerrottiin sähköpostiviesteissä

 Kauppalehti julkaisi perjantaina 26. helmikuuta sähköpostiviestejä, joissa kerrottiin laaja-alaisesta ja suunnitelmallisesta rengasvilpistä niiden testauksissa.

 Myöhemmin samana päivänä Nokian Renkaat ilmoitti, että yhtiön toimintatavat rengastesteissä eivät ole aina aikaisemmin vastanneet vastuullisia toimintatapoja.

 Nokian Renkaiden mukaan päämarkkinoilla testit ovat olleet täysin luotettavia 3–5 vuoden ajan.

Nokian Renkaiden entisen toimitusjohtajan Kim Granin mielestä keskustelu yhtiön rengasvilpistä perustuu vääriin tietoihin ja tahalliseen vahingoittamispyrkimykseen.

”Haluan korostaa, että nämä ’tuunatut’ renkaat ovat olleet hyvin pitkälle samoja kuin massatuotannosta kauppoihin toimitetut renkaat. On vaikea edes kuvitella, että ’tuunaus’ olisi vaikuttanut merkittävästi testien tuloksiin”, Gran kertoo puhelinhaastattelussa.

Granin mukaan Nokian Renkaat lähetti hänen toimitusjohtajakaudellaan vain hyvin pienen määrän tuotekehitysvaiheen renkaita tiedotusvälineiden testeihin.

Vuorineuvos Gran työskenteli Nokian Renkaiden toimitusjohtajana vuosina 2000–2014 ja sitä ennen henkilöautoyksikön johtajana vuosina 1995–2000. Valtaosa testeistä tehtiin hänen mukaansa myyntiin toimitetuilla renkailla.

”En ollut suoraan vastuussa renkaiden toimittamisesta testeihin. Olen kuullut, että muutamia tapauksia on aikoinaan ollut. Sen enempää en näistä ’tuunauksista’ tiedä.”

Nokian Renkaat on menestynyt rengastesteissä hyvin viime vuosina, vaikka yhtiön mukaan 3–5 vuoden kuluessa yhtiön rengastestit pääomarkkinoilla ovat olleet täysin luotettavia.

”Jos puhutaan talvirenkaista ja niiden testeistä, kuluttajilla ei ole mitään hätää. Lehtien testit ovat yhdenmukaisia Nokian Renkaiden tekemien sisäisten testien kanssa.”

Vahingoittamisella Gran viittaa yhtiön tuotannon- ja tuotekehityksestä vuonna 2010–2011 eronneiden toimiin yhtiötä vastaan. Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan rengasvilpistä kertovat sähköpostiviestit ovat peräisin Black Donuts Engineeringistä, jonka työntekijöitä syytetään yrityssalaisuusrikoksista.

Granin mukaan rikoksista syytetyt valmistelivat pitkään lähtöä Nokian Renkaista.

”Käsitykseni mukaan he hankkivat erilaista materiaalia pitkään ja heidän tarkoituksenaan oli yrityssalaisuuksien varastamisen lisäksi tehdä hallaa Nokian Renkaille.”

Syyttäjän mukaan epäiltyjen hallusta on takavarikoitu kymmeniätuhansia Nokian Renkaiden tuote- ja tuotannonkehitykseen liittyviä tallenteita.

Syyttäjä epäilee, että tallenteilla olevia yrityssalaisuuksia on käytetty yhtiön toiminnassa tarjottaessa ja myytäessä rengastehdashankkeiden teknologiaa ja renkaiden tuotekehitystä useille ulkomaisille yhtiöille.

Yrityssalaisuusrikoksista syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Rikoksesta epäiltyjä on pidettävä syyttöminä siihen asti, kunnes tuomioistuin heidät mahdollisesti epäillyistä rikoksista tuomitsee.

Black Donutsin Engineeringin toimitusjohtaja Kai Hauvala ei halunnut maantaina kommentoida Granin väitteitä.

Gran ei ole nähnyt Kauppalehden esittelemiä sähköpostiviestejä, eikä hän sen takia voi ottaa kantaa edes niiden todenperäisyyteen tai ajankohtaan.

”Se mitä olen kuullut viestien sisällöstä on hyvin outoa, enkä tunnista niissä esitettyjä väitteitä.”

Black Donuts Engineeringin omistaa sijoitusyhtiö Cleantech Industries Global, jonka ovat ilmeisesti perustaneet sijoittajat Ari Salmivuori ja Raif Nisametdin.

Yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja on Olli-Pekka Kallasvuo.

”Taustalla oli suunnitelma ja rahoitus. Työntekijöitä houkuteltiin Nokian Renkailta kaksinkertaisella palkalla ja muutamalla kymppitonnilla käteistä siitä, että he vaikenevat tällaisesta suunnitelmasta. Se oli todella härskiä toimintaa, jonka ovat rahoittaneet muut kuin syytteessä olevat.”

Granin mielestä suunnitelmana on ollut puhtaasti taloudellisen hyödyn hankkiminen Nokian Renkaiden kustannuksella.

”Syytteet ovat osa suurempaa kokonaisuutta, joka liittyy teollisuusvakoiluun. Nokian Renkaiden poikkeuksellisen hyvä kannattavuus on ollut hunajapurkki, jonka tietyt ihmiset ovat pyrkineet kaappaamaan.”

Vahvistamattomien huhujen mukaan Nokian Renkaiden työntekijät olisivat myös käsitelleet kilpailijoiden renkaita testien yhteydessä varmistaakseen, että testeissä menestytään.

”Väite on täysin naurettava, koska Nokian Renkailla ei ole mitään tekemistä lehtien testien kanssa. Olemme vain toimittaneet testeihin renkaita. Testeistä vastaavat lehdet tai ulkopuoliset yritykset lehtien toimeksiannosta.”

Entiset Nokian Renkaiden työntekijät ovat myös väittäneet, että yhtiön johto ja hallitus olisivat tienneet rengasvilpistä.

”Väite on täyttä puppua. On aivan käsittämätöntä, jos joku väittää meidän kannustaneen niin sanottuun vilppiin. Kannustinpalkkiojärjestelmissä yhtenä komponenttina oli testeissä pärjääminen, millä pyrittiin sitouttamaan ihmiset yhtiöön.”

Granin mielestä ei pitäisi edes puhua rengasvilpistä, koska se oli aikoinaan vakiintunut tapa rengasvalmistajien keskuudessa.

”Todennäköisesti kukaan ei ole edes mieltänyt tehneensä mitään väärää, koska oli täysin normaalia, että testeihin valitaan tuotannosta parhaat renkaat ja ehkä vähän nastan kärkeä joskus viilattiin. Mitään ei tehty vilpillisessä tarkoituksessa.”

Gran kertoo, että testivoitoista kerrottiin lehdistötiedotteilla, koska niillä ei katsottu olevan osakekurssiin sellaisesta vaikutusta, että olisi pitänyt antaa pörssitiedote.

”Osavuosikatsauksissa mainittiin ennen minun toimitusjohtajakautta, sen aikana ja sen jälkeen katsauskauden tärkeimmistä tapahtumista ja testeissä menestymisestä aina testivoitoista heikoimpiin sijoituksiin testeissä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat