Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki haalii yrityksiä ulkomailta – Marian sairaalasta tehdään suuri yrityskeskus

Yrityksiä toivotaan etenkin venäjänkieliseltä alueelta. Kilpailu on kuitenkin kovaa, sillä esimerkiksi Ranska myöntää erityisiä viisumeita startup-yrittäjille.

Talous
 
Akseli Valmunen / HS
Helsinki Venturesin toimitusjohtaja Jan-Erik Nyrövaara (vas.) ja Hexletin toimitusjohtaja Rakhim Davletkaliyev näyttävät, miten verkko-ohjelma opettaa koodaamaan.
Helsinki Venturesin toimitusjohtaja Jan-Erik Nyrövaara (vas.) ja Hexletin toimitusjohtaja Rakhim Davletkaliyev näyttävät, miten verkko-ohjelma opettaa koodaamaan. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Tavoitteena kasvu

  Startup-yrityksestä pyritään usein rakentamaan kasvuyritys.

 Yleensä startup on aloitteleva tai nuori yritys. Niitä on paljon esimerkiksi ohjelmistoalalla. Erään määritelmän mukaan startup ei tarkoita yrityksen nuorta ikää vaan tunnetilaa, jossa ei tavoitella vakautta.

 Kasvuyritys voidaan määritellä monin tavoin. Yksi tapa on puhua vähintään kymmenen työntekijän yrityksestä, joka palkkaa vuosittain viidenneksen lisää väkeä kolmen vuoden ajan. Kasvua voidaan seurata myös liikevaihdon muutoksella.

”Tämä on todella helppo tapa oppia koodaamaan”, vakuuttaa Rakhim Davletkaliyev, 27. Hän esittelee Hexlet-yrityksensä kehittämää verkko-opetusohjelmaa, jossa oppi on purettu sopivan pieniksi palasiksi ja oppimansa voi heti tarkistaa.

Alun perin Kazakstanista Kanadaan opiskelemaan lähtenyt Davletkaliyev on Hexletin toimitusjohtaja ja yksi yrityksen perustajista.

Asiakkaita pikkufirmalla on jo liki 100 000, joista noin puolet Venäjällä. Ohjelman ensimmäinen versio oli venäjäksi ja toinen englanniksi.

Vuosi sitten perustettu yritys sai tukea Tekesiltä, ja nyt liikevaihtoakin alkaa jo kertyä.

Suomeen ja Helsinkiin Davletkaliyevin houkutteli Venäjältä Jan-Erik Nyrövaara, Helsinki Venturesin toimitusjohtaja, joka taas äskettäin tutustumassa lupaaviin yrityksenalkuihin Pietarissa, Moskovassa ja Samarassa Volgan rannalla. Hänen kohteenaan on venäjänkielinen yritysmaailma ja Koillis-Eurooppa.

Tulijoita Nyrövaara etsii ensin internetistä ja kutsuu kovimmat kokelaat muutaman viikon leirille Suomeen. Lupaavimpiin sijoitetaan myös alkupääomaa.

Davletkaliyev demonstroi koodarikouluaan TDC-talossa Ruoholahden sillan kupeessa, jossa sijaitsee Helsinki Ventures -yrityksen lisäksi Helsinki Business Hub. Yhtiön omistavat pääkaupunkiseudun kaupungit ja Uudenmaan liitto.

Nyrövaara viittilöi toimistotalon ikkunoista kohti Marian sairaalaa, johon on suunnitteilla Suomen suurin startup-keskittymä. Halvalla kunnostettaviin tiloihin tavoitellaan rosoisuutta.

Marian keskittymä on yksi tapa tukea kasvuyrittäjyyttä ja houkutella kansainvälisiä tulijoita pääkaupunkiseudulle.

”Olemme olleet yhteydessä ainakin 80 yritykseen ja muuhun toimijaan Helsingissä, kun olemme hahmottaneet tätä”, kertoo Helsingin kaupungin elinkeino-osaston kilpailukyvyn kehitys -yksikön päällikkö Santtu von Bruun.

Ensimmäisessä vaiheessa kunnostetaan yli 5 000 neliötä tiloja, jotka on tarkoitus avata hakuun kesään mennessä.

Bruunin mukaan pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä hyvä maine kasvuyrityskeskittymänä esimerkiksi kasvuyritystapahtuma Slushin, pelialan ja vahvan digitaalisen osaamisen takia.

Tosin kilpailu muiden Euroopan kaupunkien, kuten Tukholman, Lontoon, Pariisin ja Amsterdamin, kanssa on äärimmäisen kovaa. Esimerkiksi Ranska on kehitellyt erityisen startup-yrittäjän viisumin, jonka saa tavallista nopeammin.

Suomalaisten startup-yritysten tukeminen ja kansainvälisten startup-yritysten haaliminen Helsinkiin ovat Bruunin mukaan erittäin tärkeitä alueen kilpailukyvyn, työllistämisen ja veronmaksun kannalta. Ne myös houkuttelevat suurempia yrityksiä.

Helsinki Business Hub hakee ulkomaisia investointeja Helsingin seudulle ja edistää jo toimivien yritysten kasvua. Toiminnan ytimessä on kolme alaa: tietotekniikka, terveysteknologia sekä älykkäät ja puhtaat teknologiat. Erityisiä kohdemaita ovat Venäjä ja Kiina.

”Viime vuodelta suurin yksittäinen ulkomaisen yrityksen investointi, jonka hoidimme Helsinkiin yhdessä Invest in Finlandin kanssa, oli Zalando”, kertoo Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski. Zalando on saksalainen muodin verkkokauppa.

Hexletin lisäksi Helsingissä käynnistyi viime vuonna pari muutakin venäläistaustaista yritystä, Promo Republic ja Madberry. Edellisvuonna tulijoita oli kuusi, kertoo Helsinki Business Hubin varatoimitusjohtaja Micah Gland. Hänen mukaansa jopa kuusisataa yritystä on kertonut kiinnostuksestaan.

Suomen maantieteellinen asema on Glandin mukaan ”älyttömän iso valttikortti”.

”Länsimaiset pääomasijoittajat eivät halua mennä Venäjälle, jossa riskit ovat suuret. Sen takia Suomeen on helpompi saada kansainvälistä pääomaa. Tosin myös Latvia on kova kilpailija.”

Helsingin näkyvyyttä ja elinkeinosuhteita edistää myös Pietarissa toimiva Helsinki-keskus. Nimestään huolimatta toimisto edustaa myös Tamperetta ja Kotkaa. Keskus auttaa kaupunkeja ja yrittäjiä löytämään kumppaneita järjestämällä esimerkiksi seminaareja.

”Tämä on järjestelmällistä ja aktiivista työtä, mutta kun muutkin tekevät samaa, on kilpailu kovaa ja globaalia”, myöntää keskuksen toimitusjohtaja Martti Huttunen ja listaa kilpailijoita Israelista Yhdysvaltoihin.

”On yritettävä olla realisti ja myönnettävä, että jos tuhannesta potentiaalisesta tulijasta saataisiin Suomeen viisi prosenttia, niin hyvä olisi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat