Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma ostaa vähemmän kiinalaisia tuotteita: Vienti sukelsi enemmän kuin vuosikausiin

Suomen Pankin asiantuntija: Kiinan taloudessa tapahtuu isoja muutoksia, jotka tulevat ravistelemaan koko maailmantaloutta.

Talous
 
Reuters
Rahtialus oli ankkurissa Zhoushanin satamassa Kiinassa helmikuussa.
Rahtialus oli ankkurissa Zhoushanin satamassa Kiinassa helmikuussa. Kuva: Reuters

Kiinan vienti sukelsi helmikuussa enemmän kuin kertaakaan kuuteen vuoteen. Pudotusta tuli yli 25 prosenttia, kun ekonomistit olivat odottaneet noin 14 prosentin laskua.

”Olihan tämä iso luku, mutta alkuvuoden todellinen tilanne selviää vasta, kun saadaan maaliskuun luvut. Helmikuun tilastoihin vaikuttavat kiinalainen uusivuosi ja sen tuomien vapaapäivien ajoittuminen eri vuosina”, sanoo Suomen Pankin neuvonantaja Jouko Rautava.

Rautavan mukaan tammi-helmikuussa vienti laski 18 prosenttia ja tuonti 17 prosenttia.

”Tämä kuvastaa maailmantalouden yleistilannetta. Kiinan vienti on laskenut jo pitkään kaikilla markkinoilla, mutta erityisesti raaka-aineita tuottavissa maissa.”

Tuonnin arvo on laskenut Rautavan mukaan siksi, että raaka-aineiden kuten öljyn hinta on laskenut. ”Tuontimäärät kasvavat edelleen, esimerkiksi öljyn tuonti noin kymmenen prosenttia.”

Kiina on maailman toiseksi suurin talous, jonka kasvu on hidastunut selvästi viime vuosina.

Maalla on kuitenkin suuri vaihtotaseen ylijäämä ja valuuttareservit. Kiinan talous myös kasvaa edelleen nopeammin kuin muissa maissa, Rautava huomauttaa.

”Kiinan taloudessa tapahtuu kuitenkin isoja muutoksia, jotka tulevat ravistelemaan koko maailmantaloutta”, Rautava sanoo.

Kiina on itse asettanut kasvutavoitteeksi tälle vuodelle 6,5–7 prosenttia. Suomen Pankki arvioi, että talouskasvu jää kuuteen prosenttiin.

Kiina yrittää muuttaa taloutensa rakennetta vienti- ja investointipainotteisesta enemmän yksityisen kulutuksen suuntaan. Maassa on runsaasti teollisuuden ylituotantoa, jolle ei enää löydy kysyntää omassa maassa.

Ylituotantoa kuten terästuotteita yritetään myydä maailmanmarkkinoille, mikä laskee tuotteiden hintaa.

”Nopeaa muutosta tuotannon rakenteissa on vaikea tehdä. Vaikka maan poliittinen johto päättää tuotannon supistamisesta, paikallisella tasolla halutaan pitää kiinni työpaikoista.”

Kiinan talouskasvua hidastaa tulevaisuudessa myös se, että työikäisen väestön määrä on kääntynyt laskuun.

”Lisäksi ympäristöasiat on otettava aiempaa vahvemmin huomioon. Teollisuuden rakenteita on muutettava, mikä aiheuttaa myös kustannuksia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat