Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunto­rakentamisesta tullut Suomen talouden moottori – ”Tilanne on parempi kuin aikoihin”

Rakennusalan myynti kasvoi viime vuonna yli kuusi prosenttia verrattuna vuoteen 2014.

Talous
 
Leif Rosas
Asuntorakentaminen vauhdittaa talouskasvua, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Helsingin Kruunuvuorenrantaan nousee uusia asuntoja vauhdilla.
Asuntorakentaminen vauhdittaa talouskasvua, sanoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus. Helsingin Kruunuvuorenrantaan nousee uusia asuntoja vauhdilla. Kuva: Leif Rosas

Rakentamisella menee Suomessa hyvin.

Tilastokeskuksen uuden julkistuksen mukaan rakennusyritysten myynti kasvoi viime vuonna yli kuusi prosenttia. Parannus on merkittävä verrattuna vuoteen 2014, jolloin kasvua tuli vain runsaat kaksi prosenttia.

Hyvä kehitys tuli korjausrakentamisen puolelta, sillä uudisrakentamisen määrä väheni noin neljä prosenttia.

Asuntorakentaminen on tällä hetkellä Suomen talouden moottori, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

”Tämän vuoden kasvunäkymät lepäävät erityisesti rakennusalan ja palvelualojen puolella. Ne tulevat kannattelemaan taloutta”, Brotherus sanoo.

”Viennin vedosta on puhuttu pitkään, mutta luottamusmittareiden ja tuoreiden vientilukujen perusteella nämä toiveet ovat aika ohuita.”

Tavaravienti supistui tammikuussa peräti 10 prosenttia vuoden takaisesta.

Tuomas Pietinen
Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.
Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Rakennusala on sen sijaan täynnä myönteisiä merkkejä, Brotherus sanoo. Tuoreiden lukujen lisäksi luottamusmittarit sekä lupamäärät ovat nousussa ja uusien aloitusten määrä hyvällä tasolla.

Brotheruksen mukaan positiivista on myös se, että autokauppa kasvoi Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa lähes yhdeksän prosenttia vuoden takaisesta. Lisäksi asuntokauppa on ollut vilkasta.

Vaikka koko kaupan myynti laski hieman vuoden takaisesta, Brotherus näkee hyviä merkkejä asuntojen ja autojen kaltaisissa isommissa hankinnoissa.

”Kuluttajat ovat uskaltautuneet tekemään ostopäätöksiä, vaikka taloustilanne on hämärän peitossa, eikä näköpiirissä ole mitään kovin suurta kasvua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat