Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä näyttää digi-Suomi vuonna 2025 – parempia palveluita ja tehokas hallinto

Hallitus haaveilee digiloikasta, joka kymmenessä vuodessa tuo hyvinvointia ja lisää tuottavuutta. Toisaalta digitalisaation pelätään hävittävän työpaikkoja. Sekä toiveet että pelot voivat olla liioiteltuja.

Talous
 
Fakta

Tietotekniikka yleistyy

 Muotisana digitalisaatio tarkoittaa yksinkertaisesti tietotekniikan yleistymistä ja muuttumista tehokkaammaksi.

 Eksponentiaalisesti kasvava laskentateho mahdollistaa yhä monimutkaisempien asioiden, kuten auton ajamisen, opettamisen koneille.

 Yksi esimerkki edistyksestä on teollinen internet, jossa teollisuuden laitteet kytketään verkkoon.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelma kuvailee vuoden 2025 Suomea, jossa kaikki on paremmin:

Kansalaiset saavat julkiset verkkopalvelut yhdestä paikasta.

Yritykset ja julkinen hallinto toimivat tehokkaasti.

Palvelut ovat parantuneet.

Tämän kaiken mahdollistaa digitalisaatio, joka on ”hallituksen strategian läpileikkaava teema”.

Digitalisaatio tarkoittaa sitä, että tietokoneiden ja internetin digitaalinen tekniikka kytkeytyy osaksi enemmän tai vähemmän kaikkea – arkea, työtä, vapaa- aikaa.

Poliitikon on mukava vedota digitalisaatioon: se on epämääräinen ilmiö, joka lupaa muuttaa asioita paremmaksi. Kunhan kaikki vain muutetaan ykkösiksi ja nolliksi, julkiset palvelujen tuottavuus paranee ja tehokkuuden ansiosta palveluja varten pitää kantaa vähemmän veroja.

Tältäkö digi-Suomi vuonna 2025 siis näyttää?

Julkiset palvelut paranevat – mutta eivät ehkä halpene

Verottajaa pidetään julkisen hallinnon digionnistujana. Kun veroilmoitusta alettiin sähköistää, verohallinto ei valinnut pelkkää lomakkeiden sähköistämistä vaan päätti alkaa itse kerätä tietoja erilaisista sähköisistä lähteistä.

Vaativan uudistuksen avulla verohallinto pystyi vähentämään työntekijöiden määrää vuosikymmenessä yli viidenneksellä, mutta toisaalta nykyrahassa mitatut menot pienentyivät samassa ajassa vain hivenen.

Toiveet siitä, että digitalisaatio toisi valtiolle säästöjä, voivat olla liioiteltuja, sanoo julkisen sektorin sähköisiin palveluihin perehtynyt julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Voutilainen ei ole hallitusohjelman tavoitteista vaikuttunut.

Voutilainen kaivaa esiin valtiovarainministeriön sähköisen asioinnin kehittämisraportin Kohti hallittua murrosta vuodelta 2001 ja kertaa tavoitteita sekä ongelmia, joista suurin osa voisi olla Sipilän hallituksen ohjelmasta.

”Jos tämän ohjelman lukee ja katsoo, mitä tavoitteita nyt on asetettu, niin samat asiat on asetettu tavoitteiksi jo 2001”, hän sanoo.

Voutilainen poimii 15 vuoden ikäisestä paperista esimerkkejä: tietojen jakaminen viranomaisten kesken ontuu, yhteispalvelupisteiden mahdollisuuksia on hyödynnetty niukasti.

”Yhteispalvelujen kehittäminen on aloitettu vuonna 1993, ja se on edelleenkin kesken”, Voutilainen huomauttaa.

Voutilaisen mielestä päättäjien pitäisi luopua erillisestä digitalisaation tavoitteesta ja puhua vain toiminnan kehittämisestä. Digitalisaatio on hänen mukaansa monesti kuluerä.

Voutilainen ei silti ole sitä mieltä, että julkisen hallinnon ponnistukset olisivat olleet turhia.

”Kansalaiselle tulee säästöä, kun ei tarvitse mennä jonottamaan viranomaisen toimipisteisiin”, hän sanoo. ”Mutta jos puhutaan julkisesta hallinnosta, niin sähköisen asioinnin kehittäminen on tuonut vain olemattomat säästöt.”

Suurtyöttömyys ei ole väistämätöntä

Digitalisaatio ei välttämättä pysty paikkaamaan julkisen hallinnon kestävyysvajetta, mutta työn tekemistä se varmasti muuttaa.

Pessimistien näkemys on, että tekoälyn ja robottien kehitys johtaa seuraavien vuosikymmenten aikana suurtyöttömyyteen. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla laski kaksi vuotta sitten, että tietotekniikan kehitys uhkaa jopa kolmannesta työpaikoista.

Jos työtä on, pessimistien mukaan sitä tehdään yhä enemmän kyytejä välittävän Uberin tapaisten alustojen kautta. Työnantajat korvautuvat työn välittäjillä, jotka tarjoavat vakaan palkkatyön sijaan epävarmaa keikkatyötä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) tutkimusjohtaja Petri Rouvinen kutsuu ilmiötä alustataloudeksi.

Optimistit muistuttavat, että suurtyöttömyys ei ole väistämätöntä. Kiistan äärellä ei olla ensimmäistä kertaa.

”Perusfakta on, että teknologia hävittää työpaikkoja, ei työtä”, totesi Yhdysvaltojen presidentin Lyndon B. Johnsonin asettama komissio jo 1960-luvun puolivälissä. Myös tuolloin automaation pelättiin hävittävän työpaikat.

Vaikka osa työstä häviää, tilalle saattaa hyvinkin tulla uusia työpaikkoja, eikä pelätty keskiluokan työpaikkojen katoaminenkaan ole selviö. Arvostettu taloustieteen professori David H. Autor yhdysvaltalaisesta MIT-yliopistosta arvioi varovaisen optimistisesti viime vuonna, että koneet eivät korvaa keskitason osaamista vaativia töitä.

Etlan Rouvinen arvioi, että alustatalous ei näytä laajassa mitassa korvaavan palkkatyötä.

Työtä välittävien yritystenkään ainut tavoite ei ole painaa työn hintaa mahdollisimman alas. Kilpailussa voi pärjätä myös muilla keinoilla.

Kyytejä välittävä Lyft on Rouvisen mukaan kyennyt vastoin odotuksia pistämään Yhdysvalloissa kampoihin Uberille. Yksi selitys on se, että Lyft vetää kuljettajia puoleensa parempien työehtojen ansiosta.

Siivoojia välittävissä yrityksissä on huomattu, että paremman laadun tavoittelu vaatii työntekijöistä kiinni pitämistä.

”Ne siivouspalvelut, jotka koettavat parantaa laatua, menevät palkkatyömarkkinoiden suuntaan”, Rouvinen sanoo.

Tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta odottaa työelämän muuttuvan vuosikymmenen aikana yksilöllisempään suuntaan.

”Työn tekemisen aikaan ja paikkaan tulee monimuotoisuutta”, Kauhanen sanoo.

Lisäksi tuottavuus ja työ voivat kehittyä tavoilla, joita on vielä vaikea kuvitella.

Taloustieteen professori Tyler Cowen yhdysvaltalaisesta George Mason -yliopistosta on huomauttanut autojen, avaruusalusten ja robottien edistysaskelten olleen odotettuja, mutta vain harva osasi aavistaa röntgenin, radion, laserin, superjohtimien, transistorien ynnä muiden keksintöjen aiheuttamia isoja mullistuksia.

Sosiaaliturvan uusi malli voi olla perustulo

Työtä välittävät uberit eivät korvaa palkkatyötä, mutta työelämästä saattaa silti tulla silppuisempaa.

Tähän muutokseen nykyinen työttömyysturva sopisi huonosti. Yhä useampi ihminen voisi päätyä tilanteeseen, jossa työn tekeminen ei lisää juuri lainkaan käteen jäävää rahasummaa tukien pienenemisen takia.

Yksi vastaus ongelmaan voisi olla perustulo, jota maksettaisiin kaikille täysi-ikäisille kansalaisille ehdoitta joka kuukausi. Perusajatus on, että perustulo korvaisi nykyiset tuet.

Perustulon järkevyyttä ja realismia on epäilty laajalti. Perustulon pelätään vähentävän intoa tehdä töitä ja tulevan yhteiskunnalle liian kalliiksi.

Digitalisaatio on tuonut perustulolle silti lisää tukijoita. Sitä ovat viime aikoina kannattaneet esimerkiksi saksalaisen Deutsche Telekomin toimitusjohtaja Timotheus Höttges, yhdysvaltalainen tekoälytutkija Moshe Vardi ja useat Piilaakson vaikuttajat.

Höttges kertoi saksalaiselle Zeit-lehdelle, että perustulo voitaisiin rahoittaa verottamalla internetyrityksiä.

Perustulon suhteen Sipilän hallitus on edelläkävijä. Hallitus aloittanee ensi vuonna perustulokokeilun, jota valmisteleva Kela julkistaa esiselvityksensä tämän kuun loppuun mennessä.

Perustulo on esillä myös muissa maissa. Hollannissa Utrechtin kaupunki valmistelee omaa perustulokokeilua, Ranskassa keskustellaan kokeilun järjestämisestä, Sveitsissä perustulo on kansanäänestyksessä kesäkuussa, ja Englanti uudistaa sosiaaliturvajärjestelmäänsä.

”Samantyyppiset kysymykset ovat hyvin vahvasti muuallakin pinnalla”, kertoo kokeilua valmisteleva professori Olli Kangas Kelasta.

Hallituksen on määrä valita Kelan esiselvityksen valmistumisen jälkeen malli, jota ensi vuonna voitaisiin kokeilla. Sen lisäksi pitää päättää, millaista joukkoa suomalaisia kokeilu koskee.

Perustulokokeilu on ennakkoluuloton avaus, mutta moni muu hallituksen ratkaisu vastaa huonosti digitalisaation haasteeseen.

Osaaminen sekä koulutus ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä, ja moni joutuu etsimään aikuisena uuden ammatin.

Koulutuksen rahoituksesta kuitenkin viedään isoja summia, ja aikuisena uutta koulutusta hakevat saavat tulevaisuudessa merkittävästi vähemmän tukea.

”Digitaalisuus ja osaaminen ovat hallitusohjelman avainsanoja, mutta hallituksen toimet ovat osin linjan vastaisia”, Etlan Rouvinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat