Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP teki kovia päätöksiä – näin nollakorko ja arvopaperiostot vaikuttavat suomalaisten arkeen

EKP kertoi torstaina laskevansa kaikkia korkojaan ja kylvävänsä pankeille ja markkinoille lisää rahaa. Asuntolainaajalle ultrakevyt rahapolitiikka tietää matalien korkojen jatkumista.

Talous
 
Kai Pfaffenbach / Reuters
Euroopan keskuspankki EKP ylitti torstain päätöksillään markkinoiden odotukset.
Euroopan keskuspankki EKP ylitti torstain päätöksillään markkinoiden odotukset. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Euroopan keskuspankki (EKP) ylitti torstain korkopäätöksellään reippaasti ennakko-odotukset. Keskuspankki laskee ohjauskoron nollaan ja pankkien talletuskorko painuu yhä syvemmälle miinukselle. EKP myös kylvää lisää rahaa pankeille ja markkinoille uusilla lainaoperaatioilla ja arvopaperiostojen kasvattamisella.

Keskuspankin toimet vaikuttavat myös tavallisen suomalaisen arkeen. HS kertoo miten.

Asuntolaina

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi, että lainakorkojen nousu näyttää yhä kaukaisemmalta. EKP:n pääjohtaja Mario Draghi totesi torstain tiedotustilaisuudessa, että korot pysyvät nykytasolla tai jopa laskevat ainakin pitkälle yli vuoden 2017 maaliskuun.

”Voi olla, että he salaa ajattelevat, että rahapolitiikkaa on tarve pitää hyvin keveänä vielä pidempäänkin. Mutta on luonnollista, että keskuspankki ei halua sitoa käsiään kovin pitkälle”, von Gerich sanoo.

Euribor-korot, joihin useimmat asuntolainat on sidottu, seuraavat keskuspankin korkopäätöksiä. Kaikki euriborit ovat jo painuneet miinukselle ja ne voivat laskea yhä. EKP kertoi myös alentaneensa inflaatioennusteitaan, mikä vahvistaa odotusta korkojen pysymisestä matalana vielä pitkään.

Vanhoissa asuntolainoissa kokonaiskorko laskee euriborien pudotuksen myötä alle marginaalin. Joidenkin lainojen kokonaiskorko on jo lähellä nollaa. Näin on, jos viitekorko on esimerkiksi -0,2 prosentissa oleva kolmen kuukauden euribor ja marginaali 0,4 prosenttia. Ennen finanssikriisiä näin matalat marginaalit olivat pääkaupunkiseudulla yleisiä.

Jo runsaan vuoden ajan pankit ovat kirjanneet uusiin lainasopimuksiin, että viitekorko on vähintään nolla. Silloin korkojen lasku syvemmälle miinukselle ei vaikuta kokonaiskorkoon mitenkään. Lainan korko on aina vähintään marginaalin suuruinen.

Euron kurssi

EKP:n toimet vaikuttavat myös euron kurssiin. Periaatteessa korkojen laskun pitäisi heikentää euroa. Valuuttamarkkinoiden mekanismit ovat kuitenkin monimutkaisia. Torstaina euro ensin heikkeni, mutta nousi sitten yli keskiviikon kurssin. Eurolla sai torstaina iltapäivällä 1,11 dollaria.

Euron kallistuminen parantaa suomalaisen kuluttajan ostovoimaa euroalueen ulkopuolella matkustettaessa, mutta vientiteollisuuden kilpailukyky vastaavasti kärsii.

Osakemarkkinat

Osakemarkkinoilla on vallinnut tämän vuoden alussa suuri epävarmuus, kun Kiinan talouskasvu on hidastunut ja Yhdysvalloistakin kuuluu välillä huolestuttavia uutisia.

EKP:n arvopaperien osto-ohjelmat ja hyvin matalat korot kuitenkin tukevat yhä osakemarkkinoita. Kun valtionlainojen nimelliskorot ovat miinuksella ja useimpien muidenkin vähäriskisten sijoitusten tuotot ovat nollan tuntumassa, sijoittajat päätyvät sijoittamaan osakkeisiin edes jonkinlaisen tuoton toivossa.

Osakemarkkinoiden useita vuosia jatkunut voimakas nousu näyttää kuitenkin toistaiseksi päättyneen. Edes torstain rajut toimet eivät riittäneet kääntämään markkinoita.

EKP:n päätökset arvopaperien osto-ohjelman kasvattamisesta ja korkojen lisälaskusta käänsivät läntisen maailman osakemarkkinat ensin hyvään nousuun. Iltaa kohden nousu kuitenkin loiveni ja osa indekseistä meni jo kello viiden jälkeen pakkaselle. Helsingin pörssi oli hyvin niukasta plussan puolella.

Vaikka toimet ylittivät markkinoiden odotukset, markkinat tuntuvat janoavan jatkuvasti lisää rahapoliittista dopingia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat