Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Vuokran korotusehdot olisi suositeltavaa mainita vuokrasumman yhteydessä

HS kertoi aiemmin, että Suomen suurimman vuokranantajan VVO:n vuokrasopimuksessa poikkeuksellisen kova korotusehto oli mainittu pienellä kirjasimella vuokrasopimuksen takapuolella.

Talous
 
Vesa Moilanen
Kilpailu- ja kuluttajaviraston Outi Haunio-Rudanko muistuttaa, että lähtökohtaisesti missä tahansa sopimuksentekotilanteessa kummankin osapuolen tulisi ymmärtää valvoa omaa etuansa.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston Outi Haunio-Rudanko muistuttaa, että lähtökohtaisesti missä tahansa sopimuksentekotilanteessa kummankin osapuolen tulisi ymmärtää valvoa omaa etuansa. Kuva: Vesa Moilanen

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan vuokran korotusehdot olisi käytännöllisintä mainita vuokrasumman yhteydessä.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin Suomen suurimman vuokranantajan VVO:n vuokrasopimuksesta, jossa poikkeuksellisen kova korotusehto oli mainittu pienellä kirjasimella vuokrasopimuksen takapuolella. Vuokrasopimuksen etupuolella ei kerrottu korotuksesta mitään.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Outi Haunio-Rudanko ei lähde arvioimaan VVO:n tapausta, sillä hänellä ei ole käsitystä siitä, minkälainen sopimuskokonaisuus on kaikkinensa ollut.

”Vuokrasopimuksissa on aina pitkät ehdot, sillä vuokranantajalla ja vuokralaisella on paljon sovittavaa. Silloin onkin tehtävä valintaa sen suhteen, miten tietomäärä sopimuspapereihin kirjoitetaan: mikä ilmoitetaan isommalla, mikä pienemmällä”, Haunio-Rudanko sanoo.

VVO on piilottanut kovan vuokrankorotusehdon vuokrasopimusten takapuolella olevaan niin sanottuun pieneen pränttiin.
VVO on piilottanut kovan vuokrankorotusehdon vuokrasopimusten takapuolella olevaan niin sanottuun pieneen pränttiin.

Haunio-Rudanko muistuttaa, että lähtökohtaisesti missä tahansa sopimuksentekotilanteessa kummankin osapuolen tulisi ymmärtää valvoa omaa etuansa.

Pitkissä sopimusehdoissa olettamana on, että molemmat osapuolet lukevat ehdot ja tietävät, minkälaiseen sopimukseen ovat nimensä kirjoittamassa.

”Suositeltavaa kuitenkin olisi, että vuokramäärä ja siihen vaikuttavat muutkin ehdot tuotaisiin samassa yhteydessä esille. Mikäli vuokranantajalla on jokin perusteltu syy, miksi korotusehtoja ei voi mainita samassa yhteydessä, on aina käytettävissä erilaisia tekniikoita: laitetaan vaikka vuokrasumman yhteyteen pieni linkki ja maininta, että katso vuokrankorotusehdot takasivulta kohdasta se ja se”, Haunio-Rudanko pohtii.

Haunio-Rudangon mukaan etenkin yksitysten vuokranantajien vuokrasopimusten kirjo on suuri. Siksi voisikin ajatella, että ammattimaiset, VVO:n kaltaiset suuret vuokrataloyhtiöt myös toimivat ammattimaisemmin kuin yhden tai kaksi vuokra-asuntoa omistavat yksityishenkilöt.

”Tässä suhteessa odotusarvona on, että ammattimaisten toimijoiden vuokrasopimukset olisivat parhaimmasta päästä.”

Oheisesta laskurista näet, miten vuokran korotusprosentti vaikuttaa vuokraasi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat