Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supercellin kasvuvauhti vie voiton verkkojäteistä

Yli prosentti maailman väestöstä pelaa Supercellin pelejä joka päivä. Kasvuvauhti on historiallista.

Talous
 
Supercellin Paananen: Uutuuspelin menestys on ällistyttävää
Supercellin Paananen: Uutuuspelin menestys on ällistyttävää
Supercellin neljäs peli Clash Royale on osoittautunut isoksi hitiksi. Toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo, mitkä ovat hittipelin ainekset. Toimittaja Juhani Saarinen. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Peliyhtiö Supercellin ensimmäiset vuodet hakevat yrityshistoriassa vertaistaan. Noin puolitoista prosenttia kaikista ihmisistä pelaa suomalaisyrityksen pelejä päivittäin, ja niihin käytetään Suomessa enemmän rahaa kuin musiikkiin ja kirjoihin.

Supercell kertoi keskiviikkona, että sen mobiilipeleihin kulutettiin rahaa viime vuonna 2,1 miljardia euroa. Alle kuuden vuoden ikäiselle yritykselle saavutus on hyvin harvinainen.

Artikkeliin liittyvät

Jos katsotaan nopeasti kasvaneiden Googlen, Facebookin ja Twitterin ensimmäisiä vuosia, Supercell erottuu edukseen. Viidentenä vuonna perustamisen jälkeen kolmen verkkojätin myynti jäi yhteensä pienemmäksi kuin Supercellin.

Suomalaisessa viihteessä Supercell on ainutlaatuinen ilmiö. Peliyhtiö on yksinään isompi kuin kokonaiset viihteen tai kulttuurin toimialat Suomessa.

Yhtiön myynti oli viime vuonna noin kaksinkertainen verrattuna musiikin ja kirjojen yhteenlaskettuun myyntiin Suomessa.

Raju kasvu ei silti tarkoita sitä, että Supercellistä olisi tulossa uusi Google tai Facebook.

Viime vuonna kasvuvauhti hidastui jonkin verran. Yhtiö kuuluu jo valmiiksi alansa suurimpiin yhtiöihin, ja kilpailu pelaajista on kovaa.

Hittipelien elinikä ei ole välttämättä pitkä, mutta toistaiseksi Supercellin pelit ovat kestäneet aikaa varsin hyvin. Vuonna 2012 julkaistu Clash of Clans oli viime vuonna edelleen suosituimpia älypuhelinten ja taulutietokoneiden pelejä.

”Meidän visiomme on tehdä pelejä, joita ihmiset pelaisivat vuosia tai jopa vuosikymmeniä”, kertoi toimitusjohtaja Ilkka Paananen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Supercelliä ja muita pelintekijöitä avittaa se, että älypuhelimet tavoittavat yhä uusia pelaajia.

Kaisa Rautaheimo / HS
Toimitusjohtaja Ilkka Paananen esitteli Supercellin tulosta keskiviikkona Helsingissä.
Toimitusjohtaja Ilkka Paananen esitteli Supercellin tulosta keskiviikkona Helsingissä.

Markkinatutkimusyhtiö Newzoo arvioi, että mobiilipeleihin käytetty potti kasvaa 15 prosentin vuosivauhtia ja on kahden vuoden päästä 40 miljardia euroa.

Supercell käyttää uusien pelaajien tavoitteluun merkittäviä summia. Viime vuonna mainoskampanjoihin ja muuhun markkinoitiin kului 450 miljoonaa euroa.

Uutta vauhtia Supercell on saanut viime viikolla maailmanlaajuisesti julkaistusta Clash Royale -pelistä. Se kerää kaikista Apple-sovelluksista eniten rahaa 34 maassa.

Yleensä muutokset myyntilistojen kärjessä ovat hitaita. Suosituimpien mobiilipelien listalla vain neljä peliä kymmenestä vaihtui vuonna 2015 edellisen vuoden listaan verrattuna. Clash of Clansiltakin kesti aikoinaan kolme kuukautta nousta listan kärkeen Yhdysvalloissa.

Toimitusjohtaja Paananen pitää Clash Royalen suoritusta ällistyttävänä. Pelin menestys on täysin poikkeuksellista, sanoo myös peliyhtiö Seriouslyn luova johtaja Petri Järvilehto.

”On aivan varmaa, että Clash Royale tulee rikkomaan kaikki ennätykset”, Järvilehto sanoo.

”Suu pyöreänä on ihailtu, kuinka hyvin se on mennyt”, sanoo peliyritys Fingersoftin toimitusjohtaja Teemu Närhi.

Jo ennen Clash Royalen julkistamista Supercell tavoitti ison joukon ihmisiä. Yhtiö kertoo rikkoneensa sadan miljoonan päivittäisen pelaajan rajan.

Tämä tarkoittaa sitä, että noin puolitoista prosenttia kaikista ihmisistä pelaa yhtiön pelejä joka päivä. Tätä nykyä Supercellillä on pelaajia jokaisessa maailman maassa.

Pelit ovat ilmiö, joiden viehätys ulottuu pelimaailman ulkopuolellekin. Clash of Clans -aiheisia pelivideoita on katsottu videopalvelu Youtubessa miljardeja kertoja.

Supercell on myös osoitus siitä, miten liiketoiminnan kasvattaminen digitaalisessa maailmassa ei juuri vaadi uusia työntekijöitä.

Supercellin henkilöstö kasvoi viime vuonna vain 24 työntekijällä 176:een, mutta samaan aikaan sekä myynti että voitto kasvoivat satoja miljoonia euroja.

Liikevoitolla mitattuna Supercell on Nordean keräämien tietojen perusteella Suomen kymmenen suurimman yrityksen joukossa.

Yhtiö jakaa osinkoja viime vuodelta 603 miljoonaa euroa. Suurin osa menee japanilaiselle monialayhtiölle Softbankille, joka omistaa yrityksestä enemmistön. Perustajista Paananen ja Mikko Kodisoja saavat kumpikin yli 30 miljoonan euron osingot.

Osansa ovat saaneet myös verottaja ja työntekijät. Yhtiö laskee maksavansa yhteisöveroa viime vuodelta 176 miljoonaa euroa. Lisäksi Supercell käytti viime vuonna 114 miljoonaa euroa ostamalla työntekijöiltään takaisin yrityksen osakkeita ja optioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat