Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säätiöt säilyttivät valtansa Stockmannissa

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kaksi äänestystä venytti Stockmannin yhtiökokousta. Hallituksen puheenjohtaja Kaj-Gustaf Bergh (vas.) ja toimitusjohtaja Per Thelin Finlandiatalossa.
Kaksi äänestystä venytti Stockmannin yhtiökokousta. Hallituksen puheenjohtaja Kaj-Gustaf Bergh (vas.) ja toimitusjohtaja Per Thelin Finlandiatalossa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Säätiöt hallitsevat

 Stockmannia hallitsevat suomenruotsalaiset säätiöt äänivaltaisten A-osakkeiden turvin.

 Svenska Litteratursällskapet, Föreningen Konstsamfundet ja Åbo Akademin Stiftelse ovat suurimmat säätiöomistajat.

 Hartwall Capital omistaa lukumääräisesti eniten osakkeita.

 Stockmannin hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi tulee Jukka Hienonen. Nykyinen Kaj-Gustaf Bergh siirtyy hallituksen jäseneksi.

Säilyttäjät ja uudistajat ottivat yhteen kauppayhtiö Stockmannin yhtiökokouksessa tiistaina Helsingin Finlandia-talossa.

Säilyttäjät eli suomenruotsalaiset säätiöt voittivat. Yhtiössä on vastaisuudessakin kaksi osakesarjaa, A-osakkeet ja B-osakkeet, joista A-osakkeilla on äänestettäessä kullakin kymmenen ääntä ja B-osakkeilla vain yksi ääni.

Osakkaista sijoitusyhtiö Hartwall Capital olisi halunnut muuttaa yhtiöjärjestystä siten, että sarjat olisi yhdistetty ja kullakin osakkeella olisi vain yksi ääni.

Ehdotus torjuttiin kuitenkin äänestyksessä selkeästi, koska muutoksen toteuttaminen on tehty yhtiöjärjestyksessä hyvin vaikeaksi.

Sääntöjen mukaan muutos tulee voimaan vain, jos äänestyksessä mukana olevista osakkeista kaksi kolmasosaa kannattaa sitä, erikseen A-osakkeissa ja erikseen B-osakkeissa. Lisäksi uudistuksessa häviävän osapuolen, eli tässä tapauksessa A-osakkeiden, enemmistön pitää kannattaa muutosta. Mukaan luetaan myös ne, jotka eivät olleet läsnä kokouksessa.

Ehto täyttyi vähä-äänisten B-osakkeiden omistajien kohdalla, joista yli 70 prosenttia kannatti muutosta, mutta A-osakkaat kaatoivat sen selvin lukemin. Siksi Stockmannissa jatketaan nykyisellä yhtiöjärjestyksellä.

Entisen panimosuvun Hartwallin sijoitusyhtiö Hartwall Capital on ajanut osakesarjauudistusta parisen kuukautta julkisesti. Hartwall Capitalin toimitusjohtaja Eeva Ahdekivi perusteli ehdotusta kokouksessa sillä, että se auttaisi nostamaan yhtiön arvoa.

”Tiedossa on, että varsinkin monet ulkomaiset sijoittajat hyljeksivät kahden sarjan yhtiöitä, jotka kohtelevat omistajia eriarvoisesti. Muutoksella saataisiin lisää sijoittajia ja kurssi nousuun.”

Suurimpiin omistajiin kuuluvan Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh katsoi, ettei kysymys osakesarjoista ole arvon kannalta olennainen, vaan yhtiön tulos ratkaisee. Hän uskoi, että Stockmann on pääsemässä vaikeuksien jälkeen uuteen nousuun.

”Suomessa on totuttu kunnioittamaan sopimuksia ja yhtiöjärjestys on sopimus. Jokainen Stockmannin osakkeita ostava tietää, että meillä on kaksi sarjaa”, Bergh sanoi.

Hartwallin esityksen mukaan A-osakkeiden omistajille olisi järjestetty osakeanti, jossa nämä olisivat saaneet jokaista omistamaansa 40 osaketta kohden kolme uutta osaketta. Näin osakkaat olisivat saaneet kurssiin nähden noin seitsemän prosentin hyvityksen äänivallan menetyksestä.

Stockmannin kurssikehitys on ollut lähes pelkkää alamäkeä sitten vuoden 2011, jolloin osakkeesta maksettiin noin 25 euroa. Nykyisin kurssi on runsaat kuusi euroa viimeaikaisen pienen nousun jälkeen.

Uudistusehdotusta seuranneessa keskustelussa kuultiin värikkäitä mielipiteitä. ”Vanhoillinen omistajakunta on hitaalla reagoinnillaan ajanut yhtiön ongelmiin. Stockmann on Titanic, joka on törmännyt jäävuoreen”, uudistusta kannattanut pienomistaja sanoi.

Kaj-Gustaf Bergh katsoi, että äänestys asiasta oli tarpeeton, koska A-osakkaiden kanta oli tullut keskustelussa selväksi. Hartwall Capitalin Ahdekivi vaati äänestystä, jotta mielipiteet tulevat mitatuiksi. Kokouksen puheenjohtaja asianajaja Stefan Wikman järjestytti äänestyksen.

Toisessa äänestyksessä hallitus ei saanut tarvittavaa enemmistöä ehdotukselleen suuresta osakeantivaltuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat