Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tavaravienti laskenut jyrkästi – työmarkkinasopu parantaisi tilannetta

Talous
 
Rio Gandara / HS
Vuosaaren satama on Suomen merkittävimpiä vientisatamia.
Vuosaaren satama on Suomen merkittävimpiä vientisatamia. Kuva: Rio Gandara / HS

Tavaraviennin jyrkkä lasku tietää huonompia ennusmerkkejä Suomen talouden elpymiselle.

Tavaraviennin arvo oli tammikuussa Tullin ennakkotilastojen mukaan kymmenen prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tiedotteen mukaan se oli arvoltaan lähes 3,6 miljardia euroa.

Vienti lähes kaikkiin tärkeimpiin kohteisiin, kuten Alankomaihin, Britanniaan ja Venäjälle, on heikentynyt vuoden takaisesta.

Luvut näyttävät huolestuttavilta, sillä Suomen elpyminen on usein perustunut nimenomaan viennin vetoon, Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen kertoo. Tavaravienti muodostaa karkeasti ottaen kaksi kolmasosaa kokonaisviennistä.

Suomen vienti on perinteisesti kasvanut suurin piirtein samaa vauhtia kuin maailman tuonti, Mikkonen sanoo.

”Nyt maailmantalous on kuitenkin elpynyt ja kauppa kasvanut, mutta Suomen vienti on jäänyt siitä jälkeen.”

Tilanteen kannalta merkittävintä on se, miten maailmantalous kasvaa ja lisääntyvätkö investoinnit Eurooppaassa. Suomen tavaravienti on Mikkosen mukaan investointivetoista ja on perinteisesti nojannut esimerkiksi metsä- ja elektroniikkateollisuuteen.

Molemmat ovat nyt rakenneuudistusten kourissa, vaikka metsäteollisuus on synkistä yleisluvuista huolimatta onnistunut jopa kasvattamaan vientiään.

Suomi ei pysty suoraan vaikuttamaan Euroopan markkinoiden kehitykseen. Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen ainoaksi keinoksi vaikuttaa tavaravientiin on työmarkkinasopu, jossa kiistan keskiössä on niin kutsuttu yhteiskuntasopimus.

”Se olisi hyvä kilpailukyvyn kannalta, mutta myös siten, että yritykset luottaisivat omiin tulevaisuudennäkymiinsä. Nyt ikään kuin odotetaan, mitä tapahtuu, ja lykätään investointipäätöksiä”, Mikkonen selittää.

Tavaravienti vaikuttaa Mikkosen mukaan myös suomalaisten työllistymiseen. Jos vienti saadaan kasvuun, työpaikatkin lisääntyvät.

Mikkonen muistuttaa, että kuukausittaisissa luvuissa on aika paljon heiluntaa. Esimerkiksi yksittäiseen kuukauten osunut iso laivatoimitus voi heiluttaa muutoslukuja paljon.

”Näiden lukujen osalta sekään ei valitettavasti selitä heikkoa kehitystä.”

Tavaravienti laski eniten EU:n ulkopuolelle menevien tavaroiden osalta, yhteensä 12 prosenttia. Vain vienti Kiinaan on Tullin mukaan kohonnut.

Tuonti on puoletaan laskenut yhdeksän prosenttia ja oli tammikuussa alle 3,9 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat