Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon ja Saksan pörssit vihdoin yhdistymässä maailman suurimmaksi pörssi­operaattoriksi

Pörssit ovat yrittäneet fuusiota yli 15 vuoden ajan. Yhdistyminen voi vielä kaatua kilpailevaan tarjoukseen.

Talous
 
Reuters
Meklareita Frankfurtin pörssissä maanantaina 14. maaliskuuta.
Meklareita Frankfurtin pörssissä maanantaina 14. maaliskuuta. Kuva: Reuters

Frankfurtin ja Lontoon pörssejä pyörittävät yhtiöt Deutsche Börse ja London Stock Exchange Group vahvistivat keskiviikkona yhdistävänsä voimansa.

Euroopan kahden suurimman pörssin fuusio luo arvopaperikaupan jätin, jossa on listattuna 3 200 pörssiyhtiötä. Liikevaihdolla mitattuna se olisi maailman suurin pörssioperaattori.

Fuusio on poikkeuksellisen pitkän riiustelun tulos. Ensimmäisen kerran pörssit keskustelivat fuusiosta yli 15 vuotta sitten. Keskustelut eivät johtaneet tulokseen. Sen jälkeen Lontoon pörssillä on ollut useita kosijoita, jotka sen omistajat ovat kerta toisensa jälkeen hylänneet.

Yhdysvaltalainen Nasdaq, joka omistaa esimerkiksi Helsingin pörssin, osti Financial Times -lehden mukaan vuonna 2006 lähes 30 prosenttia Lontoon pörssin osakkeista ja teki ostotarjouksen lopuista osakkeista. Lontoo kuitenkin hylkäsi tarjouksen.

Lontoon ja Frankfurtin osakemarkkinoiden fuusion tielle voi ilmaantua edelleen esteitä. New Yorkin pörssin omistava Intercontinental Exchange on myös ilmoittanut olevansa kiinnostunut Lontoon pörssistä. Yhtiö ei ole vielä tehnyt kilpailevaa tarjousta, mutta sellainen saattaa olla tulossa.

STEFAN WERMUTH / Reuters
Lontoon pörssi
Lontoon pörssi

Epäilyksiä on herättänyt myös Britannian mahdollinen ero EU:sta. Britit äänestävät kesäkuussa, pysyykö Britannia EU:n jäsenenä vai eroaako se unionista.

Fuusion osapuolet vakuuttivat, että jättifuusio toteutuu Britannian EU-äänestyksen lopputuloksesta riippumatta.

”Yrityksen rakenne on sellainen, että fuusio onnistuu kansanäänestyksen lopputuloksesta riippumatta”, Deutsche Börsen toimitusjohtaja Carsten Kengeter sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdistymisellä tavoitellaan 450 miljoonan euron vuosittaisia kustannussäästöjä. Deutsche Börsen osakkeenomistajat saavat uudesta yhtiöstä 54,4 prosenttia. Yhtiöiden markkina-arvoilla mitattuna Lontoon pörssin omistajat voittavat kaupassa.

Yhtiö listataan sekä Lontoon että Frankfurtin pörsseihin. Pörssien nimet säilyvät ennallaan. Yhtiön kotipaikka on Lontoo ja toimitusjohtajaksi nimitetään Carsten Kengeter.

KAI PFAFFENBACH / Reuters
Deutsche Börsen toimitusjohtaja Carsten Kengeter.
Deutsche Börsen toimitusjohtaja Carsten Kengeter.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat