Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fitch laski Suomen luottoluokituksen AA+:aan – Stubb: ”Ei ole mikään ’business as usual’”

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kytkee blogissaan luottoluokituksen laskun EU-komissiolta saamaansa paimenkirjeeseen, joka patistaa Suomea tekemään lisää julkisen talouden sopeutustoimia. Uhkana on jopa EU:n tutkinta.

Talous
 
Sami Kero / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kommentoi luottoluokituksen laskua tuoreeltaan blogissaan.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kommentoi luottoluokituksen laskua tuoreeltaan blogissaan. Kuva: Sami Kero / HS

Yhdysvaltalainen luottoluokitusyhtiö Fitch laski Suomen pitkäaikaisten valtionlainojen luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta AAA-luokituksesta AA+:aan perjantaina.

Suomen talouden näkymät ovat yhtiön mukaan vakaat.

Fitch perustelee luokituksen laskua muun muassa sillä, että Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna vain 0,4 prosenttia ja kasvunäkymät jäävät 1–1,2 prosenttiin keskipitkällä aikavälillä. Yhtiön mukaan Suomen talouskasvu oli EU-alueen toiseksi hitainta Kreikan jälkeen.

Fitch pitää Suomen talouden kuluvan vuoden kasvuennusteen yhdessä prosentissa. Vaatimatonta kasvua tukevat yksityisten investointien, asuntomarkkinoiden, paperi- ja selluteollisuuden elpyminen sekä yksityinen kulutus, yhtiö listaa.

Yhtiön ennusteissa valtionvelka kasvaa nykyisestä noin 62,6 prosentista noin 67,5 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2020 mennessä. Ennusteessa on yhtiön mukaan huomioitu hallituksen julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016–2019 sekä eläkeuudistus vuonna 2017.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kommentoi luottoluokituksen laskua blogissaan otsikolla ”Kirje suomalaisille”.

”Luottoluokituksen aleneminen ei ole mikään ’business as usual’ – varoitus, jonka jälkeen kaikki jatkuu kuin ennallaan. Se on merkki siitä, että meitä ulkopuolelta arvioivat ovat alkaneet menettää uskoaan Suomen kykyyn uudistua”, Stubb kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomea arvioidaan yhtenä Pohjoismaista, mutta Suomen maine osana asiansa hyvin hoitavaa Pohjolaa on vaikea korjata, jos se järkkyy.

”Lähiviikkoina käydään hallituksen sisällä ja ministeriöissä huhtikuun julkisen talouden riiheen huipentuvat talouspoliittiset keskustelut. Tulen niissä tiukasti puolustamaan suomalaisten yhteistä julkistaloutta ja tekemään kaikkeni sen puolesta, että Suomessa saadaan aikaan käänne parempaan.”

Suomen hallituksen tavoitteena on ollut, että velkaantuminen taitetaan tämän hallituskauden aikana.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sai keskiviikkoiltana henkilökohtaisen kirjeen Euroopan komission varapuheenjohtajalta ja talouskomissaarilta, jotka kehottavat hallitusta toimiin julkisen alijäämän ja velkaantumiskehityksen taltuttamiseksi.

Suomea patistetaan tekemään uusia sopeutustoimia sekä rakenneuudistuksia.

Stubb muistuttaa blogissaan, että komission on EU:n sääntöjen mukaan aloitettava Suomen julkistalouden tarkempi tutkinta, jos vuotta 2015 koskevat ennakkoarviot toteutuvat.

”En aio olla se valtiovarainministeri, jonka kaudella luottoluokitus alenee ja joudumme EU:n komission tarkkailuun ilman, että nämä viestit aikaansaavat todellisen ryhdistäytymisen taloutemme hoidossa”, Stubb kirjoittaa ja sanoo, että valtiontaloudessa täytyy tehdä uusiakin säästöjä hallitusohjelmassa sovitun neljän miljardin euron lisäksi.

Suurista luottoluokittajista Standard & Poor’s pudotti Suomen toiseksi parhaaseen AA+-luokkaan lokakuussa 2014.

Suomella on yhä paras mahdollinen luottoluokitus luottoluokittaja Moody’silta, joka helmikuussa ei muuttanut arviotaan Suomen luottoluokituksesta.

Moody’s muutti arvionsa Suomen näkymistä vakaista negatiiviseksi kesäkuussa 2015 muun muassa hitaaksi ennakoidun talouskasvun vuoksi. Haasteina Moody’s mainitsee työllisyysasteen noston ja työurien pidennystarpeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat