Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomistit: Suomi voi menettää pian viimeisenkin AAA-luokituksen, eikä muutosta näy – mitä siitä seuraa?

OP:n ja Nordean pääekonomistit arvioivat, että kestää vielä vuosia, ennen kuin luottoluokittajat päästävät Suomen takaisin AAA-luokkaan.

Talous
 
OP:n pääanalyytikko Reijo Heiskanen (vas.) ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
OP:n pääanalyytikko Reijo Heiskanen (vas.) ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Ainoastaan yhdysvaltalainen luottoluokittaja Moody’s arvioi Suomen luottoluokituksen olevan enää parasta AAA-luokkaa.

Viimeisin muutos luokituksiin tapahtui perjantaina, kun luottoluokitusyhtiö Fitch laski Suomen pitkäaikaisten valtionlainojen luottoluokituksen toiseksi parhaimpaan AA+:aan.

Suurista luottoluokittajista Standard & Poor’s pudotti Suomen AA+-luokkaan jo lokakuussa 2014.

HS kysyi johtavilta ekonomisteilta, mistä luokituksissa on kyse ja mitä niiden laskusta seuraa.

 

Mistä luottoluokituksessa on kyse?

Valtion luottoluokitus on luokittajan arvio maan kyvystä selviytyä taloudellisista velvoitteistaan. Paras luottoluokitus on AAA. Käytännössä parempi luottoluokitus mahdollistaa valtion saavan lainaa edullisella korolla.

Monilla parhaan luottoluokituksen arvopapereihin sijoittavalla sijoittajalla saattaa myös olla ehtona, että sijoituskohteella pitää olla kahdelta luottoluokitusyhtiöltä paras luokitus.

Suomella on ollut jo vuosikymmeniä maailmalla maine luotettavana ja tunnollisena velkojen maksajana. Suomen talouskasvu ja bruttokansantuotteen nousu ovat kuitenkin nyt huomattavasti alhaisempia kuin ennen. Myös valtionvelka on kasvanut.

Näiden viileiden talousnäkymien takia merkittävät luottoluokittajat ovat laskeneet Suomen luottoluokituksia.

 

Mitä luokituksen alentamisesta seuraa?

Suomen vaikea taloudellinen tilanne on jo nyt vaikuttanut Suomen saamien velkojen korkoihin. Vielä muutama vuosi sitten korot olivat suhteessa muihin Euroopan maihin hyvin alhaiset, mutta nyt tilanne on toinen, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Luottoluokituksen aleneminen toiseksi parhaimpaan luokkaan ei von Gerichin mukaan kuitenkaan aiheuta valtion lainamarkkinoilla suuria liikkeitä – ainakaan heti.

”Suomi on ratsastanut markkinoilla hyvän luottoluokituksen ansiosta. Mitä pidempään vaikeat ajat jatkuvat, sitä enemmän lainakorot nousevat”, von Gerich kuitenkin arvioi.

Myöskään OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ei usko välittömiin vaikutuksiin: ”Markkinat ovat jo ennakoineet luokituksen laskua”, hän arvioi.

”Luottoluokittajien viestissä on kyse siitä, että julkisen talouden suunta on huono, eikä se ole kestävässä tilanteessa”, Heiskanen sanoo.

Von Gerich kuitenkin muistuttaa, että Suomen absoluuttisesti korkotaso on edelleen historiallisesti matala.

Suomen valtion velka on noussut nopeaan tahtiin, eikä edes hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus muuttaisi suuntaa tarpeeksi nopeasti, arvioivat ekonomistit.

Von Gerich uskoo, että Moody’s laskee oman luokituksensa AAA-luokasta myöhemmin tänä vuonna. Hänen mukaansa on hyvin todennäköistä, että luokitukset laskevat vielä toiseksi parasta AA+:kin alemmaksi.

”Luottoluokittajilla on tapana, että kun luokitus laskee parhaasta luokasta, laskee se vielä myöhemmin enemmän. Keskustelun pitäisi siirtyä jo siihen, kuinka paljon laskua tapahtuu.”

OP:n Heiskanen ei ole yhtä varma Moody’sin luokituksen suunnasta. Hän kertoo kuitenkin, ettei yllättyisi, jos se laskisi.

 

Miten luokitukset saataisiin taas nousuun?

Nordean Von Gerichin mukaan Suomen pitäisi saada ensinnäkin velan kasvu pysähtymään. Parhaimmillaankin edessä on hänen mukaansa pitkä prosessi.

”Parhaimmassakin tapauksessa kestää kauan, että talouden suunta kääntyy.”

OP:n Heiskanen on samoilla linjoilla: velkasuhteen täytyy tasapainottua, ja siltikin matkaa on vielä jäljellä.

”Suomi on monella tavalla hyvin toimiva talous. Luokitukset ovat siksi sinällään korkealla tasolla. Suunta on kuitenkin nyt huono ja osittain kestämätön”, Heiskanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat