Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätös lähenee – ”Nosto olisi hyvin epätodennäköinen”

Fed päättää jälleen keskiviikkona rahapolitiikan linjastaan. Nollissa ollutta korkoa nostettiin joulukuussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006.

Talous
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Yhdysvaltain keskuspankin rakennus Washingtonissa.
Yhdysvaltain keskuspankin rakennus Washingtonissa. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Yhdysvaltain keskuspankki Fed päättää jälleen keskiviikkona rahapolitiikan linjastaan.

Uutistoimisto Reutersin ekonomistikyselyn perusteella on lähes varmaa, ettei keskuspankki nosta liikepankkien välistä luotonantoa määrittävää ohjauskorkoaan.

Nollissa ollutta korkoa nostettiin joulukuussa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006. Korkoväli on nyt 0,25–0,50 prosenttia.

”On hyvin epätodennäköistä, että tässä vaiheessa tulisi koron nosto. Mutta en usko koron laskuunkaan, vaikka jotkut ovat puhuneet siihen suuntaan”, sanoo Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.
Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

Yhdysvaltain keskuspankin korkopäätös on merkittävä, koska se vaikuttaa maailman suurimman kansantalouden suuntaan ja rahoitusmarkkinoihin niin Yhdysvalloissa kuin globaalilla tasolla.

Lisäksi korkopäätös vaikuttaa muun muassa dollarin ja sitä kautta myös muiden valuuttojen kurssiin.

Schaumanin mukaan Yhdysvaltain keskuspankki on viime aikoina pyrkinyt tekemään selväksi, että korkoja tullaan nostamaan tulevaisuudessa.

Schauman uskoo, että tänä vuonna korkoa nostetaan kahdesti. Vielä puoli vuotta sitten ekonomistien enemmistö uskoi neljään koronnostoon, mutta alkuvuodesta Yhdysvaltain taloudesta on tullut heikompia lukuja.

”Koron nosto näyttää mahdolliselta vasta kesällä tai syksyllä. Ennusteemme on, että kesällä korkoa nostetaan 0,25 prosenttiyksikköä.”

Jotkut ekonomistit ovat varoitelleet Yhdysvaltain keskuspankkia korkojen nostamisesta liian pian. Vaikka työttömyysaste on laskenut noin viiteen prosenttiin, inflaatiovauhti on yhä heikkoa ja työllisyysaste ei ole palautunut vuonna 2008 alkanutta finanssikriisiä edeltävälle tasolle.

”Kokonaiskuva on äärimmäisen hankala, ja on vaikea sanoa mihin suuntaan Yhdysvaltain talous kääntyy”, Schauman pohtii.

”Talouden vauhti saattaa kiihtyä tai hiipua. Signaaleja molempiin suuntiin on olemassa.”

Muun muassa Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri, Harvardin yliopiston taloustieteen professori Lawrence Summers on puhunut voimakkaasti sen puolesta, että korkoja ei pidä nostaa ennen kuin inflaatiovauhti alkaa kiihtyä.

Myös Yhdysvaltain keskuspankin johtokunnan jäsenyyden vuodenvaihteessa jättänyt Narayana Kocherlakota on vaatinut keskuspankkia laskemaan korot takaisin nollaan tai jopa negatiiviseksi, jotta talouden toipuminen voidaan varmistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat