Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan pääministeri lupaa 6,5 prosentin kasvua – ”Talous ei koe mahalaskua”

Li Keqiang vakuutti vuotuisessa lehdistötapaamisessaan talousuudistusten jatkuvan. Se tarkoittaa muun muassa kannattamattomien tehtaiden sulkemista.

Talous
 
JASON LEE / Reuters
Kiinan pääministeri Li Keqiang
Kiinan pääministeri Li Keqiang Kuva: JASON LEE / Reuters

Peking

Kiinan taloudella on vaikeuksia, mutta romahdus ei ole uhkaamassa. Näin vakuutti Kiinan pääministeri Li Keqiang keskiviikkona Pekingissä kiinalaiselle ja ulkomaiselle lehdistölle.

Li piti vuotuisen lehdistötilaisuutensa, kun Kiinan kansankongressin vajaat kaksi viikkoa jatkunut kokous päättyi keskiviikkona. Kansankongressi on eräänlainen parlamentin vastine, joka muodollisesti hyväksyy Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen tekemiä päätöksiä.

Pääministeri Li on Kiinan kommunistipuolueen toiseksi korkein johtaja. Kansankongressin kokouksen päätteeksi hänellä on tapana pitää tilaisuus, jossa toimittajat kysyvät häneltä ennalta sovittuja kysymyksiä. Tilaisuus on käsikirjoitettu muistuttamaan lehdistötilaisuutta, jossa kysymyksiä saa esittää vapaasti.

Tämänkertaisessa tilaisuudessa keskeinen viesti näytti olevan uskon valaminen Kiinan taloutta kohtaan. Kiinan talouskasvun hidastuminen ja pörssiromahdukset ovat herättäneet sekä ulkomailla että Kiinassa suurta huolta.

Ennen kokouksensa päättymistä keskiviikkona Kiinan kansankongressi muodollisesti hyväksyi Kiinan uuden viisivuotissuunnitelman vuosille 2016–2020. Suunnitelmaan kuuluu muun muassa vuotuisten talouskasvun pitäminen 6,5–7 prosentissa.

Viime vuonna Kiinan talous kasvoi virallisen kirjanpidon mukaan 6,9 prosenttia. Tavoite tälle vuodelle on vähintään 6,5 prosenttia.

Li hän lupasi keskiviikkona, että tavoite saavutetaan.

”Minun on mahdotonta olla sitä mieltä, ettei Kiina pystyisi saavuttamaan päätettyä tavoitteitaan”, Li ilmoitti. ”Kiinan talous ei koe mahalaskua.”

Lin mukaan Kiina on valmis käyttämään ”innovatiivisia” keinoja, jos talouskasvu ei muutoin asetu haluttuun haarukkaan.

Kasvuvakuutteluista huolimatta Li lupasi myös, että Kiina jatkaa talouden uudistuksia. Osa taloustieteilijöistä on arvioinut, että talousuudistusten tekeminen on vaikeaa, jos samaan aikaan aikoo ylläpitää vahvaa talouskasvua.

Uudistuksiin kuuluu teollisuuden ylikapasiteetin purkaminen, joka tarkoittaa tehtaiden sulkemisia. Se voi merkitä myös irtisanomisia, jotka puolestaan voivat lisätä kansan tyytymättömyyttä ja aiheuttaa entistä laajempia mielenilmauksia.

Li kuitenkin vakuutti, että Kiina jatkaa ylikapasiteetin purkua. Tämän se aikoo tehdä ilman suuria joukkoirtisanomisia.

”Mahdollisesti irtisanotuille ihmisille tulemme tarjoamaan uusia työpaikkoja. Niille, joilla on kaikesta huolimatta vaikea löytää työtä, keskushallinnolla ja paikallishallinnoilla on taloudelliset resurssit korvata irtisanomisia.

Yli kaksi tuntia kestäneessä tilaisuudessa Li otti kantaa myös esimerkiksi Kiinan ja Venäjän suhteisiin, joiden hän sanoi jatkuvan hyvinä ja läheisinä. Hän totesi, että Kiinan öljyntuonti Venäjältä kasvoi viime vuonna tonneissa mitattuna, mutta sen arvo pieneni, koska hinnat laskivat.

Li otti kantaa myös Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Yhdysvallat on Kiinalle tärkeä kauppakumppani.

”Yhdysvaltojen meneillään olevat vaalit ovat olleet vilkkaat ja herättäneet paljon huomiota. Uskon, että riippumatta siitä, kuka pääsee Valkoiseen taloon, Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteiden perusta ei muutu.”

Suhteissa on ollut ylä- ja alamäkiä, mutta ne ovat vuosien mittaan kehittyneet kokonaisuutena parempaan suuntaan, Li sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat