Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neste: Uusiutuva polttoaineemme vähentänyt kasvihuonekaasuja yli miljoonan auton päästöjen edestä

Palmuöljyn käyttö raaka-aineena vähenee, kun dieseliä tehdään esimerkiksi kalanperkeistä ja teurasjätteistä.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Autot tupruttivat pakokaasuja pakkaspäivänä Lahdessa tammikuussa 2014.
Autot tupruttivat pakokaasuja pakkaspäivänä Lahdessa tammikuussa 2014. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomalainen öljynjalostaja Neste laskee, että maailmanlaajuisesti asiaa tarkastellen sen uusiutuvan dieselin ansiosta liikenteen kasvihuonekaasujen päästöt vähenivät viime vuonna määrällä, joka vastaa 1,3 miljoonan henkilöauton vuotuisia kasvihuonepäästöjä. Määrä vastaa yli puolta Suomen tieliikenteen kasvihuonepäästöistä, Neste kertoo tiedotteessaan.

Yhtiö kehuu olevansa maailman suurin uusiutuvia polttoaineita jätteistä ja tähteistä valmistava yhtiö. Sen tavoitteena on lisätä jätteiden ja tähteiden käyttöä raaka-aineena.

Nesteen laskelman mukaan sen uusiutuvan dieselin käyttö vähensi kasvihuonekaasujen päästöjä maailmassa 6,4 miljoonalla tonnilla.

Oikeasti myös tähteistä ja jätteistä tehtyä uusiutuvaa dieseliä käyttävät autot tietenkin tupruttavat kasvihuonekaasuja samalla lailla kuin fossiilisia polttoaineita käyttävät autot, mutta kun käytetään vaikkapa biojätteitä raaka-aineena, voidaan ajatella, että biojätteen raaka-ainetta ikään kuin kierrätetään. Ilmasta hiilidioksidi sitoutuu vaikkapa kasveihin, joista saatavaa biomassaa käytetään uusiutuvaan dieseliin, josta hiilidioksidi jälleen vapautuu ilmaan auton pakokaasussa ja niin edelleen.

Neste valmisti viime vuonna lähes kaksi miljardia litraa uusiutuvaa dieseliä. Määrä riittäisi kattamaan vuoden ajan yli kahden miljoonan henkilöauton polttoaineen tarpeen, Neste laskee.

Neste on lisännyt jätteiden ja tähteiden osuutta uusiutuvan dieselin valmistuksessa. Niiden osuus oli viime vuonna 68 prosenttia. Raakapalmuöljyn osuus supistui 32 prosenttiin.

Ympäristönsuojelijat ovat arvostelleet Nestettä palmuöljyn käytöstä. Heidän mukaansa palmuöljyn tuotanto edistää Kaakkois-Aasiassa sademetsien hävittämistä. Myös luonnon monimuotoisuus vähenee ja sosiaaliset ongelmat kärjistyvät.

Nesteen uusiutuvien tuotteiden johtaja Kaisa Hietala kertoo HS:lle, että viime vuoden lopulla yhtiö sai uusiutuvan dieselin tuotantolaitoksillaan valmiiksi muutokset, jotka mahdollistavat sen, että teknisesti olisi mahdollista, että uusiutuvan dieselin raaka-aine koostuisi sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä.

”Tarkoituksena on lisätä tähteiden ja jätteiden käyttöä.” Tähtäimessä on yhä huonompilaatuisten rasvapohjaisten jätteiden käyttö.

Nyt yhtiö käyttää raaka-aineinaan esimerkiksi teurasjätteistä ja kalanperkeistä saatavia ainesosia.

Neste tutkii myös, miten se pystyisi hyödyntämään uusia raaka-aineita uusiutuvan dieselinsä valmistuksessa. Yhtiö tutkii esimerkiksi leväöljyn ja puupohjaisten raaka-aineiden käyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat