Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP otti järeät aseet käyttöön – alkaa maksaa pankeille lainan ottamisesta

Euroopan keskuspankki ylitti markkinoiden odotukset.

Talous
 
Yves Herman Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi. Kuva: Yves Herman Reuters
Fakta

Korkopäätös vaikuttaa asuntolainan hintaan

 EKP on kaikkien 19 euromaan keskuspankki. Kansalliset keskuspankit ovat Euroopan keskuspankkijärjestelmän jäsenia. Suomen Pankin pääjohtaja osallistuu EKP:n päätöksentekoon.

 EKP määrittelee euroalueen rahapolitiikan, eli asettaa keskeiset ohjauskorot, jotka vaikuttavat pankkien kautta kaiken rahoituksen hintaan euroalueella. Rahapolitiikkaa toteutetaan myös arvopaperiostoilla.

 Tavallisen kuluttajan arjessa keskuspankin päätökset näkyvät esimerkiksi asuntolainan hinnassa. Kun EKP laskee pankkien rahoitusoperaatioiden korkoa, pankkien väliset lainakorot eli euriborit yleensä seuraavat perässä.

 Keskuspankin päätökset vaikuttavat myös muun muassa euron arvoon suhteessa muihin valuuttoihin.

Euroopan keskuspankki (EKP) ylitti torstain korkopäätöksellään reippaasti markkinoiden odotukset. EKP laskee perusrahoitusoperaatioidensa koron tasan nollaan nykyisestä 0,05 prosentista.

Keskuspankki laskee odotetusti myös liikepankkien talletuskorkoa 0,1 prosenttiyksiköllä -0,4 prosenttiin. Se tarkoittaa, että pankit joutuvat maksamaan keskuspankille yhä enemmän rahaa, jos ne tallettavat ylimääräisiä rahojaan yön ajaksi keskuspankin tileille.

Kaikkien rajuin toimenpide voi lopulta olla uusi nelivuotinen rahoitusoperaatio pankeille. Pankit voivat sen piirissä lainata EKP:lta nollakorolla rahasumman joka vastaa 30 prosenttia niiden taseen nykykoosta.

Ohjelmaan on rakennettu kannustin, joka palkitsee pankkeja luotonannosta.

”Pankit voivat saada korosta alennusta, joka kasvaa sen mukaan, miten paljon lainoja ne myöntävät”, pääjohtaja Mario Draghi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Draghin mukaan korko voi painua jopa -0,4 prosenttiin. Keskuspankki siis maksaisi pankeille siitä, että ne ottavat lainaa.

”Tällaista liikettä ei olisi voitu kuvitellakaan pari vuotta takaperin”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa kommentissaan.

EKP ilmoitti myös paisuttavansa arvopapereiden osto-ohjelmaansa nykyisestä 60 miljardista 80 miljardiin euroon kuukaudessa. Se laajentaa myös ohjelmaan kelpaavien arvopapereiden kirjoa. Nyt mukaan pääsevät myös hyvälaatuiset yritysten joukkolainat.

Lisäksi EKP aloittaa uusia kohdennettuja neljän vuoden mittaisi rahoitusoperaatioita, joiden korko voi olla alimmillaan -0,4 prosenttia.

Varsinaisen korkopäätöksen lisäksi yhä tärkeämpi osa EKP:n rahapolitiikkaa on juuri arvopapereiden osto-ohjelma, jolla pankki pyrkii osaltaan alentamaan rahan hintaa, kiihdyttämään kysyntää ja saamaan aikaan inflaatiota.

Keskuspankin odotettiin paisuttavan arvopapereiden osto-ohjelmaansa 70 miljardiin euroon kuukaudessa nykyisestä 60 miljardista. Päätös ylitti siis markkinoiden odotukset tältäkin osin.

EKP aloitti vuosi sitten maaliskuussa puolitoista vuotta kestäväksi tarkoitetun arvopapereiden osto-ohjelman, jossa se ostaa jälkimarkkinoilta eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita 60 miljardilla eurolla kuukaudessa.

Viime joulukuussa pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti, että osto-ohjelmaa jatketaan ainakin maaliskuuhun 2017 tai niin pitkään, kunnes pankin neuvosto havaitsee inflaation kiihtyvän lähelle hieman alle kahden prosentin tavoitetasoa.

Maaliskuun alussa EKP:n taseessa oli yli 600 miljardin euron arvosta ohjelman puitteissa ostettuja valtioiden ja kuntien velkakirjoja. Suomen valtion ja kuntien velasta lähes 10 miljardia euroa on EKP:n hallussa.

Euroalueen inflaatio on ollut jo pitkään nollan tuntumassa. Helmikuussa öljyn hinnan halpeneminen pudotti kuluttajahintojen kehityksestä kertovan inflaatioluvun 0,2 prosenttia miinukselle. EKP:n rahapolitiikan tavoitteena on keskipitkällä aikavälillä hieman alle kahden prosentin inflaatiovauhti.

Negatiivisen yliyön talletuskoron on toivottu kannustavan pankkeja luotonantoon, mikä voisi kiihdyttää talouden kysyntää, mikä taas nostaisi ennen pitkää hintoja. EKP:n aiemmin tärkeimpänä pidetty ohjauskorko eli perusrahoitusoperaatioiden korko on ollut 0,05 prosenttia jo syyskuusta 2014.

Monien euroalueen pankkien ja kansantalouksien tilanne on ollut niin heikko, ettei korkojen alentaminen ole tehonnut toivotulla tavalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat