Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siiderin, oluen ja lonkeroiden myynti jatkoi laskuaan – Panimoliitto vaatii veroalea

Matkustajatuonti Virosta pysyi ennallaan.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Panimoliitto selittää myynnin laskua matkustajatuonnilla.
Panimoliitto selittää myynnin laskua matkustajatuonnilla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomalaiset ostavat yhtä vähemmän olutta ja muita panimojuomia kotimaassa, ja tuovat niitä sen sijaan Virosta matkustajatuontina.

Panimojuomien myynti väheni viime vuonna 2,2 prosenttia edellisvuodesta. Eniten laskivat Long Drink -juomien myynti, 8,3 prosenttia sekä siiderien myynti, seitsemän prosenttia. Oluen myynti väheni reilun prosentin, virvoitusjuomien kaksi prosenttia ja kivennäisvesien yli kolme prosenttia.

Vuotta aiemmin panimojuomien myynti väheni yhteensä kaksi prosenttia.

Syynä laskuun on Panimoliiton mukaan matkustajatuonti, jonka määrä pysyi viime vuonna ennallaan.

”Hinta ja saatavuus ovat kohdallaan laivoilla ja Tallinnan satamassa”, Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa sanoo tiedotteessa.

Suomessa 4,7-prosenttisen oluen vero on 1,51 euroa, kun se on Virossa 0,39 euroa litralta. Olutta tuodaan matkustajatuontina nelinkertainen määrä Alkon myyntiin verrattuna. Tutkimusten mukaan Virosta tuodusta oluesta vain kolmasosa on Suomessa valmistettua.

Panimoalan työpaikoista on reilussa kymmenessä vuodessa hävinnyt 40 prosenttia. Ala työllistää suoraan 1 700 ihmistä. Lisäksi ravintola-alalta on hävinnyt työpaikkojen myynnin vähetessä.

Panimoliiton mukaan oluen myynnistä ravintolamyynnin osuus oli vielä kymmenen vuotta sitten yli 20 prosenttia. Viime vuonna se oli alle15 prosenttia.

Panimoliitto vaatiikin alkoholin arvonlisäveron laskemista anniskelussa 14 prosenttiin kulutuksen siirtämiseksi ravintoloihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat