Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiva: Suomen pankit ja työeläkeyhtiöt vakaalla pohjalla, mutta riskit ovat suuria

Negatiiviset korot, ailahtelevat sijoitusmarkkinat ja epävarma maailmantalous tuovat haasteita pankki- ja eläkesektorille.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto
Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen.
Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Finanssivalvonnan (Fiva) mukaan Suomen finanssisektori on vakaalla pohjalla, mutta negatiivisten korkojen, ailahtelevien sijoitusmarkkinoiden ja epävarman talouskehityksen maailmassa riskit ovat merkittäviä.

Fiva julkaisi katsauksena pankki- ja eläkesektoriin tänään maanantaina.

Suomalaispankkien ydinvakavaraisuus sekä liikevoitto paranivat selvästi vuonna 2015 vuodentakaiseen nähden. Ydinvakavaraisuus tarkoittaa oman pääoman suhdetta riskipainotettuihin saataviin, kuten lainoihin.

Myös kannattavuus parani vuositasolla, tosin se heikkeni vuoden loppua kohti sijoitusmarkkinoiden epävarmuuden kasvaessa. Alkavaan vuoteen on menty entistä suurempien uhkakuvien saattelemana.

”Sijoitusmarkkinoiden kehitystä on leimannut kuluvan vuoden ensimmäisinä kuukausina suuri epävarmuus. Matalan korkotason kauden uskotaan jatkuvan edelleen. Pankkien tuottokehitys voi kuluvana vuonna heikentyä selvästi viimevuotisesta, jos epävarmuus sijoitusmarkkinoilla jatkuu”, kirjoittaa osastopäällikkö Jyri Helenius.

Pankkisektorin liikevoitto nousi viime vuonna kolmeen miljardiin euroon tuottojen kasvun ja kulujen laskun takia.

Kulujen supistuminen johtui pitkälti siitä, että pankit eivät viime vuonna maksaneet pankkiveroa. Fivan mukaan valtaosa tuottojen kasvusta oli peräisin sijoitustoiminnasta ja arvopaperikaupasta, kun taas korkotulot laskivat matalien korkojen takia.

”Korkokatteen pudotusta paikanneiden muiden tuottojen kehitys on voimakkaasti riippuvainen sijoitusmarkkinoiden kehityksestä, joka on tässä tilanteessa erityisen vaikeasti ennakoitavaa”, Helenius varoittaa.

Lisäksi pankkien on Fivan mukaan edelleen varauduttava siihen, että Suomen heikko taloustilanne alkaa näkyä muun muassa luottotappioiden lisääntymisen kautta.

Fivan mukaan monet suomalaispankit ovat alkaneet varautua muuttuvaan korkomaailmaan uusilla lainasopimuksilla, joiden mukaan negatiivista korkoa ei vähennetä marginaalista. Toisin sanoen pankki saisi aina tuottoa vähintään marginaalin verran.

Marginaali on korko, jonka pankki veloittaa viitekoron eli yleisimmin euriborien lisäksi.

Fivan mukaan olisi tärkeää, että tällaista sopimusehtoa ei kielletä. Se voisi johtaa marginaalien nousuun, rajoittaa asiakkaiden vaihtoehtoja ja syödä etenkin pienten pankkien kannattavuutta.

Vuosi 2015 oli työeläkeyhtiöille haastava, Fiva kirjoittaa.

Vakavaraisuus heikkeni viime vuonna, tosin se pysyi yhä hyvällä tasolla. Eläkeyhtiöiden sijoitustuotto jäi viime vuonna viiteen prosenttiin, eli tuottovaatimus saavutettiin täpärästi. Tuotto kertyi pääasiassa osakkeista.

Sijoitusten riskiä kuvaava vakavaraisuusraja oli korkeimmillaan sitten vuoden 2007, kun maailma alkoi ajautua syvään finanssikriisiin.

”Matala korkotaso ja sijoitusmarkkinoiden epävarmuus edellyttävät työeläkesektorin toimijoilta hyväksyttävän riskitason jatkuvaa arviointia suhteessa vakavaraisuuteen ja tuottotavoitteeseen”, Fivan johtaja Anneli Tuominen kirjoittaa tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat