Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea: Asuntojen halpeneminen syrjäseuduilla nostaa vuokria Helsingissä

Nordean kyselyn mukaan asunnon vaihtamisen tärkeimmät syyt ovat tilantarpeen kasvu, asuinalueen vaihto ja työn perässä muuttaminen.

Talous
 
Jarmo Stenmark
Kasvukeskuksiin muuttaja ei saa vanhan asunnon myyntihinnalla lähellekään saman tasoista asuntoa uudella paikkakunnalla.
Kasvukeskuksiin muuttaja ei saa vanhan asunnon myyntihinnalla lähellekään saman tasoista asuntoa uudella paikkakunnalla. Kuva: Jarmo Stenmark

Asuntojen halpeneminen syrjäseuduilla aiheuttaa jo monenlaista ongelmaa asuntomarkkinoille, sanoo Nordea-pankki. Varajohtaja Jussi Mekkosen mukaan asuntohintojen polarisaatio on vain kiihtynyt viime vuosina. Polarisaatiolla tarkoitetaan sitä, että hinnat nousevat kasvukeskuksissa mutta laskevat selvästi muuttotappiopaikkakunnilla.

”Tämä on aiheuttanut niin sanottua muuttokiilaa. Kasvukeskuksiin muuttaja ei saa vanhan asunnon myyntihinnalla lähellekään saman tasoista asuntoa uudella paikkakunnalla. Se luo painetta myös vuokra-asuntomarkkinoille ja voi olla osaltaan vuokrien nopean nousun taustalla”, Mekkonen sanoo.

Helsingissä asuntojen hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet vuodesta 2000. Hinnat ovat nousseet nopeasti myös vuoden 2008 jälkeen. Alueilla, joilta on vähennetty paljon teollisuuden työpaikkoja, hinnat ovat sen sijaan laskeneet jo viisi vuotta.

Hintojen kehityksen suhteen synkimpiä alueita ovat Kaakkois-Suomi, Lappi ja Kainuu. Vuodesta 2000 Kainuunkin asuntojen hinnat ovat nousseet silti 30 prosenttia.

Syrjäseutujen asuntojen halpeneminen on joillain paikoin vaikeuttanut taloyhtiöiden remonttirahoitusta, kun remontti on pankin mielestä maksanut asuntojen arvoa enemmän.

”Yksittäistapauksissa taloyhtiöt eivät ole saaneet lainaa. Asuntojen halpeneminen ei ole pankeille aiheuttanut ongelmia. Lainan myöntäminen perustuu pääosin asiakkaiden maksukykyyn eikä vakuuksiin”, Mekkonen sanoo.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan neljännes 18–65-vuotiaista suomalaisista harkitsee muuttamista seuraavan vuoden aikana. Tärkeimmät muuttamisen syyt ovat tarve suurempaan asuntoon, halu vaihtaa asuinaluetta ja työn perässä muuttaminen.

Suurin este muuttamiselle on sopivan hintaisen asunnon löytäminen sopivalta alueelta.

Nordean yksityistalouden ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan tämä on selvä este työvoiman liikkuvuudella ja sitä kautta työllisyyden paranemiselle.

”Muutto pääkaupunkiseudulle johtaa usein väistämättä asumistason laskuun. Ilmiö asettaa haasteita pääkaupunkiseudun kaavoittajille. Asuntoja pitäisi saada lisää”, Kärkkäinen sanoo.

Eläkeikää lähestyvällä ikäluokalla yleisin muuttamisen este oli vaikeus saada nykyistä asuntoa myytyä. Kärkkäisen mukaan tähän on todennäköisesti syynä muuttotappiopaikkakuntien asuntomarkkinoiden tilanne. Omakotitaloja on vaikea saada kaupaksi, vaikka ikääntyvät haluaisivat usein muuttaa pienempään asuntoon.

”Osin kyse on myös siitä, että kysyntä ja tarjonta eivät muutenkaan kohtaa. Myynnissä olevat asunnot voivat olla isompia kuin mitä nuoret polvet haluaisivat ostaa”, Kärkkäinen sanoo.

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista eli 85 prosenttia haluaisi tutkimuksen mukaan asua omistusasunnossa. Osuus on korkea kaikissa ikäluokissa. Vain 11 prosenttia haluaa asua vuokralla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat