Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio arvostelee Suomea taloudenhoidosta – ministeri Stubb sai ensimmäistä kertaa henkilökohtaisen myllykirjeen

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun komissio patistaa jäsenmaiden valtiovarainministereitä henkilökohtaisesti kirjeellä. Alexander Stubbin lisäksi kirjeen saivat kollegat Belgiasta, Kroatiasta, Italiasta ja Romaniasta.

Talous
 
Vesa Moilanen
Valtiovarainministeri Alexander Stubb on saanut komissiolta postia.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb on saanut komissiolta postia. Kuva: Vesa Moilanen

Euroopan unionin komissio nuhtelee Suomea julkisen talouden tilasta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sai keskiviikkoiltana henkilökohtaisen kirjeen, jossa hallitusta kehotetaan toimiin julkisen alijäämän ja velkaantumiskehityksen taltuttamiseksi.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis ja talouskomissaari Pierre Moscovici.

Yleisluontoisessa kirjeessä kehotetaan Suomea tekemään uusia sopeutustoimia sekä rakenneuudistuksia, jotta Suomi kykenee noudattamaan komission sille asettamia vaatimuksia.

”Arvon ministeri”, HS:n haltuunsa saama kirje alkaa.

”Suomen julkisen sektorin velkasuhteen ennustetaan rikkovan 60 prosentin rajan vuonna 2015 ja jatkavan nousujohteisesti. Lisäksi julkisen sektorin alijäämän odotetaan nousseen yli 3 prosenttiin vuonna 2015. Ensi katsomalta on siis olemassa riski, että sekä EU:n vaatimat alijäämä- että velkakriteerit eivät tule täyttymään.”

Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis ja talouskomissaari Pierre Moscovici lähettivät valtiovarainministeri Alexander Stubbille kirjeen keskiviikkoiltana.
Komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis ja talouskomissaari Pierre Moscovici lähettivät valtiovarainministeri Alexander Stubbille kirjeen keskiviikkoiltana.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun komissio patistaa jäsenmaiden ministereitä henkilökohtaisesti kirjeellä. Stubbin lisäksi kirjeen saivat kollegat Belgiasta, Kroatiasta, Italiasta ja Romaniasta.

Sinänsä kirjeen lähettämiseen ei sisälly mitään dramaattista, sanoo finanssineuvos Marketta Henriksson valtiovarainministeriöstä.

”Tämä on uusi asia, jonka komissio on keksinyt. Se haluaa kiinnittää huomiotamme julkisen talouden ongelmiin”, Henriksson sanoo.

”Jos myöhemmin todetaan Suomen rikkoneen sääntöjä, voidaan myös todeta, että meitä on varoitettu. Se on niin sanotusti raskauttava tekijä.”

Suomi lähettää huhtikuussa komissioon julkisen talouden tilaa kuvaavan vakausohjelman, johon komissio toivoo myllykirjeellään lisätoimia.

Vakausohjelma tunnetaan myös nimellä julkisen talouden suunnitelma. Se määrittää julkiselle sektorille euromääräisen menokaton seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Käytännössä komission nuhtelulla on tuskin suurta vaikutusta Suomen finanssipolitiikkaan, sillä valtiovarainministeriö jakaa tilannekuvan ja hallitus valmistautuu parhaillaan ensi kuussa alkavaan kehysriiheen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat