Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EVA:n kysely: Suomalaiset valmiina tinkimään eduistaan kilpailukyvyn vuoksi

Talous
 
Mika Ranta / HS
Suurin osa suomalaisista pitää vientiteollisuuden kilpailukyvyn säilymistä ratkaisevan tärkeänä.
Suurin osa suomalaisista pitää vientiteollisuuden kilpailukyvyn säilymistä ratkaisevan tärkeänä. Kuva: Mika Ranta / HS

Suomalaisten tuki työmarkkinoiden uudistuksille on vankka, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tuoreesta kyselystä.

Tutkimuksessa joka toinen sanoo, että suomalaisten on nyt tingittävä omista eduistaan kilpailukyvyn turvaamiseksi. Pari vuotta aiemmin vajaa puolet kansalaisista oli vielä sitä mieltä, että eduista ei pidä tinkiä. Nyt samalla kannalla on enää 29 prosenttia.

Näkyvissä on selvää turhautumista päätöksenteon riitaisuuteen ja hitauteen etenkin niin sanotun yhteiskuntasopimuksen suhteen, sanoo EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

”Mielestäni vastaukset kertovat siitä, että vaikka hallituksella ja työmarkkinajärjestöillä vaikuttaa olevan pallo hukassa, kansa on valmis muutoksiin”, Haavisto sanoo.

”Se antaa uudistuksille selkänojan ja viestii, että nyt pitää vain pistää töpinäksi päätösten kanssa.”

Toinen mielenkiintoinen kysymys oli Haaviston mielestä, kuinka moni olisi valmis sopimaan työehdoista työpaikalla. Suurin osa siirtäisi lähes kaikki päätökset sinne.

”Vain päätökset lomista ja muutosturvasta halutaan säilyttää valtakunnallisella tasolla”, hän sanoo.

Vastaajista kaksi kolmasosaa pitää joustamattomia työehtoja esteenä talouden elpymiselle. Noin 83 prosenttia suomalaisista pitää vientiteollisuuden kilpailukyvyn säilymistä ratkaisevan tärkeänä työllistymiselle ja hyvinvoinnille.

Pakolaistilanne on selvästi vaikuttanut suomalaisten asenteisiin maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Kolme neljästä vaatii tiukennuksia sekä Suomen että EU:n politiikkaan. Mielipiteet jakautuvat kuitenkin lähes tasan siinä, pitäisikö Suomen maahanmuuttopolitiikan poiketa merkittävästi EU:n linjasta.

Mielenkiintoisinta Haaviston mielestä on, että suomalaiset näyttävät pitävän päänsä kylmänä maahanmuuttokeskustelussa. Noin 60 prosenttia tukee pakolaisten työllistämistä, mikä ainakin tyrmää ennakkoluulon, että suomalaiset pelkäävät maahanmuuttajien vievän heiltä työpaikat.

”Pakolaistilanne ei ole pidemmällä aikavälillä keikauttanut yleisiä asenteita maahanmuutosta. Turvapaikanhakijoiden saapuminen nähdään erillisenä asiana, joka on hoidettava”, Haavisto sanoo.

Kyselyyn vastanneet pitävät maailman tilannetta uhkaavana Lähi-idän kriisien takia. Jopa 80 prosenttia katsoo terrorismin uhkan lisääntyneen Suomessa.

”Tässä näkyy lukuina käsitys, että suomalaisen kokevat maailman muuttuneen epävarmemmaksi paikaksi.”

Kun turvallisuuspolitiikasta kysyttiin vielä vajaa kymmenen vuotta sitten, noin puolet ajatteli, ettei Suomeen kohdistu mitään todellisia uhkia. Aiemmin suomalaiset ovat olleet sitä mieltä, että Suomeen kohdistuvat uhkat olivat miltei olemattomia, mutta nyt niitä pidetään isompina.

”Aiemmin ajateltiin, että jos Suomi pysyy loitolla maailman kiistoista, terrorismi ei uhkaa meitä. Nyt enemmistö kansasta on sitä mieltä, että Suomi kuuluu uhkien piiriin.”

Suomalaiset haluavat kyselyn mukaan enemmän painotusta turvallisuuspolitiikkaan, mutta toive ei heijastu suhtautumisessa sotilasliitto Natoon. Nato-jäsenyyden puolesta äänestäisi 27 prosenttia, kun taas 46 prosenttia on sitä vastaan.

”Yleisesti ottaen kansa katsoo yhteiskuntaa myllertäviä tekijöitä aika rauhallisesti. Huolenaiheet ovat selkeästi esillä, mutta kannat ovat maltillisempia kuin mitä nykykeskustelu antaa ymmärtää”, Haavisto toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat