Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oljenkortena on siirto varmuus­reserviin

Purkaminen maksaa kymmeniä miljoonia euroja ja kestää vuosikausia.

Talous
 

Inkoon hiilivoimalaitos työllisti parhaimmillaan noin 500 ihmistä. Se muodosti pienen yhdyskunnan ja oli merkittävä verotulojen lähde Inkoon kunnalle.

Nyt laitosta hoitaa kymmenen hengen työntekijäjoukko. Laitos ei toimi, mutta sen kolme yksikköä ovat toimintavalmiina. Vain yksi kattila ja turbiini on suljettu pysyvästi.

Aivan hetkessä yksiköt eivät heräisi tuotantoon, jos käynnistyspäätös tehtäisiin. Projektipäällikkö Jouni Kouvalaisen mukaan täysi tuotanto vaatisi jopa puolen vuoden valmistelun.

Ammattitaitoisen käyttöhenkilöstön löytäminen olisi Kouvalaisen mukaan vaikein tehtävä.

Inkoon purkaminen näyttää väistämättömältä, mutta yksi oljenkorsi on. Energiayhtiöiden mielestä Suomeen pitäisi perustaa sähkön huoltovarmuusreservi. Fortumin mielestä Inkoo sopisi siihen.

Asia on poliittisessa valmistelussa, mutta kyse on siitä, tarvitaanko Suomeen tällaista reserviä, joka tulisi käyttöön vain, jos sähkönhuoltoa uhkaisi pitkäaikainen häiriö.

Huoltovarmuusreservi on eri asia kuin käytössä oleva tehoreservi.

Varmuusreservin puoltajat viittaavat nykyiseen tuontiriippuvuuteen. Toisaalta tuonnin paino on siirtynyt länteen eikä sitä voi pitää kovin häiriöalttiina. Tuonnin tarve vähenee, kun uudet ydinvoimalat valmistuvat.

Inkoon laitosta on ajettu vasta 100 000 tuntia. Käyttöikää sillä olisi vielä saman verran jäljellä.

Inkoo oli aikoinaan iso taloudellinen ponnistus. Hinnaksi tuli lähes 1,3 miljardia markkaa. Nykyrahassa se on noin miljardi euroa.

Myös purkaminen tulee kalliiksi. Fortumin johtaja Vesa Mason mukaan se maksaa kymmeniä miljoonia euroja. Tarkka summa selviää, kun lähdetään hakemaan tarjouksia purkamisen ammattilaisilta.

Maso sanoo, että käyttökunnossa olevaa koneistoa ei pystytä myymään eteenpäin. Esimerkiksi Kiinassa on säädökset, että yli 25 vuotta vanhaa laitteistoa ei saa viedä maahan.

Voimalan vieressä sijaitsevalle syväsatamalle oli luvassa uutta käyttöä, kun valtion kaasuyhtiö Gasum alkoi suunnitella siihen isoa nesteytetyn maakaasun LNG:n terminaalilaitosta.

Hanke raukesi, kun EU-tuet osoittautuivat luultua pienemmiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat